15-17 august 2014: Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului
În perioada 15-17 august 2014, în localitatea Petreşti din judeţul Alba, istoria prinde viață în cadrul evenimentului intitulat Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului, organizat de către Fanfara din Petreşti.
Aniversarea va debuta în paşi de bal, prin intermediul Festivităţii: aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea fanfarei din Petreşti, vineri, 15 august 2014, la ora 18.00, cu intrarea bazată exclusiv pe invitaţie. Astfel, într-o atmosferă inedită, amprentată de muzică, dans şi voie bună se va derula videoclipul Fanfarei care surprinde entuziasmul fiecărei clipe de-a lungul evoluţiei acesteia. De asemenea, în cadrul Festivităţii va avea loc deosebita prezentare a cărţii ’’Contribuţii la monografia fanfarei din Petreşti’’, semnată de Voicu Cioară, care surprinde cântecul neîntrerupt, de 135 de ani, marcat pe alocuri de momente fundamentale care au menţinut această formaţie vie, devenind parte a culturii organizaţionale a Petreştiului şi îmbogăţind totodată, istoria acestuia. Atmosfera glorioasă, care va purta invitaţii pe aripile timpului se va încheia cu un spectaculos bal, care va îmbina armonios distracţia şi cultura muzicală.
Sâmbătă, 16 august 2014, la ora 9.00, va avea loc inaugurarea Muzeului Fanfarei, la grădiniţa din Petreşti, unde într-o atmosferă solemnă, istoria prinde viaţă fiind evocată printr-o serie de obiecte reprezentative. În egală măsură, ziua de Sâmbătă aduce în prim-plan, la ora 11.00, un spectaculos meci de fotbal care plasează în tabere opuse, căsătoriţii şi necăsătoriţii generând o explozie de energie şi entuziasm tuturor spectatorilor. La ora 16.00, la Biserica Evanghelică, are loc Concertul susţinut de Formaţia de Cameră, a Centrului Cultural Augustin Bena care va încânta simţurile ascultătorilor prin notele de o rară sensibilitate. La ora 17.00, va avea loc concertul susţinut de corul de copii ’’Theotokos’’, la Biserica Ortodoxă, urmat la ora 19.00, de Spectacolul de muzică uşoară al formaţiei Non-Profit, întregind armonios atmosfera feerică care va cuprinde localitatea Petreşti. Începând cu ora 21.00 distracţia prinde viaţă, prin discoteca în aer liber, care conferă o adevărată izbucnire de voie bună.
Duminică, la ora 11.00, la Biserica Ortodoxă din Petreşti se va desfăşura slujba de pomenire a tuturor petreştenilor decedaţi, urmată fiind la ora 17.00, de momentul acordării denumirii de Fanfara Copiilor ’’Danil Opincariu’’, în cadrul unui ritual unic, care generează noi valori muzicale, menite să continue melodia nesfârşită, a fanfarei. De asemenea, la ora 19.00, cultura şi distracţia se împletesc într-un frumos concert al muzicii de fanfară, care prin gama largă de note muzicale, va crea cadrul perfect al unei nopţi de vară învăluite de tradiţie. Începând cu ora 19.00 folclorul şi voia bună, se îmbină perfect prin Spectacolul Folcloric susţinut de Ansamblul de copii ’’Felician Fărcaşu’’, Ansamblul Centrului Cultural ’’Augustin Bena’’ precum şi de către Simi Deac, antrenând spectatorii într-o frumoasă petrecere. Solemnitatea evenimentului, atinge punctul culminant prin Retragerea cu torţe de la ora 22.00, urmată fiind de un spectaculos foc de artificii.
”De-a lungul vremii această fanfară a impulsionat puternic activitatea culturală din Petrești și Sebeș, fiind la originea înființării a încă două fanfare: cea a Fabricii de Hârtie și cea a Bisericii Ortodoxe, precum și a mai multor formații de divertisment. Această sărbătoare este a întregii localități, așa că este firesc să fie organizată, concomitent, și o întâlnire a Fiilor Petreștiului, prima după anul 2001”, a declarat Voicu Cioară, preşedintele Asociaţiei ’’Fanfara Petreşti’’.
Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului reprezintă un eveniment marcant al culturii Petreştiului, având scopul de a evidenţia cei 135 de ani de istorie muzicală, fiind fanfara civilă cu cea mai îndelungată existență din țară., precum şi rolul de a crea o atmosferă unică de sărbătoare şi veselie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia
PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătorilor de iarnă 2024. Citește și: Programul casieriilor pentru plata taxelor și impozitelor la Primăria Alba Iulia de Crăciun și Anul Nou Astfel, programul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana