Rămâi conectat

Curier Județean

12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copilului. 61 de cazuri de abuz și neglijență înregistrate în Alba, de la începutul anului

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, la data de 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Instituită de Organizația Internațională a Muncii în anul 2002, această zi are scopul de a atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.

De la începutul anului 2017, la Telefonul copilului, la sediul DGASPC Alba sau la sediile Departamentelor de Servicii Sociale din teritoriu, au fost înregistrate 183 de sesizări făcute de profesionişti, de persoane fizice, autosesizări sau de copilul în cauză. În urma analizării acestor sesizări, specialiştii Direcţiei au identificat un număr de 61 copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării, diferenţa de 122 de cazuri fiind infirmate. Din totalul de 61 cazuri confirmate, 42 cazuri au fost de neglijare, 12 de exploatare pentru comiterea de infracțiuni, 4 de abuz sexual şi  3 cazuri de abuz fizic.

Copiii au dreptul de a fi protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare economică, de a nu fi constrânşi la vreo muncă ce implică vreun risc potenţial sau care să le compromită educaţia ori să dăuneze sănătăţii, dezvoltării lor fizice, mentale, spitituale, morale ori sociale.

În Constituţia României, articolul 49, alin. (3), se arată: „Exploatarea minorilor, folosirea lor în activităţi care le-ar dăuna sănătăţii, moralităţii sau care le-ar pune în primejdie viata ori dezvoltarea normală sunt interzise”, iar în alin. (4): „Minorii sub varsta de 15 ani nu pot fi angajaţi ca salariaţi.”

În anul 1999, la cea de a 87-a sesiune a  Conferinţei Generale a Organizaţiei Internaţionale a Muncii convocată la Geneva de Consiliul de administraţie al Biroului Internaţional al Muncii, se adoptă Convenţia privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor şi acţiunea imediata în vederea eliminării lor, iar la 15 noiembrie 2000, Parlamentul României adoptă Legea nr. 203 prin care se ratifică această Convenţie.

În România, conform Legii 272/2014 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, (republicată) situaţiile de exploatare economică, abuz, neglijare şi a oricărei forme de violenţă trebuie semnalate serviciului public de asistenţă socială sau direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

La nivelul județului Alba este constituită, prin hotărârea Consiliul Județean Alba, Echipa Intersectorială Locală pentru prevenirea și combaterea exploatării prin muncă a copiilor – echipă multidisciplinară şi interinstituţională, ce are misiunea de a identifica/referi/monitoriza situaţiile de violenţă asupra copilului şi violenţă in familie, copiii exploataţi şi aflaţi sub risc de exploatare prin muncă, copiii victime ale traficului de persoane, precum şi copii români migranți, victime ale altor forme de violenţă pe teritoriul altor state.

EIL Alba este coordonată de DGASPC Alba și este formată din reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor relevante angajate în combaterea exploatării copiilor prin muncă,  respectiv:  Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba,  Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, Autoritatea Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Alba, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia,  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Alba, Organizația Caritas Alba Iulia, Organizația Trebuie Sebeș.

Un rol important în aceste demersuri îl are Biroul Telefonul Copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba unde sunt sesizate cazurile de violenţă şi abuz asupra minorilor, dar şi cele de exploatare sub orice formă prin linia telefonică gratuită, disponibilă 24 ore din 24 ore, la numărul de telefon: 0800 820 010.

În  primul trimestru al anului 2017, la Telefonul copilului, la sediul DGASPC Alba sau la sediile Departamentelor de Servicii Sociale din teritoriu, a fost înregistrat un număr total de 183 de sesizări făcute de profesionişti, de persoane fizice, autosesizări sau de copilul în cauză.

Pentru toate sesizările, specialiştii DGASPC Alba au făcut verificări în vederea stabilirii veridicităţii aspectelor semnalate, întocmind un raport de evaluare iniţială, atât copilului, cât şi familiei.

Astfel, în urma analizării acestor sesizări, specialiştii Direcţiei au identificat un număr de 61 copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării, diferenţa de 122 de cazuri fiind infirmate.

Din totalul de 61 cazuri confirmate în perioada menţionată, 42 cazuri au fost de neglijare, 12 au fost cazuri de exploatare pentru comiterea de infracțiuni, 4 de abuz sexual şi  3 cazuri de abuz fizic. Toate aceste cazuri au fost tratate cu profesionalism de către angajaţii Direcţiei, copiii beneficiind de servicii de informare, consiliere psihologică, consiliere juridică/asistenţă, servicii educaţionale şi servicii medicale, în funcţie de situaţie;  pentru un număr de 13 minori s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă prin dispoziţia directorului general al DGASPC Alba, iar pentru 16 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Alba sau prin instanţă de judecată.

După mediul de provenienţă, din cele  61 de situaţii/cazuri  confirmate, 32 sunt din mediul urban şi 29 din  mediul rural.

Semnalarea unei situaţii de exploatare/abuz  a copilului se poate face de către: copil; membri ai familiei sau ai comunităţii; profesionişti din sistemul de sănătate publică (medici de familie, asistente medicale comunitare, mediatori sanitari, medici pediatri etc.) şi din sistemul de educaţie (educatori, învăţători, consilieri şcolari, profesori, psihopedagogi, mediatori şcolari etc.); preoţi; personal din alte instituţii/ organizaţii care vin în contact cu copiii, inclusiv din serviciile organizaţiilor neguvernamentale; personalul SPAS (lucrători sociali comunitari, asistenţi sociali);  profesionişti din mass-media. Personalul DGASPC (asistenţi sociali, psihologi etc.) se poate autosesiza ca urmare a vizitelor efectuate în zonele cu risc, a transmis prof. Sorin Valerian Chirilă, director general DGSAPC Alba. (A.M.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr de 19 ani, reținut de polițiștii din Alba: A fost prins la volan de două ori, fără permis de conducere, într-o singură zi

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Tânăr de 19 ani, reținut de polițiștii din Alba: A fost prins la volan de două ori, fără permis de conducere, într-o singură zi La data de 26 decembrie 2024, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 19 ani, cercetat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea