Curier Județean
15-17 august 2014: Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului
În perioada 15-17 august 2014, în localitatea Petreşti din judeţul Alba, istoria prinde viață în cadrul evenimentului intitulat Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului, organizat de către Fanfara din Petreşti.
Aniversarea va debuta în paşi de bal, prin intermediul Festivităţii: aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea fanfarei din Petreşti, vineri, 15 august 2014, la ora 18.00, cu intrarea bazată exclusiv pe invitaţie. Astfel, într-o atmosferă inedită, amprentată de muzică, dans şi voie bună se va derula videoclipul Fanfarei care surprinde entuziasmul fiecărei clipe de-a lungul evoluţiei acesteia. De asemenea, în cadrul Festivităţii va avea loc deosebita prezentare a cărţii ’’Contribuţii la monografia fanfarei din Petreşti’’, semnată de Voicu Cioară, care surprinde cântecul neîntrerupt, de 135 de ani, marcat pe alocuri de momente fundamentale care au menţinut această formaţie vie, devenind parte a culturii organizaţionale a Petreştiului şi îmbogăţind totodată, istoria acestuia. Atmosfera glorioasă, care va purta invitaţii pe aripile timpului se va încheia cu un spectaculos bal, care va îmbina armonios distracţia şi cultura muzicală.
Sâmbătă, 16 august 2014, la ora 9.00, va avea loc inaugurarea Muzeului Fanfarei, la grădiniţa din Petreşti, unde într-o atmosferă solemnă, istoria prinde viaţă fiind evocată printr-o serie de obiecte reprezentative. În egală măsură, ziua de Sâmbătă aduce în prim-plan, la ora 11.00, un spectaculos meci de fotbal care plasează în tabere opuse, căsătoriţii şi necăsătoriţii generând o explozie de energie şi entuziasm tuturor spectatorilor. La ora 16.00, la Biserica Evanghelică, are loc Concertul susţinut de Formaţia de Cameră, a Centrului Cultural Augustin Bena care va încânta simţurile ascultătorilor prin notele de o rară sensibilitate. La ora 17.00, va avea loc concertul susţinut de corul de copii ’’Theotokos’’, la Biserica Ortodoxă, urmat la ora 19.00, de Spectacolul de muzică uşoară al formaţiei Non-Profit, întregind armonios atmosfera feerică care va cuprinde localitatea Petreşti. Începând cu ora 21.00 distracţia prinde viaţă, prin discoteca în aer liber, care conferă o adevărată izbucnire de voie bună.
Duminică, la ora 11.00, la Biserica Ortodoxă din Petreşti se va desfăşura slujba de pomenire a tuturor petreştenilor decedaţi, urmată fiind la ora 17.00, de momentul acordării denumirii de Fanfara Copiilor ’’Danil Opincariu’’, în cadrul unui ritual unic, care generează noi valori muzicale, menite să continue melodia nesfârşită, a fanfarei. De asemenea, la ora 19.00, cultura şi distracţia se împletesc într-un frumos concert al muzicii de fanfară, care prin gama largă de note muzicale, va crea cadrul perfect al unei nopţi de vară învăluite de tradiţie. Începând cu ora 19.00 folclorul şi voia bună, se îmbină perfect prin Spectacolul Folcloric susţinut de Ansamblul de copii ’’Felician Fărcaşu’’, Ansamblul Centrului Cultural ’’Augustin Bena’’ precum şi de către Simi Deac, antrenând spectatorii într-o frumoasă petrecere. Solemnitatea evenimentului, atinge punctul culminant prin Retragerea cu torţe de la ora 22.00, urmată fiind de un spectaculos foc de artificii.
”De-a lungul vremii această fanfară a impulsionat puternic activitatea culturală din Petrești și Sebeș, fiind la originea înființării a încă două fanfare: cea a Fabricii de Hârtie și cea a Bisericii Ortodoxe, precum și a mai multor formații de divertisment. Această sărbătoare este a întregii localități, așa că este firesc să fie organizată, concomitent, și o întâlnire a Fiilor Petreștiului, prima după anul 2001”, a declarat Voicu Cioară, preşedintele Asociaţiei ’’Fanfara Petreşti’’.
Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului reprezintă un eveniment marcant al culturii Petreştiului, având scopul de a evidenţia cei 135 de ani de istorie muzicală, fiind fanfara civilă cu cea mai îndelungată existență din țară., precum şi rolul de a crea o atmosferă unică de sărbătoare şi veselie.

Curier Județean
VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună
VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună
Ca în fiecare an, de Sfânta Maria Mare, primăria din Vinţu de Jos și Consiliul Local organizează Festivalul folcloric “Mărie, dragă Mărie”, un moment de dublă sărbătoare pentru comunitatea locală.
Cetățenii comunei Vinţu de Jos și nu numai s-a strâns, marți, 15 august, de Sfânta Maria Mare, în Parcul din centrul comunei, pentru a lua parte la Festivalul „Mărie dragă Mărie”. Oamenii, îmbrăcaţi unii în costum popular, alţii în haine de sărbătoare au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la marea sărbătoare a comunităţii, pentru a se veseli şi pentru a aduce în actualitate vechile tradiţii.
Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica.
Începând cu ora 12.00, a avut loc parada portului popular, după care locuitorii comunei și toți cei care iubesc muzica populară au fost așteptați să petreacă în parcul din centrul comunei alături de invitați.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
Potrivit organizatorilor, în cadrul spectacolului artistic, ajuns în acest an la cea de-a XIX-a ediție, vor evolua soliști vocali și orchestre folclorice de renume:
Ansamblul „Vințana”- Vințu De Jos
Ansamblul „Dor Teiușan”- Teiuș
Ansamblul „Plaișorul’- Săliștea
Ansamblul „Tradiții Uiorene” – Ocna Mureș
Ansamblul „Banu Mihalcea” – Mihalț
Ansamblul „Fântânița De Piatră” – Șpring
Tudor Limbean
Ioan Chirilă
Robert Maier
Eugen Mihășan
Sorin Ciucurescu
Andreea Ignat
Larisa Săndescu
Florina Groza
Elena Sunzuiană
Maria Georgiana Julescu
George Drăgan
Ghiță Trăscăian- Daria Jurjiu și Ardeal Express
Mirela Merlaș și Ardeal Music
Iustina Șpan
Ancuța Matei Olar
Simi Deac Șl Geanina Loredana Buzan Denisa
Nicușor Balu cu Contrast Band
De la ora 21.30 tinerii se vor putea bucura de o discotecă în aer liber, iar de la ora 22.00, cerul va fi luminat de focuri de artificii.
Curier Județean
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
La Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „UNIREA” al Judetului Alba a fost organizată luni, 15 august, ceremonia de trecere în rezervă a plutonierului adjutant șef Nițescu Cristian, după 26 de ani de carieră militară.
„După o lungă și bogată carieră militară, colegul nostru plutonier adjutant șef Nițescu Cristian a fost trecut în rezervă, cu drept la pensie, în cadrul unui ceremonial militar.
Acesta a primit aplauze din partea colegilor și a fost felicitat atat de către conducerea Inspectoratului cât și de conducerea UPU-SMURD Alba, pentru întreaga activitate desfășurată.
De astăzi începe o nouă etapă în viața colegului nostru, și ne vom aduce mereu aminte ca fiind o persoană căreia nu i-a lipsit niciodată zâmbetul de pe buze, implicat în orice activitate, dedicat în orice misiune încredințată și un adevărat profesionist.
Cu acest prilej, îi transmitem zile liniștite, multă sănătate și îi dorim să se bucure de pensie cât mai mult timp de acum înainte”, au scris reprezentanții ISU Alba pe facebook.
Curier Județean
FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea
FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea
Astăzi în ultima zi a Festivalului Roman Apulum 2022, a fost inaugurată, lângă Muzeul Principia, prima bornă miliară din piatră, a celor două trasee turistice tematice, Via Victrix și Via Aurea, inscripționată cu numele, sigla, indicații de orientare și distanța acestora. Pe bornă este marcată și distanța până la Roma: 1,008 mile romane.
Cu tematică arheologică, Via Aurea leagă Apulum de Alburnus Maior și reprezintă drumul aurului. În anul 2020 ruta a fost certificată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri drept rută cultural-turistică dezvoltată pe plan regional.
Via Victrix este un traseu cu tematică istorică și face legătura între Muzeul Principia și Castrul Roman de la Măgulici, comuna Ighiu.
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului
-
Actualitateacum 16 ore
Gest impresionant al unui patron. A decis să dea toți banii angajaților: „Nu vreau să mor cu ei în bancă”
-
Actualitateacum 15 ore
Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze
-
Curier Județeanacum 15 ore
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
-
Actualitateacum 15 ore
Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni
-
Actualitateacum 14 ore
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile
-
Curier Județeanacum 22 de ore
VIDEO| S-au deschis spațiile de servicii de pe autostrada A10 Sebeș-Turda, dintre Sebeș și Alba Iulia