10 curiozități despre leul românesc. Care a fost cea mai mare bancnotă din istorie
Zece curiozităţi despre moneda noastră naţională. Când a fost dată în folosinţă această monedă,când au apărut primele bancnote sau care a fost cea mai mare bancnotă din istorie.
*pe lângă România, o monedă naţională cu acelaşi nume – leul, este folosită şi în Republica Moldova.
*moneda a fost lansată urmare a Legii pentru influenţarea sistemului monetar naţional şi pentru fabricarea monedelor naţionale, din 1867, 1 leu fiind divizat atunci în 100 de bani.
*în bulgară, cuvântul „leu” se traduce „lev”, care este şi moneda lor naţională.
*cel mai puternic leu din istoria României a fost cel din 1867, atunci când cu un leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.
*cea mai mare valoarea a unei bancnote româneşti a fost în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când a fost tipărită bancnota de 5.000.000.
* primele bancnote româneşti au fost emise în 1877, în timpul Războiului de Independenţă.
*pe bancnota de 100 de lei, în perioada comunistă, apărea Nicolae Bălcescu.
*în 2005, BNR a denominat leul. Valoarea de 10.000 de lei a devenit atunci 1 leu.
*moneda cu cea mai mare valoarea numerică a fost cea de 100.000 de lei, emisă în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial.
*în secolul al XVII-lea apar în ţările române mai multe monede. Cea mai cunsocută dintre acestea este talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre feţe un leu.
Sursa: adevărul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară, rămâne sub control judiciar. Decizia este definitivă
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară, rămâne sub control judiciar. Decizia este definitivă Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară de procurorii Parchetului General, rămâne sub control judiciar. Decizia luată marți, 15 iulie 2025, de Tribunalul București, este definitivă. „În temeiul art. 425/1 alin. (7) pct. 1 lit. b) rap. la art. […]
Guvernul Bolojan pregătit să revizuiască regimul financiar a Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase
Guvernul Bolojan pregătit să revizuiască regimul financiar a Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase O posibilă măsură fiscală ar putea avea impact direct asupra Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase. Autoritățile guvernamentale se gândesc la o eventuală taxare suplimentară a veniturilor preoților, precum și la revizuirea regimului financiar al unităților de […]
Atragerea de fonduri UE, o adevărată misiune imposibilă în România. Analist economic: Funcționarii amână plățile, blochează procedurile special pentru a-și asigura prezența în proiect pe o perioadă cât mai lungă de timp
Atragerea de fonduri UE, o adevărată misiune imposibilă în România. Analist economic: Funcționarii amână plățile, blochează procedurile special pentru a-și asigura prezența în proiect pe o perioadă cât mai lungă de timp Atragerea de fonduri UEm este o adevărată misiune imposibilă în România, spune analistul economic Adrian Negrescu. Acesta spune că funcționarii amână plățile, blochează […]