14 IUNIE, Ziua mondială a donatorului de sânge. Condițiile și facilitățile pentru cei care donează sânge
Începând cu anul 2004, Organizația Mondială a Sănătății (ONU) a hotărât să dedice o zi special pentru donatorii de sânge. În semn de recunoaștere față de persoanele care obișnuiesc să doneze sânge, data de 14 Iunie a devenit Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
”În spitalele din Romania și din întreaga lume, zilnic se fac transfuzii de sânge. Acest lucru este posibil deoarece există oameni cu suflet mare, care oferă o mică parte din sângele lor, bolnavilor aflați în suferință. Sunt donatorii de sânge, iar astăzi de ziua lor le multumim. Datorită acestora, mulți oameni sunt în viață.
Donarea de sânge este un act umanitar și responsabil, care permite tratarea a mii de pacienți în fiecare an. Aceasta este indispensabilă pentru tratarea anumitor boli pentru care nu există deocamdată un produs capabil să înlocuiască sângele uman. Anual, donarea de sânge salvează viețile a milioane de oameni din întreaga lume.
Ziua mondială a donatorului de sânge îmi oferă prilejul de a mulțumi colaboratorilor şi donatorilor voluntari care trec pragul Centrul de Transfuzii Sanguine Alba, pentru gestul lor de a salva vieți. Veniți și donați sânge și veți deveni SALVATORI DE VIEȚI!”, transmite dr. Ana Savu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Alba.
Zilnic este nevoie ca un număr suficient de persoane să doneze sânge. Administrarea de sânge la un bolnav aflat în suferință produce efecte benefice imediate, vizibile, producând o ameliorare a stării de sănătate sau vindecare.
Cu ocazia prezentării la donarea de sange, se pot depista anumite boli: în urma consultației medicale și a testelor de sânge care se efectuează. Astfel, se fac următoarele analize: Hemoglobina (pentru anemie), Glicemia, Teste pentru Hepatita B, Hepatita C, HIV, Sifilis, HTLV, ALT (pentru ficat), Grupa de sange, RH.
Cine poate dona sânge:
Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al UE care are reşedinţa în România, este sănătos şi se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiţii, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate: femei minim 57 Kg; bărbaţi minimu 60 kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
*7 tichete de masă
*zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării
*decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.
*reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în incinta Direcţiei de Sănătate Publică Alba, şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 – 12.00
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Sindicatul ,,Apărarea” de la Societatea Fabrica de Arme Cugir organizează joi, 14 noiembrie 2024, un miting de protest la care sunt așteptați să ia parte peste 700 de salariați. Tot mâine, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului