1 MAI muncitoresc: Serbările cu fast ale perioadei comuniste
1 MAI muncitoresc: Serbările cu fast ale perioadei comuniste
În fostele ţări comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. Naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii.
În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.
Citește și: Mesaje de 1 Mai – Ziua Internațional a Muncii, mesaje haioase de 1 Mai, URARI de 1 Mai, sms-uri şi FELICITARI de 1 Mai amuzante pentru: prieteni, colegi, părinți, bunici, angajați, muncitori
1 Mai a devenit după Revoluție un nou motiv de ieșit cu prietenii și familia la o bere sau la un grătar, ori poate o minivacanță la munte sau la mare. Românii nu erau la fel de relaxați însă și pe vremea lui Nicolae Ceaușescu! Atunci, cu toții erau obligați să participe la parada de 1 Mai. Și participau activ!
Cum petreceau românii de 1 Mai, în comunism
Chiar și elevii se pregăteau cu săptămâni înainte pentru parada de 1 Mai, iar muncitorii nu aveau voie să lipsească. Mii de muncitori exersau mișcări și ritmuri pentru parada de 1 Mai. Erau obligați să învețe toți pașii și toate mișcările, pentru ca parada de 1 Mai să fie impecabilă!
Parade de muncitori îmbrăcaţi ca la zi mare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, aşa manifestau românii de 1 Mai, mobilizaţi de activiștii PCR. Se făceau repetiții cu mult timp înainte și se scriau mii de pancarte cu lozinci.
Defilări grandioase de 1 Mai muncitoresc
Evenimentul era marcat cu defilări grandioase la care participau mii de persoane. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu ”sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.
Muncitorii scriau cu propriile lor corpuri cuvinte precum Ceaușescu, Pace sau România! Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Această ultimă parte este singura care a supravieţuit şi după 1990, căci după Revoluţie, prima zi a lunii mai şi-a pierdut semnificaţia istorică şi ideologică.
Printre cei care aveau obligaţia să treacă prin faţa tribunei oficiale se aflau şi sportivii de performanţă. Nadia Comăneci, care la vremea respectivă era doar un copil, a povestit cum erau acele momente. ”De regulă, sportivii erau urcaţi pe care alegorice. Când ajungeam în faţa tribunei oficiale schiţam doar câteva gesturi de gimnastică, pentru că locul era foarte mic şi nu puteai face mare lucru. Apoi, la finalul defilării mergeam dinn nou în cantonament, unde ne continuam pregătirea”, a povestit Nadia Comăneci.
Dacă Nadia a prins astfel de defilări în Bucureşti, Ilie Năstase ”le-a sărit”, deoarece se afla în străinătate. ”Nu-mi aduc aminte să fi defilat vreodată de 1 Mai. Eram plecat în străinătate, la turnee”, a declarat Nasty.
Sursa: descopera.ro libertatea.ro fanatik.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]