10 august 2018: 2 ani de la protestul Diasporei în capitală, înăbușit cu violență de forțele de ordine. Câte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
În cursul serii de 10 august 2018, în București au avut confruntări violente între ultrasi și jandarmii care au folosit masiv gazele lacrimogene. Aproape 100.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei la Mitingul Diasporei.
100.000 de oameni au venit, vineri, în Piața Victoriei, la mitingul Diasporei. Printre protestatarii pașnici și-a făcut apariția grupuri de huligani care au provocat incidente violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit masiv gaze lacrimogene, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței. Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.
Pe rețelele de socializare au apărut o serie de înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.
440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, la protestul din Piața Victoriei, iar 24 dintre acestea erau jandarmi, informează ISU București-Ilfov, precizând, totodată, că 65 de pacienți au avut nevoie de spitalizare (nouă jandarmi).
Președintele Klaus Iohannis a condamnat intervenția brutală a jandarmilor
Într-un mesaj transmis vineri seară pe Facebook, șeful statului spune că „violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice”, și consideră intervenția jandarmilor „puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piață”. El cere ministrului de interne Carmen Dan „să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele”.
„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”
Potrivit estimărilor de la fața locului, în punctul maxim al protestului, în Piața Victoriei au fost aproape 100.000 de persoane.
După câteva ore de în care manifestările au fost pașnice manifestanții au încercat să rupă cordonul din fața sediului Guvernului, moment în care forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. În zonă au fost dislocați jandarmi echipați pentru intervenție.
Peste 30.000 de oameni au protestat la Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara sau Iași.
Peste 5.000 de oameni au scandat pe străzile din Sibiu împotriva PSD și a Guvernului Dăncilă, oamenii spunând că au ieșit la protest pentru susținerea mitingului Diasporei, din Piața Victoriei din Capitală. 10.000 de protestatari au fost la Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul
15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul Pe 15 iulie, e o altă zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Ciurica se […]
15 iulie: Ziua Mărcii Poștale Românești. Primele mărci poștale, tipărite în Moldova, în 1848
15 iulie: Ziua Mărcii Poștale Românești. Primele mărci poștale, tipărite în Moldova, în 1848 În spațiul românesc, primele mărci poștale au fost tipărite în Moldova, la 15 iulie 1858. Acestea erau vestitele „Cap de bour”, a căror primă emisiune cuprindea patru timbre. Au intrat în circulație la 22 iulie 1858, la biroul poștal din Iași […]
14 iulie 1967: Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți și mai influenți scriitori ai țării noastre, încetează din viață
14 iulie 1967: Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți și mai influenți scriitori ai țării noastre, încetează din viață Marele geniu literar Tudor Arghezi s-a nascut la Bucuresti, la 23 mai 1880, numele sau adevarat fiind Ion N.Theodorescu. Pseudonimul Arghezi provine, dupa cum marturiseste insusi poetul, de la numele vechi al Argesului, Argesis. Clasele […]