Zona de excludere aeriană deasupra Ucrainei: Care este prima țară din NATO care a aprobat-o
Zona de excludere aeriană deasupra Ucrainei: Care este prima țară din NATO care a aprobat-o
Parlamentul Republicii Estonia a decis să ceară statelor membre ale Națiunilor Unite să închidă cerul deasupra Ucrainei. Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a anunțat acest lucru pe Facebook, relatează Ukrinform.
„Parlamentul Republicii Estonia a adoptat o decizie prin care solicită statelor membre ONU să închidă cerul Ucrainei agresorului rus. Aceasta este prima decizie a parlamentelor UE și NATO. Prima este dificilă, responsabilă și onorabilă”, a spus oficialul ucrainean, informează sursa citată.
El a mulțumit Președintelui Parlamentului Eston, Yuri Ratas, și tuturor deputaților pentru curajul și devotamentul față de Ucraina.
Stefanchuk a menționat că decizia ar trebui să fie un exemplu de hotărâre pentru alte parlamente din întreaga lume. „La urma urmei, parlamentarii sunt reprezentanți ai poporului, iar popoarele lumii cer acțiuni decisive pentru a stabili pacea și a închide cerul deasupra Ucrainei”, a adăugat el.
El și-a exprimat speranța că „cerul de deasupra statului ucrainean va fi din nou o sursă de lumină și căldură pentru ucraineni, mai degrabă decât moartea și distrugerea suportate de Rusia”.
Ce înseamnă această zonă?
În context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a împiedica aeronavele să intre în acel spațiu, de obicei pentru a preveni atacurile, scrie BBC. Aceasta înseamnă că, prin mijloace militare, aeronavele pot fi supravegheate și pot fi realizate atacuri preventive împotriva lor, dacă intră în acel spațiu.
În contextul războiului din Ucraina, o zonă de interdicție aeriană deasupra acestei țări ar însemna că forțele militare – în special forțele NATO – au intra în contact direct cu orice avion rusesc reperat în „no-fly zone” și ar trage în el dacă este necesar. Acest lucru ar duce la un conflict direct NATO-Rusia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii