Zona de excludere aeriană deasupra Ucrainei: Care este prima țară din NATO care a aprobat-o
Zona de excludere aeriană deasupra Ucrainei: Care este prima țară din NATO care a aprobat-o
Parlamentul Republicii Estonia a decis să ceară statelor membre ale Națiunilor Unite să închidă cerul deasupra Ucrainei. Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a anunțat acest lucru pe Facebook, relatează Ukrinform.
„Parlamentul Republicii Estonia a adoptat o decizie prin care solicită statelor membre ONU să închidă cerul Ucrainei agresorului rus. Aceasta este prima decizie a parlamentelor UE și NATO. Prima este dificilă, responsabilă și onorabilă”, a spus oficialul ucrainean, informează sursa citată.
El a mulțumit Președintelui Parlamentului Eston, Yuri Ratas, și tuturor deputaților pentru curajul și devotamentul față de Ucraina.
Stefanchuk a menționat că decizia ar trebui să fie un exemplu de hotărâre pentru alte parlamente din întreaga lume. „La urma urmei, parlamentarii sunt reprezentanți ai poporului, iar popoarele lumii cer acțiuni decisive pentru a stabili pacea și a închide cerul deasupra Ucrainei”, a adăugat el.
El și-a exprimat speranța că „cerul de deasupra statului ucrainean va fi din nou o sursă de lumină și căldură pentru ucraineni, mai degrabă decât moartea și distrugerea suportate de Rusia”.
Ce înseamnă această zonă?
În context militar, o zonă de interdicție aeriană este concepută pentru a împiedica aeronavele să intre în acel spațiu, de obicei pentru a preveni atacurile, scrie BBC. Aceasta înseamnă că, prin mijloace militare, aeronavele pot fi supravegheate și pot fi realizate atacuri preventive împotriva lor, dacă intră în acel spațiu.
În contextul războiului din Ucraina, o zonă de interdicție aeriană deasupra acestei țări ar însemna că forțele militare – în special forțele NATO – au intra în contact direct cu orice avion rusesc reperat în „no-fly zone” și ar trage în el dacă este necesar. Acest lucru ar duce la un conflict direct NATO-Rusia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele”
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele” Rețelele sociale devin un teren fertil pentru manipularea percepțiilor și polarizarea societății într-o eră a dezinformării algoritmice. Profesorul Corneliu Bjola, expert în diplomație digitală la Universitatea Oxford, explică, într-un interviu acordat site-ului Antena3.ro, de […]
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat recent modelul de finanțare pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru ca persoanele fizice interesate să se familiarizeze din timp cu noul proces de înscriere online. AFM pune la […]
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut Economistul Radu Georgescu a explicat ce înseamnă pentru Bulgaria trecerea la euro, care vine la pachet cu credite ieftine pentru oameni, dar și pentru firme și inflație mică. România în […]