Zugrăvirea sălilor de clasă a devenit un lux!
Insuficienţa sau chiar lipsa totală a banilor pentru pregătirea unităţilor de învăţământ şi deficitul de personal de întreţinere sunt doar câteva dintre cauzele pentru care la debutul noului an şcolar majoritatea şcolilor, colegiilor şi liceelor din Alba Iulia vor beneficia doar de o… curăţenie generală, asemănătoare celei pe care gospodinele o fac în special înainte de Paşti şi de Crăciun. Cu fonduri financiare şi resurse materiale proprii, mai mult cu sprijinul părinţilor şi mai puţin al autorităţilor locale, cu personal propriu, unităţile de învăţământ albaiuliene s-au limitat, în cea mai mare parte, la măturat şi spălat sălile de clasă, cabinetele şi laboratoarele şcolare ori sălile de sport, spălat geamurile şi perdelele, reparaţii la soclul claselor şi tâmplăria băncilor şi dulapurilor şi mai rar la tencuieli sau zugrăveli. Altfel spus, zugrăvirea sălilor de clasă a cam ajuns un lux în vremurile actuale.
Din fericire, şcolile şi liceele din Alba Iulia au fost reabilitate acum 3 – 4 ani, când au fost alocaţi bani cu duiumul, iar utilizarea eficientă a acestora este vizibilă cu ochiul liber, comparativ cu alte judeţe, unde s-a făcut risipă. De aceea, cele mai multe şcoli arată bine, iar directorii promit că vor fi pregătite să-şi primească elevii în 12 septembrie, data începerii anului şcolar 2011 – 2012.
l”De 3 x femeie” pentru 500 de lei salariu lunar
Cel mai prestigios liceu civil albaiulian, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, condus de prof. Valer Cerbu, în ciuda curăţeniei exemplare pe care o fac femeile de serviciu, îşi păstrează aerul unei străvechi cetăţi a ştiinţei. Aici se derulează lucrări curente: măturat şi aspirat, spălat pardoseli, şters praful, rămânând pentru zilele următoare spălatul geamurilor şi al perdelelor. De altfel, la câteva săli de la primul etaj am văzut femeile de serviciu urcate pe o scară şi spălând geamurile. Din păcate, posturile vacante în învăţământ sunt blocate, astfel că la acest colegiu o femeie de serviciu este nevoită să facă munca a 3 persoane, tot de banii ăia: adică vreo 500 de lei net lunar. Harnice femei! Reparaţiile necesare se execută de către oamenii de întreţinere, care mai au de cosit şi iarba de pe spaţiile verzi. Dacă ar exista posibilitatea financiară, ar mai trebui reparat gardul de fier care împrejumuieşte terenul de handbal din curte, precum şi amenajarea spaţiului din faţa Centrului de Informatică. Bineînţeles că nu va putea fi totul perfect, dar igienizarea se va realiza în limitele bugetului existent.
lNou tablou electric la „Eminescu” şi clasă zugrăvită la Liceul Sportiv
La Şcoala „Mihai Eminescu”, doi specialişti lucrau la înlocuirea tabloului electric, vechiul echipament fiind subdimensionat şi punând mereu probleme. „Dacă vreţi să pozaţi ceva frumos, atunci haideţi să vedeţi ce frumos va arăta noul tablou electric”, ne-a declarat unul dintre electricieni. În acest timp, o femeie de serviciu spăla pe jos într-una din sălile de clasă. „Acum măturăm şi spălăm pe jos, dar vom mai face încă o dată curăţenie înaintea venirii copiilor la şcoală, când vom pune şi perdelele proaspăt spălate pe geamurile curăţate”, a spus femeia de serviciu.
Printre puţinele unităţi de învăţământ unde s-a reuşit zugrăvirea unei săli de clasă este Liceul Sportiv Alba Iulia, aportul părinţilor fiind decisiv. Cocoţate pe bănci sau pervaz, femeile de serviciu spălau de zor geamurile, cu soluţie, cârpe şi ziare, anunţând cu mândrie că vor termina cu siguranţă curăţenia până la debutul şcolii de către elevi. Ar mai fi de reparat câteva crăpături ale pereţilor de la unele uşi de pe holuri şi alte retuşuri.
lClase zugrăvite cu forţe proprii la Şcoala „Ion Agârbiceanu”
Şi la Şcoala „Ion Agârbiceanu”, curăţenia era în toi, mai ales că la această şcoală s-a reuşit, cu forţe proprii, zugrăvirea sălilor de clasă care nu au mai beneficiat de acest gen de lucrări. Oamenii de întreţinere au zugrăvit pereţii şi tavanul claselor, au vopsit soclul şi caloriferele, iar femeile de serviciu, dar şi unele cadre didactice au făcut curăţenie. Pe unele coridoare mai sunt depozitate bănci, dulapuri, perdele, ghivece de flori, semn că nu s-a încheiat încă toată curăţenia. O femeie de serviciu „se muncea” cu ştergerea caloriferelor. În altă clasă, perdelele frumos împăturite erau stivuite pe câteva bănci, aşteptând să fie puse la ferestre. Pentru că proiectul privind reabilitatea curţii şcolii este în stand by, cu aproximativ două săptămâni înaintea începerii anului şcolar se va acţiona cu ierbicide, deoarece terenul de handbal betonat este năpădit de buruieni.
La Şcoala „Vasile Goldiş”, lucrările au început încă de la poarta unităţii, care a fost revopsită în culorile alb-vişiniu. În spatele clădirii principale, o femeie spăla de zor ferestrele exerioare, iar în sala de sport se aspira praful, după ce aici s-a raşchetat parchetul şi urmează să fie vopsită suprafaţa de joc şi trasate terenurile de sport. Casa scărilor pentru elevi a fost zugrăvită, dar mai trebuie făcută curăţenie. Pe coridoarele de la parter se aflau depozitate fişete metalice şi covoare care fuseseră scoase din sălile de clasă pentru a se putea face curăţenie. De altfel, o femeie de serviciu mătura deja într-o sală de clasă, unde perdelele fuseseră luate de la geamuri şi se vedeau recipiente cu detergenţi de diferite tipuri.
lCurăţenie „bibelou” la Colegiul Tehnic „Apulum”
Întrucât personalul nedidactic nu are dreptul decât la 15 – 21 de zile de concediu pe perioada vacanţelor, două dintre femeile de serviciu de la Colegiul Tehnic „Apulum” se aflau în concediu de odihnă. Cu toate acestea, curăţenia în clădirea principală a liceului era finalizată, personalul de întreţinere grăbindu-se să termine igienizarea până luni, dată la care va continua a doua sesiune de bacalaureat. Două covoare proaspăt spălate zăceau la uscat pe treptele atelierului de cosmetică din curtea şcolii. În schimb, se lucra încă la curăţenie în incinta şcolii generale, clădire care până nu demult fusese centru de înscriere la concursurile de titularizare şi suplinire în învăţământ. Două femei de serviciu spălau geamurile, urmând să ducă şi perdelele la spălat. Totodată, alte două femei de serviciu se aflau la atelierul de ceramică, unde un sac mare de detergent te întâmpina încă de la intrarea în prima încăpere, astfel că angajatele nu şi-au ascuns bunele intenţii de a face curat lună şi bec.
La Liceul de Muzică şi Arte Plastice, cineva făcea repetiţii la pian. La parter, se vedeau urmele reparaţiilor la pereţii interiori din apropierea uşilor de acces, fiind abandonate bidoanele cu materiale de construcţie. Casa scărilor pentru elevi a fost zugrăvită, dar la parter se află o uşă cu tăblia distrusă (deşi lucrările la această aripă a clădirii au fost finalizate nu cu mult timp în urmă).
lIŞJ Alba a întocmit un plan de măsuri privind începerea noului an şcolar
La finele lunii iulie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a întocmit un plan de măsuri privind începerea anului şcolar 2011 – 2012, prin care conducerea IŞJ Alba le cere directorilor să igienizeze spaţiile de învăţământ şi să finalizeze lucrările de reparaţii şi reabilitări. De asemenea, prin acest document IŞJ Alba solicită conducerii unităţilor de învăţământ obţinerea, până în 9 septembrie, a autorizaţiei sanitare sub rezerva restructurării celor care nu au făcut demersurile necesare obţinerii avizului sau autorizaţiei. Planul mai cuprinde, printre altele, restructurarea reţelei şolare prin reducerea numărului unităţilor cu personalitate juridică în funcţie de ultimele reglementări ale MECTS şi realizarea planului de şcolarizare (22 august), încadrarea unitîţilor de învăţământ cu personal didactic calificat (31 august) şi asigurarea microbuzelor şcolare, informarea cadrelor didactice cu privire la structura anului şcolar, lista programelor şi manualelor şcolare valabile, efectuarea analizelor medicale, repartiţia orelor, informarea elevilor şi a părinţilor până la începerea anului şcolar cu privire la structura anului şcolar, orarul şcolii şi al clasei, extrase din regulamentele şcolare.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș
Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș Tânăra moață Ana Berindei a câștigat, în weekend-ul ce abia s-a încheiat, trofeul secțiunii la categoria Muzică populară, 9-11 ani, în cadrul Festivalului Național-Concurs “LA IZVOR […]