Rămâi conectat

Actualitate

14 februarie: Legenda Sfântului Valentin, preotul care ocroteşte îndrăgostiţii

Dragoş Suciu

Publicat

în

ValentinÎn 14 februarie credincioşii sărbătoresc Ziua Sfântului Valentin, un eveniment important în culturile vestice în special în cele catolice. Sfântul Valentin este considerat preotul care ocroteşte îndrăgostiţii.

Valentine’s Day. Ziua Sfântului Valentin a început ca o celebrare liturgică a mai multor sfinţi denumiţi Valentin. Există mai multe poveşti despre diferiţi martiri denumiţi Valentin. Cel mai vechi Valentin ar fi fost un teolog de origine egipteană. Un al doilea Valentin a fost tot un preot, devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în 180 d.Hr., în perioada persecuţiilor împăratului Aurelian. Un alt preot creştin, pe nume Valentin, a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea. A fost întemniţat şi a murit ca martir. Diverse legende, apărute în Evul Mediu în Anglia şi Franţa, îl aduc în prim plan pe acest preot şi îi dau titulatura de „sfântul patron al îndrăgostiţilor”.

Valentin ar fi ajutat creştinii şi tinerii să se căsătorească pe ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat pe 14 februarie 270. Împăratul Claudiu credea că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată din cauza soţiilor, aşa că a interzis căsătoriile. Altă legendă spune că Valentin, aflat în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului temniţei, care îl vizita. Înainte de a muri, acesta i-a trimis iubitei sale o scrisoare semnată „De la al tău Valentin”, expresie folosită şi în ziua de azi.

Catolicii şi ortodocşii nu îl mai sărbătoresc, însă, pe Sfântul Valentin în ziua de 14 februarie, fiind scos din calendar în 1969 din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. Biserica ortodoxă sărbătoreşte un alt Sfânt Valentin  – episcopul de Terni – pe 30 iulie.

Tradiţiile zilei de Sfântul Valentin văzută ca Ziua Îndrăgostiţilor s-au dezvoltat în Anglia şi în ţările anglofone în secolul al XIX-lea, pornind de la autorul Geoffrey Chaucer. La sfârşitul secolelor XX şi XXI, aceste tradiţii s-au împrăştiat şi în alte ţări, împreună cu aspecte ale culturii pop americane. Obiceiul de a trimite felicitări, flori, ciocolată sau alte cadouri vine din Marea Britanie.

Sursa Romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

”Funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță” – Marcel Ciolacu, în discursul de învestire

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță” – Marcel Ciolacu, în discursul de învestire Premierul desemnat Marcel Ciolacu a anunțat, de la tribuna Parlamentului, că viitorul Guvern nu va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea