Rămâi conectat

Ştirea zilei

Foto/Video| Pe autostrada Sebeș-Turda, lotul 4, a început turnarea stratului final de asfalt. Șanse mari ca în decembrie 2017 să se poată circula în regim de autostradă de la Aiud la Cluj-Napoca

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Șanse mari ca în decembrie 2017, autostrada Sebes-Turda lotul 4 să fie terminat și să se poată circula în regim de autostradă de la Aiud la Cluj-Napoca • A început turnarea stratului final de asfalt și pe lotul 4 al A10 • Amânarea mutării a 6 stâlpi de curent electric și neacordarea în timp util a autorizației de construcție pentru zona Stejeriș, singurele motive care ar putea împiedica inaugurarea lotului în acest an.

Citește și: FOTO/ VIDEO: Pe Autostrada Sebeș-Turda, Lotul 1, se va putea circula cel mai devreme la sfârșitul lui 2019

Există șanse reale ca în toamna acestui an să fie date în folosință loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Sebeș – Turda, astfel ca spre sfârșitul lui 2017 să se poată circula continuu pe aproape 30 de kilometri din A10, de la nodul Aiud până la Turda. Pe lotul 4, care se întinde pe 16,3 km, de la Decea până la intrare în Turda (km 53+700 – km 70+000), antreprenorul austriac PORR a început joi turnarea stratului final de asfalt, în zona nodului rutier de la Turda. Potrivit coordonatorului lucrărilor de pe lotul 4, inginer Claudiu Cocîndă, reprezentant al firmei Tecnic Consulting Engineering – România, progresul fizic al lucrărilor a ajuns la 71%, iar termenul asumat de constructor, decembrie 2017, ar putea fi devansat cu cel puțin o lună de zile.

Asta în condițiile în care până la sfârșitul acestei luni Comisia Tehnică din cadrul Ministerului Transporturilor își va da acordul pentru soluția tehnică propusă de PORR pentru punctul sensibil de la Stejeriș (la granița dintre Alba și Cluj) și va fi emisă autorizația de construire pentru acea zonă. ”În condițiile în care până la sfârșitul lunii iunie va ieși autorizația de construire pentru Stejeriș, constructorul a promis că va finaliza lucrările pe lotul 4 până la sfârșitul lui octombrie, urmând ca până în decembrie 2017 acest tronson să poată fi dat circulației. Practic, de asta depinde finalizarea la timp sau nu a lotului 4”, a explicat Cocîndă pentru ziarul Unirea.

Citește și: FOTO/ VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2 – Lucrări mult întârziate, în principal din cauza unei slabe mobilizări a constructorului

Soluția tehnică inițială din zona Stejeriș, ce a constat în depunerea unui strat gros de piatră, nu a dat rezultatele scontate. Terenul a început să alunece și să se scufunde în lacul din apropiere, astfel încât construcția a fost blocată pentru a fi căutată o nouă variantă de lucru. Autostrada a acoperit circa o treime din lacul Stejeriș. ”Constructorul a găsit o nouă soluție tehnică, care a fost aprobată la nivelul CNAIR. Suntem pregătiți cu utilaje, o foreză stă pe loc de trei săptămâni pentru că nu aveam încă autorizația. Dacă utilajul este dus în altă parte, se va pierde o lună de zile până se va găsi un altul care să fie adus pe șantier”, a mai spus reprezentantul firmei de consultanță. Noua soluție tehnică pentru stabilizarea solului în zona Stejeriș constă în realizarea a circa 500 de stâlpi de beton până la adâncimi cuprinse între 10 și 20 de metri, pe o distanță de 300 de metri. Între stâlpi va fi pus un strat de piatră, astfel încât pământul să nu mai alunece spre lac.

YouTube video

În afară de punctul sensibil de la Stejeriș, alte obstacole ce au stat în calea constructorului pe ultimii 16 km din A10 au fost mutările celor 7 stâlpi de înaltă tensiune aflați chiar pe traseul lotului, un demers greoi care, însumat, a determinat întârzieri de mai bine de 1 an de zile. ”Pe traseul lotului 4 există 7 stâlpi de înaltă tensiune, unul de 220 de volți și alți 6 de 110 volți. Cel de 220 de volți, aflat la km 54+300, a fost mutat abia în ianuarie 2017, în condițiile în care autorizația de construcție a fost obținută în aprilie 2015. Până la mijlocul lunii iulie estimăm că vom reuși să mutăm și ceilalți 6 stâlpi, astfel ca PORR să aibă front deschis de lucru”, a adăugat inginerul Claudiu Cocîndă.

Citește și: FOTO/ VIDEO| Autostrada Sebeș – Turda: Lotul 3, singurul finalizat la timp

De altfel, pe 75% din tronsonul lotului 4 a fost turnat primul strat de asfalt, întrerupt însă în zonele rețelelor de electricitate. Tot pe lotul 4 al autostrăzii sunt în curs de realizare două spații de servicii, precum și un Centru de Întreținere și Coordonare ce va funcționa la km 61+300, în zona Dumbrava. În cadrul acestui centru va exista și un post de poliție rutieră. Tot aici se va găsi și o ieșire de urgență de pe autostradă. Mobilizarea în teren este una optimă, apreciază coordonatorul lucrărilor pe lotul 4, cei 366 de angajați, din care 295 efectiv pe șantier, și cele 129 de utilaje fiind suficienți pentru un ritm susținut.

YouTube video

Pe traseul tronsonului se află 30 de poduri, din care un viaduct lung de 240 de metri la km 66+030, 30 de podețe metalice și un nod rutier important la Turda. Nodul de la Turda este prevăzut cu 6 bretele și va face joncțiunea atât cu Autostrada Transilvania (A3), cât și cu DN1. Bretelele care fac legătura cu A3 vor avea 2 benzi, iar cele care leagă A10 de DN1 câte o singură bandă. În condițiile în care antreprenorul de pe lotul 3 a dat asigurări că va finaliza lucrările până în octombrie, există șanse foarte mari ca loturile 3 și 4 să fie date în folosință în același timp, cel mai probabil în luna decembrie 2017. Depinde însă dacă autoritățile române se vor mișca suficient de repede pentru a da autorizația de construcție pentru zona Stejeriș în următoarele 2 săptămâni, singurul impediment major care stă, la acest moment, în calea constructorului lotului 4.

Ioana PRESECAN

Dorin ȚIMONEA

[nggallery id=4224]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea