Rămâi conectat

Curier Județean

14 IUNIE, Ziua mondială a donatorului de sânge. Condițiile și facilitățile pentru cei care donează sânge

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu anul 2004, Organizația Mondială a Sănătății (ONU) a hotărât să dedice o zi special pentru donatorii de sânge. În semn de recunoaștere față de persoanele care obișnuiesc să doneze sânge, data de 14 Iunie a devenit Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

”În spitalele din Romania și din întreaga lume, zilnic se fac transfuzii de sânge. Acest lucru este posibil deoarece există oameni cu suflet mare, care oferă o mică parte din sângele lor, bolnavilor aflați în suferință. Sunt donatorii de sânge, iar astăzi de ziua lor le multumim. Datorită acestora, mulți oameni sunt în viață.

Donarea de sânge este un act umanitar și responsabil, care permite tratarea a mii de pacienți în fiecare an. Aceasta este indispensabilă pentru tratarea anumitor boli pentru care nu există deocamdată un produs capabil să înlocuiască sângele uman. Anual, donarea de sânge salvează viețile a milioane de oameni din întreaga lume.

Ziua mondială a donatorului de sânge îmi oferă prilejul de a mulțumi colaboratorilor şi donatorilor voluntari care trec pragul Centrul de Transfuzii Sanguine Alba, pentru gestul lor de a salva vieți. Veniți și donați sânge și veți deveni SALVATORI DE VIEȚI!”, transmite dr. Ana Savu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Alba.

Zilnic este nevoie ca un număr suficient de persoane să doneze sânge. Administrarea de sânge la un bolnav aflat în suferință produce efecte benefice imediate, vizibile, producând o ameliorare a stării de sănătate sau vindecare.

Cu ocazia prezentării la donarea de sange, se pot depista anumite boli: în urma consultației medicale și a testelor de sânge care se efectuează. Astfel, se fac următoarele analize: Hemoglobina (pentru anemie), Glicemia, Teste pentru Hepatita B, Hepatita C, HIV, Sifilis, HTLV, ALT (pentru ficat), Grupa de sange, RH.

Cine poate dona sânge:

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al UE care are reşedinţa în România, este sănătos şi se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiţii, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate: femei minim 57 Kg; bărbaţi minimu 60 kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:

*7 tichete de masă

*zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

*decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

*reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în incinta Direcţiei de Sănătate Publică Alba, şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 – 12.00


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade Potrivit unor imagini postate pe pagina de socializare de pensiunea „Cabana Moților”, în Apuseni sunt peisaje de iarnă. În ultimele două zile temperaturile au scăzut brusc de la 22 de grade, la 0 grade sau chiar sub […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea