10 august 2018: 2 ani de la protestul Diasporei în capitală, înăbușit cu violență de forțele de ordine. Câte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
În cursul serii de 10 august 2018, în București au avut confruntări violente între ultrasi și jandarmii care au folosit masiv gazele lacrimogene. Aproape 100.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei la Mitingul Diasporei.
100.000 de oameni au venit, vineri, în Piața Victoriei, la mitingul Diasporei. Printre protestatarii pașnici și-a făcut apariția grupuri de huligani care au provocat incidente violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit masiv gaze lacrimogene, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței. Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.
Pe rețelele de socializare au apărut o serie de înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.
440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, la protestul din Piața Victoriei, iar 24 dintre acestea erau jandarmi, informează ISU București-Ilfov, precizând, totodată, că 65 de pacienți au avut nevoie de spitalizare (nouă jandarmi).
Președintele Klaus Iohannis a condamnat intervenția brutală a jandarmilor
Într-un mesaj transmis vineri seară pe Facebook, șeful statului spune că „violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice”, și consideră intervenția jandarmilor „puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piață”. El cere ministrului de interne Carmen Dan „să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele”.
„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”
Potrivit estimărilor de la fața locului, în punctul maxim al protestului, în Piața Victoriei au fost aproape 100.000 de persoane.
După câteva ore de în care manifestările au fost pașnice manifestanții au încercat să rupă cordonul din fața sediului Guvernului, moment în care forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. În zonă au fost dislocați jandarmi echipați pentru intervenție.
Peste 30.000 de oameni au protestat la Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara sau Iași.
Peste 5.000 de oameni au scandat pe străzile din Sibiu împotriva PSD și a Guvernului Dăncilă, oamenii spunând că au ieșit la protest pentru susținerea mitingului Diasporei, din Piața Victoriei din Capitală. 10.000 de protestatari au fost la Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 mai – Ziua internaţională a diversităţii biologice La data de 22 mai se marchează în fiecare an Ziua internaţională a diversităţii biologice. Ziua a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201, din 20 decembrie 2000, a Adunării Generale a Naţiunilor Unite și are menirea de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de […]
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena, unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, sărbătoriți pe 21 mai
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena, unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, sărbătoriți pe 21 mai Unii dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății, Sfinții Împărați Constantin și Elena, sunt sărbătoriți în calendarul ortodox, în fiecare an, pe data de 21 mai. Deși sunt mulți cei care le poartă numele și […]
21 mai – Ziua Mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare
21 mai – Ziua Mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare În fiecare an, la data de 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial […]