Rămâi conectat

Ştirea zilei

15 persoane din Dăroaia – Roșia Montană, trimise în judecată pentru distrugere și furt de materiale de construcție din fosta uzină de la Gura Roșiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un număr de 15 persoane, locuitori de etnie romă ai cartierului Dăroaia din satul Gura Roșiei, comuna Roșia Montană, au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni pentru distrugere și furt.

Parte vătămată în dosar este filiala Roșia Montană a companiei Minvest Deva, exploatare minieră închisă în prezent care are în administrare obiectivul de la Gura Roșiei, unde a funcționat în trecut uzina de prelucrare primară a zăcământului exploatat.

Trimiterea în judecată a cauzei are loc după mai bine de 5 ani de la demararea cercetărilor. În aprilie 2014, poliţişti de ordine publică, investigații criminale, investigarea fraudelor şi ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba împreună cu poliţişti din Abrud şi Cîmpeni şi poliţişti ai secţiilor de poliţie rurală Abrud şi Cîmpeni, au organizat o acţiune în cartierul Dăroia din comuna Roşia Montană, ce a avut drept scop depistarea persoanelor despre care exista suspiciunea că sunt implicate în comiterea de infracţiuni precum şi identificarea bunurilor provenite din astfel de fapte.

La acţiune au participat 53 de poliţişti, 3 reprezentanţi ai societăţii furnizoare de energie electrică şi doi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba. În baza unor mandate, poliţiştii au efectuat 19 percheziţii la domiciliile unor persoane. Poliţiştii au identificat la percheziții 17 persoane despre care exista suspiciunea că au comis furturi, la domiciliile mai multora fiind identificate materiale de construcţii provenite din comiterea de infracțiuni.

Astfel, s-a stabilit că în perioada martie – iunie 2014, cele 17 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 61 de ani la momentul perchezițiilor, au pătruns fără drept în incinta fostei uzine de preparare „Gura Roşiei” şi au distrus pereţii şi acoperişurile unor clădirii. Materialele de construcţii rezultate, fie le-au transportat la domicilii fie le-au vândut diferitor persoane. Cu ocazia percheziţiilor, au fost identificate material (în general cărămidă), provenite din furturi, în valoare de peste 11.000 lei.

În final au fost trimise în judecată 15 dintre cele 17 persoane cercetate inițial. Fosta uzină de preparare din satul Gura Roşiei este amplasată la circa 7 kilometri de centrul comunei Roşia Montană, în imediata apropiere a ”cartierului” de romi Dăroaia, unde trăiesc câteva sute de persoane. După închiderea minei de stat în 2006, platforma industrială a fost ”atacată” sistematic de persoanele fără ocupaţie şi fără loc de muncă. Furturile s-au înmulţit începând cu anul 2013, când zona a rămas fără pază.

Oficial, uzina era în ”conservare”, dar, treptat, au început să dispară gardul împrejmuitor, părţi din clădiri şi apoi deşeurile industriale rămase de pe urma procesului de prelucrare a concentratului extras din galerii sau din carierele aflate în zona superioară a comunei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea