15 august – SFÂNTA MARIA MARE. Credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului
15 august – SFÂNTA MARIA MARE. Credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului
Biserica Ortodoxa prăznuieşte în fiecare an, la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, cea mai de seamă dintre sărbătorile Sfintei Fecioare. Peste 2,2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica. Cele mai multe sunt femeile, adică peste 1,8 milioane. În rândul lor, cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela şi Mioara.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Urări de ”la mulți ani” de Sfânta Marie Mare • SMS şi felicitări de ziua numelui
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche săbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deși mărturii despre existența ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de acum o foarte mare dezvoltare.
Praznicul acesta al Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioșilor ortodocși, având rânduită o perioadă de două săptămâni de postire, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viața Maicii Domnului.
În seara dinaintea sărbătorii se săvârșesc în toate bisericile Vecernia cu Litie și chiar Privegherea întreagă, adică și slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodul Maicii Domnului.
În credința populară, Maica Domnului este protectoarea familiei, a fertilității și a nașterii
Potrivit Tradiției Bisericii, Dumnezeu a înștiințat-o pe Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos, mai înainte cu trei zile, despre mutarea ei de pe pământ la Cer. Totul s-a întâmplat în valea lui Iosaphat, situată în satul Ghetsimani. Arhanghelul Gavriil a vestit-o, pe când se ruga în Muntele Măslinilor, că va muri într-o zi de vineri că, peste trei zile, duminica, să poată pleca la Hristos. Bucuroasă, Fecioara a anunțat pe Maria Magdalena și pe celelalte, precum și pe Sf. Ioan, arătându-le o ramură de palmier din paradis. Sf. Ioan a trimis vorbă tuturor apostolilor, ucenicilor, rudelor și prietenilor. Născătoarea de Dumnezeu s-a suit degrabă în Muntele Maslinilor, ca să se roage. Și-a împărțit văduvelor sărace veșmintele. Apoi și-a luat iertăciune de la toți și, culcându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pentru viețuirea în pace.
Citește și: nume derivate din Maria care se sărbătoresc de Sfânta Marie
După ce a terminat pregătirile pentru înmormântare, Fecioara Maria și-a încredințat sufletul în mâinile Fiului Său, spunând: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Apoi și-a dat duhul, ca și când ar fi căzut în somn. Fața ei lucea ca soarele și o dulce mireasmă se răspândea din trupul ei sfânt. Era o adormire, nu o moarte – de unde și denumirea sărbătorii.
Apostolii, înconjurați de o mulțime de oameni, au purtat patul mortuar cu trupul Fecioarei Maria spre locul rânduit pentru înmormântare. Apostolii au zăbovit acolo încă trei zile, așteptându-l pe Apostolul Toma, care nu ajunsese la timp. Sosind și Toma, acesta i-a rugat pe Apostoli să deschidă mormântul, moment în care s-a putut constata că trupul ei nu se mai afla în mormânt, ci se înălțase la Fiul Său. Sfânta Maria a dispărut din mormânt înainte ca acesta să fi fost pecetluit, ca să nu dea necredincioșilor prilejul de a spune, ca în cazul lui Hristos, că trupul i-ar fi fost furat.
Fecioara Maria – cea mai îndrăgită divinitate feminină a calendarului creștin ortodox, este invocată de fete, pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru ușurarea nașterii, de păgubiți pentru prinderea hoților, în general de toți cei aflați în grea cumpănă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun