Rămâi conectat

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate.

Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare a discuțiilor între mari producători de ceai, ce au avut loc la World Social Forum 2004, de la Mumbai, potrivit site-ului anydayguide. Dacă la început festivitățile dedicate zilei ceaiului sau desfășurat în țările mari producătoare de ceai, precum Sri Lanka, Nepal și India, acestea au câștigat rapid popularitate și de-a lungul anilor celebrarea acestei zile a devenit un fenomen internațional. Inițial sărbătorită pe 9 decembrie, a fost apoi mutată pe 15 decembrie, potrivit site-ului journee mondiale.

Între motivațiile creării Zilei internaționale a ceaiului s-a aflat și sensibilizarea cu privire la problemele legate de producția de ceai și modul în care cultivatorii mici ai plantațiilor de ceai și consumatorii sunt afectați de comerțul mondial cu ceai, realizat de marii producători.ceai

Fără lichide, omul nu poate supraviețui mai mult de câteva zile. Apa a fost întotdeauna un catalizator în dezvoltarea omenirii, lipsa de apă a împiedicat în mod sistematic progresul. Astfel, în istoria omenirii, băuturile au marcat istoria politică și culturală a omenirii. Precum cafeaua, cola, berea, vinul sau romul, ceaiul și-a adus aportul său în schimbarea lumii. Astăzi, ceaiul este băutura cea mai consumată în lume, imediat după apă, după cum menționează site-ul alveus.ro.

Ceaiul este o băutură străveche, consumată de mii de ani, proprietățile sale terapeutice fiind descoperite în secolul al IV-lea î.H., când acesta făcea parte din consumul zilnic al locuitorilor din Birmania și Thailanda.

Produs de origine vegetală, ceaiul se obține din mugurii, florile și frunzele tinere ale arborelui de ceai, Camellia sinensis, cu toate varietățile sale, care au fost supuse răsucirii, fermentării și uscării. Datorită calităților sale stimulatoare, ceaiul a fost adus în Japonia în anul 800, de către un călugar budist și mult mai târziu, în 1610, o corabie olandeză a adus pentru prima oară ceaiul în Europa, dar costurile de livrare și profiturile agenților intermediari erau atât de ridicate, încât ceaiul a devenit „băutura oamenilor bogați”.

În 1890, Sir Thomas Lipton i-a scăzut prețul, prin înlăturarea intermediarilor și a făcut din ceai o băutură accesibilă tuturor categoriilor sociale.

Germanii susțin că adăugarea de lapte în ceai poate distruge calitatea acestuia de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare.

Legenda spune că primul ceai s-a preparat din întâmplare pe vremea împăratului chinez Shen Nung (2737-2697 î.Hr.). Acesta obișnuia să bea apă fiartă, de teama îmbolnăvirii, și permanent, în bucătărie, fierbea un vas cu apă. Într-o zi, o adiere de vânt a aruncat frunze și crenguțe, de pe lemnele așezate sub fereastra bucătăriei, direct în vasul cu apă fiartă, schimbându-i culoarea. În același timp, o aromă puternică a umplut bucătăria. Licoarea astfel obținută a fost apreciată de împărat, bineînțeles după ce a trecut ”testul” bucătarilor.

Filosofii chinezi afirmau că ceaiul e mai bun decât vinul, deoarece fortifică și înviorează, nu provoacă amețeală și e mai bun decât apa, fiindcă nu este vector de boli infecțioase. Inițial, ceaiul era întrebuințat de diriguitori și fețele bisericești ca băutură tămăduitoare, care înlătura oboseala, revigora organismul, dar și ca parte componentă a alifiilor în tratarea, spre exemplu, a reumatismului.

Americanii au adus două mari contribuții modului de a savura un ceai. Prima a avut loc în 1904, când Richard Blechynden, proprietar al unei plantații de ceai, participant la primul Târg Internațional al Americii de la St. Louis, a dorit să le ofere vizitatorilor un ceai fierbinte. Însă, datorită căldurii, nimeni nu era interesat. Pentru a-și salva investiția, a mai făcut o încercare de a capta „atenția” publicului, aruncând în ceaiul preparat și servit vizitatorilor câte un cub de gheață. Așa a fost inventat „Ice Tea”-ul, care în scurt timp a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri.

Patru ani mai târziu, în 1908, Thomas Sullivan, din New York, a dezvoltat conceptul de pliculeț de ceai (tea bag). Fiind un comerciant de ceai, el ambala cu mare grijă mostrele de ceai pe care le trimitea beneficiarilor. A realizat oportunitatea afacerii, când a văzut că restaurantele prepară ceaiul cu tot cu ambalaj, pentru a nu împrăștia frunzele de ceai prin bucătărie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Caniculă în România 2025: Sfaturi și reguli esențiale de care să ținem cont în zilele foarte calde Este alertă meteo de caniculă în aceste zile în România, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică din România recomandă populaţiei, mai ales persoanelor care suferă de inimă sau au afecţiuni respiratorii, renale sau metabolice, ca în perioadele […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cireșele, fructe dulci cu beneficii impresionante pentru sănătate: Pentru tratarea căror afecțiuni este recomandat consumul Originile cireşului se pierd în preistorie, fiind un pom fructifer cu un areal imens, care porneşte de undeva din Japonia şi ajunge pe coastele Africii şi până în nordul Europei. În lume, există zeci de soiuri de cireşe, de la […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism

Bera Larisa

Publicat

în

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea