Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2 – Lucrări mult întârziate, în principal din cauza unei slabe mobilizări a constructorului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2 – Lucrări mult întârziate, în principal din cauza unei slabe mobilizări a constructorului • Termen optimist de finalizare – sfârşitul anului 2018 • Terenul mlăştinos din zona nodului rutier de la Teiuş – punctul sensibil al lotului 2 • Fără pasaj în zona Rădeşti

Lucrările la lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda, care pornește de la Pârâul Iovului și se termină la intrarea în Aiud, sunt mult întârziate, astfel că stadiul fizic al lucrărilor era de doar 33,2% la 31 mai 2017. Mobilizarea sub așteptări a constructorului Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL, dar și unele lucrări neprevăzute apărute pe parcurs, combinate cu birocrație și vremea neprielnică din această primăvară, fac ca lucrurile să se desfășoare într-un ritm destul de lent pe cel mai lung lot al Autostrăzii Sebeș – Turda.

Citeșite și: FOTO/ VIDEO: Pe Autostrada Sebeș-Turda, Lotul 1, se va putea circula cel mai devreme la sfârșitul lui 2019

În aceste condiții, sfârșitul anului 2018 pentru finalizarea acestui lot este un termen realist spre optimist, consideră ing. Athanasios Dimitrakopoulos, coordonator contract lot 2 din partea Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură din România (CNAIR). Totodată, el se arată foarte neîncrezător în termenul avansat de constructor, și anume luna mai 2018. ”Procentajul de execuție de 33,2% ne arată că antreprenorul nu este suficient mobilizat. CNAIR a atras luna trecută atenția constructorului să aducă mobilizarea și ritmul la nivelul dorit, potrivit contractului. Ca urmare a acestor antenționări au început să se miște mai bine, dar nu la nivelul care trebuie. Dacă lucrurile nu se vor rezolva, antreprenorul riscă penalizări, inclusiv financiare”, a precizat Dimitrakopoulos pentru ziarul “Unirea”.

Coordonatorul contractului spune că la ora actuală există autorizații de construire pe tot tronsonul, iar cea mai dificilă problemă legată de exproprieri, și anume exproprierea unei plantații de hamei în zona Rădești, și-a găsit recent rezolvarea. De asemenea, au fost obținute avizele necesare pentru strămutarea de utilități. ”Cei de la Aktor au front de lucru deschis, trebuie doar să se mobilizeze mult mai bine”, a insistat Dimitrakopoulos.

De cealaltă parte, reprezentanții Aktor spun că întârzierile sunt pricinuite de problemele privind exproprierile suplimentare și, în principal, cele privind culoarele pentru utilități (electricitate, gaz, apă), la care se adaugă lucrări suplimentare neprevăzute apărute în zona nodului rutier de la Teiuș, unde terenul este mlăștinos pe o suprafață de mai bine de 4 km, necesitând lucrări suplimentare de consolidare, și nu în ultimul rând, de vremea ploioasă care nu le permite să lucreze. Cu toate acestea, cei de la Aktor au curaj să spună că cei 24 de kilometri de autostradă aferenți lotului 2 vor fi gata în mai 2018.

Terenul mlăștinos din zona nodului rutier de la Teiuș – punctul sensibil al lotului 2

Din punct de vedere tehnic, principala provocare pentru constructorul care efectuează lucrările pe lotul 2 o reprezintă stabilizarea terenului pe o porțiune de circa 4-5 kilometri în zona nodului rutier de la Teiuș. Se știa încă din faza de proiectare că în acea zonă terenul este inundabil, iar pânza freatică foarte ridicată, dar şi apele de suprafaţă, însă problemele s-au agravat din cauza colmatării unui canal colector, iar zona inundabilă s-a extins. ”Găsirea unei soluții tehnice viabile a luat ceva timp și a produs o oarecare întârziere în proiect, dar credem că suntem pe drumul cel bun. S-a luat decizia compactării de piatră mare de carieră în zonele cu probleme”, a explicat ing. Athanasios Dimitrakopoulos. Pe lângă aceste compactări, în prezent se lucrează la umplutură, la cele 97 de podețe și la cele trei pasaje importante – 2 peste râul Mureș și unul peste calea ferată. Sunt mobilizate zilnic circa 270 de utilaje, aproximativ 300 de angajaţi, din care circa 110 muncitori efectiv pe şantier.

Fără pasaj în zona Rădești

Coordonatorul proiectului a precizat că este greu de crezut că CNAIR va accepta modificarea proiectului și introducerea unui pasaj în zona Rădești, așa cum își doresc oamenii. Recent, locuitorii de acolo s-au arătat foarte nemulțumiți că autostrada ”le taie” accesul direct către pământurile pe care le cultivă și către pășune, amenințând cu blocarea drumului în semn de protest. Ing. Athanasios Dimitrakopoulos spune că nu este justificată nemulțumirea oamenilor, de vreme ce la circa 700 de metri există un pasaj peste autostradă pe unde pot trece atât ei, cât și animalele lor. ”Un nou pasaj ar însemna o modificare de proiect, adică autorizații noi, bani în plus, întârzieri în execuție”, a explicat Dimitrakopoulos, care crede că astfel s-ar putea crea și un precedent periculos.

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda are 24,25 km şi continuă de la ieşirea din Alba Iulia (Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250). Include nod rutier la Teiuş (km 26). Constructor este Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL, cu contract în valoare de 549.332.493,62 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Termenul de finalizare din contract era 2 octombrie 2016. În 5 aprilie a fost obţinută autorizaţia de construire pe sectoarele 2 şi 3 (km 22+500 – km 25+300; km 26+100 – km 35+000; km 35+000 – km 41+250). Ulterior, în iunie, au fost date autorizaţii pe tot tronsonul.

Articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea”

Ioana PRESECAN

YouTube video

[nggallery id=4181]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea