Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

11 decembrie: Munții sunt sărbătoriți la nivel internațional, sub sloganul #MunțiiContează

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Munții sunt sărbătoriți la nivel internațional, în 11 decembrie, sub sloganul #MunțiiContează. Aproape un miliard de oameni locuiesc în zonele montane, iar peste jumătate din populația lumii depinde de munți pentru apă, hrană și energie. Cu toate acestea, munții sunt amenințați de schimbările climatice, de degradarea terenurilor, de exploatare și de dezastre naturale, cu consecințe devastatoare atât pentru comunitățile montane, cât și pentru restul lumii.

#MunțiiContează pentru apă, deoarece munții sunt „turnurile de apă” ale lumii, oferind între 60 și 80% din toate resursele de apă dulce pentru planeta noastră. Cu toate acestea, toate înregistrările disponibile indică faptul că ghețarii din zonele montane din întreaga lume se retrag și dispar din cauza schimbărilor climatice. Cel puțin 600 de ghețari au dispărut complet în ultimele decenii.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

#MunțiiContează pentru reducerea riscului la dezastre. Avalanșele, alunecările de teren dezbrăcinează pădurile și cresc riscul inundațiilor.

#MunțiiContează pentru turism. Ca destinații de vacanță, atrag în jur de 15-20% din turismul global. Turismul montan favorizează dezvoltarea economică în regiuni îndepărtate și izolate.

#MunțiiContează pentru hrană. Munții sunt sursa multor produse alimentare.

#MunțiiContează pentru tineri, în ciuda peisajelor frumoase, viața în munți poate fi dificilă, în special pentru tinerii din mediul rural. Abandonarea satelor în căutarea unui loc de muncă a dus la depopularea zonelor montane. Această migrație este un minus pentru agricultură, duce la degradarea terenurilor, iar la nivelul comunităților, valorile culturale și tradițiile se pierd.

#MunțiiContează pentru populația montană care posedă și păstrează cunoștințe prețioase, tradiții și culturi. Popoarele montane au dezvoltat sisteme remarcabile de utilizare a terenurilor și au o multitudine de cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor cu privire la modul de adaptare la diversitatea climei.

#MunțiiContează pentru biodiversitate, deoarece munții susțin aproximativ un sfert din diversitatea biologică terestră. Munții sunt habitatul multor specii de animale pe cale de dispariție, cum ar fi gorilele sau leoparzii de zăpadă. În munți cresc și plantele deosebite și rare.

Munții sunt buni indicatori ai schimbărilor climatice, iar oamenii care locuiesc în aceste zone luptă adesea pentru supraviețuire. Temperaturile în creștere duc la topirea ghețarilor montani, afectând proviziile de apă dulce în aval pentru milioane de oameni. Cu toate acestea comunitățile montane au cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor, care îi ajută să se adapteze la clima în permanentă schimbare.

Schimbările climatice, variațiile de temperatură și dezastrele, combinate cu marginalizarea politică, economică și socială, sporesc vulnerabilitatea populației montane. În prezent, aproximativ 39% din populația montană din țările în curs de dezvoltare, sau 329 milioane de persoane, este estimată a fi vulnerabilă la insecuritatea alimentară.

Pe măsură ce vulnerabilitatea populațiilor montane crește, migrația crește atât în străinătate, cât și în centrele urbane. Cei care rămân sunt adesea femei, lăsate să gestioneze fermele. Migrația din zonele montane va avea ca rezultat o pierdere inestimabilă în ceea ce privește furnizarea de servicii ecosistemice și conservarea culturii și agrobiodiversității. Investițiile și politicile pot ameliora condițiile de viață aspre ale comunităților montane și pot inversa tendințele migrației din zonele montane.

Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, precum și de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuție la degradarea ecosistemelor fragile din munți.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea