100 de milioane de lei alocați de Ministerul Educației pentru Săptămâna Verde în școli. Finanțarea va elibera, cât de cât, presiunea financiară asupra părinților, iar profesorii vor raporta activitățile
100 de milioane de lei alocați de Ministerul Educației pentru Săptămâna Verde în școli. Finanțarea va elibera, cât de cât, presiunea financiară asupra părinților, iar profesorii vor raporta activitățile
Ministerul Educației alocă 100 de milioane de lei către școli astfel încât acestea să poată finanța măcar parțial activitățile din Săptămâna Verde, pentru a reduce cât de cât, presiunea financiară asupra părinților, iar profesorii vor trebui să raporteze activitățile.
„Pot plăti chiar transportul și masa copiilor”, anunță oficialii. În schimb, profesorii vor raporta ce au făcut cu elevii. Asta pentru că unii au ajuns să aleagă excursii scumpe, pe care nu și le permit toți părinții.
Conform legii, în Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde prezența este obligatorie, iar participarea copiilor la activități este gratuită.
„Sunt foarte multe discuții… unii le vor, unii nu le vor. Ideea este că le avem. Haideți să le folosim bine. Eu cred că Săptămâna Altfel, în modalitatea clasică de predare – ora și lecția, ora și lecția – s-ar putea să nu mai fie așa nestructurate, în care fiecare face ce vrea și pierde timpul. Vor începe să aibă o funcție pe care ar fi trebuit să o aibă de la început. Și o vom și monitoriza, cum spuneam, printr-un raport. O să reluăm controlul pe săptămâna respectivă.”
Bani alocați pentru educația ecologică
O sută de milioane de lei vor fi alocați din fondul de mediu pentru a sprijini educația ecologică. Aceste fonduri vor fi destinate activităților educaționale, de la grădinărit la vizite în geoparcuri și grădini zoologice, până la bilete de cinema și minitabere urbane.
Reporter: „Unde se duc banii?”
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației și Cercetării: „La școli. Școala își face un proiect pentru Săptămâna Verde, care poate să însemne inclusiv deplasare.”
Finanțarea Săptămânii Verzi va elibera, cât de cât, presiunea financiară asupra părinților. În unele școli, aceștia sunt puși în fața unor cheltuieli peste puterile lor. De la excursia de o zi s-a ajuns la două zile la munte și chiar trei zile la Londra… caz real! Și mai grav e că unele școli sunt căpușate de firme de transport sau de divertisment.
Patronii angajați, chiar și profesori sau rude ale profesorilor, au exclusivitate în organizarea excursiilor, iar prețurile nu sunt deloc mici.
În acest caz, un profesor de sport a colectat din cataloage numerele părinților și le-a folosit pentru promovarea excursiilor organizate de firma sa, pe motiv că elevii vor să meargă în excursii și tabere cu el.
Reclama, pusă inclusiv pe garduri și la avizierul școlii, i-a revoltat pe unii părinți, dar a fost tolerată ani de-a rândul de conducerea școlii. Codul etic le interzice dascălilor să facă afaceri pe spinarea elevilor, ori pe teama părinților de a nu-și separa copiii de colegi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță”
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță” Tinerii români cu vârste între 11 și 26 de ani ar putea beneficia gratuit de vaccinul anti-HPV, potrivit unei inițiative legislative care a primit raport favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și urmează să fie […]
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025 De joi, 15 mai 2025, ora 8.00, a intrat în vigoare o informare meteo de răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului, valabilă în România până sâmbătă, […]
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după Președintele României este garantul respectării dispozițiilor constituționale și se află într-o relație de colaborare cu Parlamentul. În cazul în care această relație se deteriorează și nu mai există puncte comune, șeful statului poate alege să dizolve Parlamentul, lucru ce duce la declanșarea […]