10 mai – Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. APM Alba organizează acţiuni de observare a speciilor de pe Valea Aiudului și din zona Doștat, până vineri
În fiecare an, în prejma zilei de 10 mai, se sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Cu această ocazie, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba desfășoară, în perioada 9 – 12 mai 2017, acţiuni de observare a speciilor de păsări migratoare pe Valea Aiudului, din situl Natura 2000 Trascău și în zona Doștat.
De asemenea, vor fi organizate acțiuni de informare și conștientizare în școli din municipiul Alba Iulia, pentru a sublinia importanța rotejării speciilor de păsări migratoare și a habitatelor în care trăiesc.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este marcată la nivel global, începând cu anul 2006, printr-o campanie de conștientizare coordonată de Secretariatul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (UNEP/ CMS) și Secretariatul Acordului privind conservarea pasărilor de apă migratoare african – euroasiatice (UNEP/AEWA), în parteneriat cu BirdLife International și Wetlands International.
Scopul campaniei este de a conștientiza comunitatea internaţională asupra utilizării durabile a resurselor naturale, protejării pasărilor migratoare și habitatelor de cuibărire și hrănire ale acestora.
Anul acesta celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare are ca temă “Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”. Tematica este legată de obiectivele Programului Națiunilor Unite pentru o Dezvoltare Durabilă, subliniind totodată legătura indisolubilă a omului cu natură.
Pierderea capitalului natural constituie o preocupare majoră la nivel global deoarece depindem de natură pentru materii prime, alimente, energie, aer și apă, care fac posibilă viața.
Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită a faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii sunt dependente de zonele umede care se degradează din cauza activităților antropice. Anual, milioane de păsări dispar ca urmare a braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, schimbări climatice, pierderea habitatelor de cuibărire și de hrănire.
Majoritatea speciilor de păsări din România sunt păsări migratoare, care în timpul iernii, când nu-și găsesc hrana, migrează în Africa, bazinul Mării Mediterane, în sudul Asiei și chiar în bazinul Mării Negre. Primavara, cele mai multe revin în emisfera nordică, unde găsesc temperaturi favorabile pentru reproducere și creșterea puilor. Alte specii de păsări migrează din zonele nordice ale Europei și din Siberia, pentru a ierna în România. Rezervația Biosferei Delta Dunării este preferată pentru speciile de păsări de pasaj, care se opresc pentru a se odihni și hrăni.
Fenomenul migraţiei păsărilor prezintă o importanţă deosebită, acestea acţionând ca indicatori ai ecosistemelor, biodiversităţii şi schimbărilor climatice.
La nivelul județului Alba sunt declarate situri Natura 2000 pentru protecția păsărilor Munții Metaliferi, Piemontul Munților Metaliferi – Vințu, Frumoasa, Munții Apuseni Vlădeasa și Munții Trascăului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Angajăm în Alba Iulia bucătar cu experiență și/sau ajutor de bucătar pentru locația noastră din municipiu
Angajăm în Alba Iulia bucătar cu experiență și/sau ajutor de bucătar pentru locația noastră din municipiu Dacă ești pasionat de gătit și îți dorești să lucrezi într-un mediu dinamic, vino să faci parte din echipa noastră! Mai multe detalii se pot afla la numărul de telefon: 0753364475. Cerințe: Bucătar cu Experiență: -Experiență minimă de 2 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată