1.500 de locuitori din Alba mor în fiecare an ca urmare a unor boli tratabile sau care pot fi prevenite. România, pe primul loc în Uniunea Europeană la rata deceselor din cauze ce pot fi tratate
1.500 de locuitori din Alba mor în fiecare an ca urmare a unor boli tratabile sau care pot fi prevenite. România, pe primul loc în Uniunea Europeană la rata deceselor din cauze ce pot fi tratate
România continuă să se plaseze în fruntea țărilor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește rata mortalităţii din cauze tratabile, potrivit ultimului raport Eurostat. În plus, România ocupă locul al patrulea la nivelul UE în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze prevenibile.
În cifre absolute, în fiecare an, aproape 100.000 de oameni mor în România din cauze ce pot fi tratate sau evitate prin politici publice. Raportat la populația județului Alba, datele statistice arată un număr de aproximativ 1.500 de decese, anual.
Astfel, în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (decese care pot fi evitate prin tratament medical), România a avut cea mai mare rată de mortalitate dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, respectiv 215 decese la 100.000 de locuitori, de peste două ori mai mare decât media UE – 89,7 decese. Concret, aproximativ 41.000 de români au murit pe parcursul anului 2022 ca urmare a unor boli ce puteau fi tratate dacă erau descoperite la timp. În județul Alba, estimarea cifrei este de 650 de persoane decedate.
La capitolul mortalitate din cauze prevenibile (decese care pot fi evitate prin măsuri de sănătate publică), România a înregistrat 304,3 decese la 100.000 de locuitori, mai mult decât dublu față de media europeană, de 168,1 decese. În fața României sunt doar Letonia, Ungaria şi Lituania. Raportat la întreaga populație, circa 57.000 de cetățeni români au decedat din cauze ce puteau fi prevenite. Cifra statistică rezultată la nivelul județului Alba este de aproximativ 900 de decese.
Cele mai „ucigașe” boli tratabile și prevenibile
Luând în considerare ambii indicatori, România a avut a doua cea mai ridicată rată de mortalitate prevenibilă din Uniune, cu 519,3 decese la 100.000 de locuitori, de două ori mai mult decât media UE, care a fost de 257,8. În total, aproximativ 98.000 de români au murit din cauze ce puteau fi tratate și prevenite. Cea mai mare rată totală, de 543 de decese, s-a înregistrat în Letonia. În schimb, cele mai scăzute cifre au fost în Suedia – 169,3 decese la 100.000 de locuitori, Italia – 176,7 decese și Luxemburg – 180,2 decese, potrivit Eurostat.
În România, cele mai multe decese tratabile sau evitabile sunt provocate de cancerul de plămâni, cancerul colorectal, cancerul de sân, boala ischemică de inimă, bolile provocate de consumul excesiv de alcool și afecțiunile pulmonare cronice. Situația este similară și la nivelul județului Alba. În țara noastră, raportul dintre bărbați și femei este clar în „favoarea” populației masculine. Astfel, în cazul femeilor s-a înregistrat o rată de 154,1 decese, în timp ce la bărbați cifra este de 288,3 decese la 100.000 de locuitori cu vârsta sub 75 de ani.
Peste 1 milion de decese în Uniunea Europeană
La nivelul UE, în anul 2022, au fost peste 1,1 milioane de decese în rândul persoanelor sub 75 de ani, care sunt considerate ca fiind evitabile dacă exista un tratament precoce sau o activitate de prevenire. Astfel, 386.710 decese au fost cauzate de boli tratabile, evitabile prin servicii medicale de calitate, iar 725.625 decese au fost provocate de boli prevenibile, ce puteau fi evitate prin politici de sănătate publică.
Principalele cauze de decese care provin din boli tratabile au fost: boala cardiacă ischemică – 77.704 decese, cancer colorectal – 57.476 decese, cancer de sân la femei – 40.970 decese. De asemenea, cele mai multe decese care provin din boli prevenibile au fost cancerul pulmonar – 136.199 și boala cardiacă ischemică – 77.704. la acestea s-au adăugat bolile vasculare cerebrale și bolice cronice de plămâni.
Românii și boala cardiacă ischemică
Dintre cele cinci cauze (boli) principale ale deceselor care pot fi prevenite, cancerul pulmonar a avut cea mai mare rată standardizată de deces în 17 dintre țările UE. În Lituania, Letonia, România, Slovacia și Malta, cea mai mare rată a fost constatată pentru boala cardiacă ischemice. În Bulgaria, Grecia și Slovenia, cea mai mare rată a fost pentru COVID-19, iar în Estonia și Finlanda, cea mai ridicată rată a fost înregistrată pentru tulburările specifice alcoolului.
„Distribuția bolilor sau afecțiunilor tratabile în UE variază, într-o oarecare măsură, pentru bărbați și femei, reflectând faptul că unele dintre principalele cauze de deces sunt specifice sexului. În rândul femeilor, principala cauză a deceselor cauzate de boli sau afecțiuni tratabile a fost cancerul de sân.
Această boală a fost responsabilă pentru aproape un sfert (24,7%) din totalul deceselor, reflectând o rată standardizată de deces de 18,3 decese la 100.000 de locuitori de sex feminin. Pentru bolile comune bărbaților și femeilor, cele mai frecvente cauze de deces în UE au fost bolile cardiace ischemice (28,2 decese la 100.000 de locuitori de sex masculin și 8,4 decese la 100.000 de locuitori de sex feminin) și cancerul colorectal (17,2 decse la 100.000 de locuitori de sex masculin și 9,6 la 100 000 de locuitori de sex feminin)”, se menționează în studiul Eurostat.
Cea mai mare diferență între sexe se manifestă în cazul bolilor cardiace ischemice, a căror rată standardizată de mortalitate a fost de 3,3 ori mai mare în rândul bărbaților, decât în rândul femeilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN67 C – Transalpina: Un motociclist din Argentina, coliziune cu o motocicletă condusă de un cetățean maghiar. Ambii bărbați au decedat
Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN67 C – Transalpina: Un motociclist din Argentina, coliziune cu o motocicletă condusă de un cetățean maghiar. Ambii bărbați au decedat Accidentul mortal de pe DN67 C – Transalpina de duminică după-masa s-a produs după ce un motociclist din Argentina a intrat în coliziune cu o motocicletă condusă […]
Închisoare cu suspendare pentru un șofer din Mureș care a accidentat mortal un bărbat care circula regulamentar cu bicicleta la Petrești. Cinci ani pentru soluționarea definitivă a dosarului în justiție
Închisoare cu suspendare pentru un șofer din Mureș care a accidentat mortal un bărbat care circula regulamentar cu bicicleta la Petrești. Cinci ani pentru soluționarea definitivă a dosarului în justiție Un accident rutier mortal ce a avut loc în 24 octombrie 2020, în localitatea petrești, a fost finalizat după aproape cinci ani. Șoferul din județul […]
UPDATE FOTO, VIDEO | ACCIDENT MORTAL pe Transalpina: Doi bărbați au DECEDAT după coliziunea dintre 3 motociclete. Ambii erau cetățeni străini
ACCIDENT MORTAL pe Transalpina: Doi bărbați au DECEDAT după coliziunea dintre 3 motociclete. Ambii erau cetățeni străini Un accident rutier grav a avut loc duminică dumpă-masa, în jurul orei 17.00, pe Transalpina. O persoană este inconștientă după coliziunea din 3 motociclete. Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea masurilor specifice si prim ajutor medical la […]