13 MARTIE: Ziua Mondială a SOMNULUI. 45% din populaţia lumii suferă de tulburări de somn
13 MARTIE: Ziua Mondială a SOMNULUI. 45% din populaţia lumii suferă de tulburări de somn
În 13 martie, este celebrată la nivel global „Ziua Mondială a Somnului”, prin care se urmăreşte conştientizarea impactului tulburărilor de somn. Marcată în preajma zilei echinocțiului de primăvară, începând cu 2008, Ziua mondială a somnului a devenit un eveniment internațional, care în acest an este axat pe problemele cauzate de insomnie. Evenimentul este o celebrare a somnului, dar și un apel pentru a avea un somn sănătos, care împreună cu o dietă echilibrată și exerciții fizice adecvate, înseamnă sănătate și bună dispoziție.
Ziua mondială a somnului este coordonată de Asociația Mondială a Medicinei Somnului (AMMS), ce are ca scop conștientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu. Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai puțin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist. Tulburările de somn constituie o problemă globală ce amenință sănătatea și calitatea vieții pentru 45% din populația lumii. O mai bună înțelegere a condițiilor necesare pentru un somn bun, un tratament adecvat obținut în urma controalelor la specialiștii în domeniu ar conduce la o scădere a efectelor negative prin reducerea tulburărilor de somn.
Asociația Mondială a Medicinei Somnului a emis 10 reguli de igienă pentru a avea un somn natural și sănătos. Condițiile de mediu, precum temperatura, zgomotul, lumina, un pat confortabil și dispozitivele electronice pot modifica somnul.
Importantă pentru calitatea somnului este și menținerea unei respirații regulate în timpul somnului. Întreruperea frecventă a funcției respiratorii, în perioada de somn, reprezintă o tulburare omniprezentă și comună numită apnee în somn, care afectează 17% dintre bărbați și 9% din femeile de vârstă mijlocie și peste, la nivel mondial, potrivit AMMS. Un număr deloc neglijabil din accidentele mortale de pe autostrăzi, provocate de adormirea la volan au fost asociate cu tulburări ale somnului, persoanele care suferă de apnee în somn fiind de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de mașină din cauza oboselii.
Tulburările de somn reprezintă un factor de risc și pentru anumite stări mentale, precum depresia și anxietatea. Imposibilitatea de a obține un somn de calitate poate reduce capacitatea de concentrare, lipsa de atenție, precum și scăderea capacității de muncă, în timp ce riscul de accidente creștere. Pornind de la aceste aspecte, această zi reprezintă o oportunitate de a organiza diverse activități pentru a informa populația atât asupra riscurilor lipsei somnului, cât și a pașilor ce trebuie făcuți pentru a obține un somn de calitate.
Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 și 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populația lumii este mulțumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.
Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulțumesc cu mai puțin. Factorii geografici joacă și ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, în timp ce oamenii de la malul mării dorm mai puțin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan