Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

15-28 octombrie. „Încoronarea de la Alba Iulia” la Muzeul Naţional de Istorie a României: 102 ani de la momentul istoric

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

15-28 octombrie. „Încoronarea de la Alba Iulia” la Muzeul Naţional de Istorie a României: 102 ani de la momentul istoric

Cu ocazia împlinirii a 102 ani de la momentul istoric din 15/ 28 octombrie 1922 – încoronarea regelui Ferdinand I şi reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor – Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă o micro-expoziţie care marchează evenimentul ce a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului ei.

Citește și: VIDEO| Catedrala Încoronării din Alba Iulia, edificiu ridicat special pentru încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand și Maria, simbol al unităţii noastre creştineşti şi româneşti

Vernisajul va avea loc marţi, 15 octombrie 2024, începând cu ora 14:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12. Accesul este gratuit.

Micro-expoziţia are în centru lucrarea artistei Elena Bria, intitulată „Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.1922”, alături de care vor fi prezentate documente şi cărţi poştale din patrimoniul muzeului.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. 1922”, executat în tehnica ulei pe pânză, a fost pictat în anul 2018 de artistă Elenă Bria, ca lucrare de licenţă la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură şi Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia. Întrucât susţinerea licenţei a fost stabilită pentru vara anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, artista a hotărât să marcheze acest eveniment din istoria ţării noastre printr-o creaţie artistică. Lucrul la tablou a început în anul 4 de studii, dar, căutările compoziţionale şi executarea sutelor de schiţe a început mult mai devreme. Pentru a începe lucrul la pânza propriu-zisă artista s-a documentat din toate sursele posibile despre ziua de 15 octombrie 1922. În ianuarie 2018, Elena pune primele tuse pe viitorul tablou. După 6 luni de lucru asiduu ajunge la definitivarea detaliilor şi a tabloului propriu zis, iar, în iulie 2018 are loc prezentarea lui la examenul de licenţă.

În 2022 tabloul a fost expus la Bucureşti, în cadrul expoziţiei personale „New Academia” la galeria Kulterra. De pe 15 octombrie 2022, până la finele anului 2023 tabloul a fost prezentat publicului de la Alba Iulia, la Muzeul Naţional al Unirii. În perioada 10 mai – 31 august 2024, lucrarea a fost expusă la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău.

La Muzeul Naţional de Istorie a României micro-expoziţia este deschisă în perioada 15-27 octombrie 2024.

Elena Bria s-a născut la 4 iulie 1992 în Chişinău, Moldova, într-o familie de biatlonişti. La vârsta de 11 ani şi-a început studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chişinău, unde l-a întâlnit pe profesorul şi pictorul Stanislav Babiuc, care i-a pus bazele picturii academice. Ulterior, în anul 2012, Elena îşi continuă studiile la Academia de Pictură, Sculptură şi Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia, pe care o absolveşte cu menţiune în 2018. Lucrările artistei au fost expuse în cadrul mai multor expoziţii în Statele Unite ale Americii, Rusia, România şi Republica Moldova. În 2019 câştigă premiul Philip de Laszlo în cadrul expoziţiei internaţionale la Mall Galleries, Londra, iar în 2022 câştigă premiul întâi la expoziţia internaţională de la Salmadundi Club, New York. În prezent este membru al prestigiosului art-club Salmagundi, New York. Picturile sale se pot regăsi în numeroase colecţii private din întreaga lume.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Acord între Universitatea ,,1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și o universitate din Turkmenistan: „Orizonturi pentru studenți și cadrele didactice”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Acord între Universitatea ,,1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și o universitate din Turkmenistan: „Orizonturi pentru studenți și cadrele didactice” Astăzi, în Turkmenistan, la Ashgabat, Rectorul UAB, Prof. Univ. Dr. Daniel Breaz a semnat un important acord de colaborare între Universitatea ,,1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și International University for Humanities and Development. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea