Rămâi conectat

Actualitate

100.000 de lucrători străini, nou admiși pe piața forței de muncă din România în 2025: Care sunt domeniile cu deficit de angajați

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

100.000 de lucrători străini, nou admiși pe piața forței de muncă din România în 2025: Care sunt domeniile cu deficit de angajați

Guvernul a aprobat joi, 16 ianuarie 2025, un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă din România în 2025, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de Agerpres.

Citește și: Ajutoare sociale 2025: România, țara asistaților sociali. Mulți refuză să muncească sau să își caute loc de muncă

„Decizia a fost luată ca urmare a deficitului de forță de muncă semnalat de angajatori în dialogul cu instituțiile guvernamentale, mai precis în cadrul Consiliului Național Tripartit, care are loc cu regularitate la nivel de Executiv și este prezidat chiar de prim-ministru.

Acest contingent nu se referă la lucrători români sau cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene sau ai statelor membre ale Spațiului Economic European sau al Comunității Helvetice a Elveției. Se menține cota de aproximativ 100.000, așa cum a fost aprobată și în ultimii trei ani (…).

Nu este și obligatoriu ca aceste locuri să fie ocupate, ne arată experiența anilor trecuți, dar acesta este plafonul stabilit pentru anul în curs’, a explicat Mihai Constantin, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de guvern.

El a precizat că la data de 12 decembrie 2024 erau active 146.387 de astfel de contracte individuale de muncă ale salariaților cetățeni ai unor state din afara UE și ai Spațiului Economic European, dintre care 94.155 contracte individuale de muncă nou încheiate.

„O altă informație de context despre piața muncii de la noi: datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că în primele zece luni ale anului 2024, 543.440 de locuri de muncă au fost declarate vacante, cele mai multe pentru meserii precum: curierat, manipulare de mărfuri, muncitori în construcții sau pe linii de asamblare și de montare piese. Și tocmai pentru compensarea acestui deficit de angajați s-a aprobat și contingentul de astăzi’, a mai afirmat Constantin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Rating-ul pentru România, pe ultima treaptă recomandată investițiilor. Bogdan Glăvan: ”România fie va ajunge în faliment precum Grecia sau va veni Amputarea Socială”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rating-ul pentru România, pe ultima treaptă recomandată investițiilor. Bogdan Glăvan: ”România fie va ajunge în faliment precum Grecia sau va veni Amputarea Socială” După ce Agenția de rating Fitch a menținut vineri, 21 februarie 2025, ratingul și perspectiva de rating pentru România, pe ultima treaptă recomandată investițiilor, profesorul Bogdan Glăvan a explicat într-o ultimă postare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea