Rămâi conectat

Curier Județean

ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Curtea de Apel Alba Iulia. Peste 160 de participanţi au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată și să asculte „poveşti de viaţă”

Publicat

în

ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Curtea de Apel Alba Iulia. Peste 160 de participanţi au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată și să asculte „poveşti de viaţă”

Curtea de Apel Alba Iulia a avut joi, 25 octombrie 2018, porţile larg deschise pentru toţi cei interesaţi să viziteze şi să se informeze despre activitatea şi organizarea instanţei de judecată.

Cei peste 160 de participanţi la acest eveniment, în mare majoritate elevi şi studenţi de la instituţii de învăţământ din Alba Iulia au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei, pentru a-şi face o imagine cât mai completă despre activitatea şi specificul Curţii de Apel Alba Iulia. Tinerilor prezenţi li s-au oferit răspunsuri complete cu privire la profesiile specifice justiţiei sau alte informaţii despre sistemul judiciar, apreciate de interes pentru ei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru elevii şi studenţii participanţi în acest an la manifestarea de transparenţă a justiţiei, devenită tradiţională, Curtea de Apel Alba Iulia a organizat în premieră, în parteneriat cu Penitenciarul Deva, o întâlnire interactivă cu trei persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate în penitenciar.

În sala mare de judecată „Vintilă Dongoroz” a Curţii de Apel Alba Iulia, în care se dezbat majoritatea cauzelor penale şi care s-a dovedit neîncăpătoare pentru acest eveniment, doi tineri condamnaţi pentru trafic de droguri şi un fost om de afaceri care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pentru evaziune fiscală şi-au spus „poveştile de viaţă”.

„Să priveşti dimineaţa răsăritul sau apusul seara prin nişte gratii e groaznic şi dureros”, a spus unul dintre tinerii condamnaţi pentru trafic de droguri, care ne-a destăinuit că pentru el, care iubeşte natura,  asta este mai greu de suportat decât condiţiile din penitenciar. Povestea lui de viaţă a fost cu atât mai emoţionantă, cu cât s-a dovedit că a absolvit cursurile liceale la aceeaşi unitate de învăţământ la care studiază şi o parte din elevii de faţă, a avut ca profesoară pe unul din cadrele didactice prezente şi a fost o perioadă de timp student la aceeaşi universitate ca şi studenţii aflaţi în sală. „Eu am avut o educaţie foarte bună, aveam o viaţă normală, nu duceam lipsă de nimic”, dar contactul cu lumea drogurilor i-a întunecat mintea şi a început o activitate infracţională  din care nu s-a mai putut opri, deşi familia a încercat să îl ajute, până a ajuns după gratii.

”Nu sunt în măsură să dau sfaturi, am venit să dau un exemplu negativ şi să vă spun să nu faceţi ceea ce am făcut eu”, le-a transmis celor prezenţi în sala de judecată, celălalt tânăr condamnat  pentru trafic internaţional de droguri. „Totul a început ca o joacă” dar dependenţa de droguri l-a aruncat în final în prăpastie, după ce a pierdut locul de muncă, prietenii şi libertatea, doar familia i-a rămas aproape. Deşi recunoaşte că detenţia este grea, susţinerea familiei şi gândul la copilul său îl ajută să rămână optimist: „mă doare foarte tare, nu mai pot schimba din trecut, însă pot fi mult mai bun pe viitor”.

„Vanitatea şi banii nu fac casă bună” este părerea  fostului antreprenor care recunoaşte în faţa tinerilor prezenţi că ambiţia, dorinţa de face cât mai mulţi bani şi anturajul l-au împins spre afaceri mai puţin legale, care l-au dus în final la o condamnare de 6 ani închisoare pentru evaziune fiscală. Tinerilor prezenţi le-a transmis un sfat explicit susţinut prin propria experienţă de viaţă: să fie „foarte atenţi” la deciziile ce le iau, pentru că „toate se pot întoarce” împotriva lor.

Mesajele celor trei deţinuţi i-au impresionat pe elevii, studenţii dar şi profesorii prezenţi care au avut ocazia să le pună întrebări şi să primească răspunsuri despre lupta lor cu dependenţa de droguri, viaţa din închisoare, dar şi despre planurile de viitor.

Judecătorul Aurelian Gheorghe Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, care alături de subcomisarul Babău Simona, psiholog în cadrul Penitenciarului Deva, a fost mediator al evenimentului le-a precizat tinerilor prezenţi că dialogul cu persoanele condamnate este foarte util pentru a înţelege mai bine ce înseamnă executarea unei pedepse penale, care sunt gândurile, care sunt sentimentele, cum percep regimul de detenţie cei aflaţi după gratii, care este atitudinea pe care o au faţă de fapta pe care au comis-o, care le sunt opţiunile pentru viitor, care sunt învăţămintele pe care le-au tras. De asemenea, le-a explicat tinerilor că pedeapsa are un scop, pe de o parte, de reeducare, de reinserţie socială, iar pe de altă parte, are şi o funcţie la fel de importantă de prevenţie.

La rândul său,  subcomisarul Simona Babău, le-a spus elevilor şi studenţilor prezenţi că cei trei deţinuţi îşi doresc ca ei să înveţe din greşelile şi suferinţa lor:”Viaţa ne-o trăim aşa cum alegem. Noi alegem cum ne trăim viaţa. O trăim frumos şi ne bucurăm de ea sau alegem o cale greşită. Domnii de faţă au ales un drum în viaţă care au considerat că este bun pentru dânşii, au crezut că sunt fericiţi pe acel drum, dar, la un moment dat, şi-au dat seama că acel drum pe care l-au ales, de fapt, duce spre prăpastia vieţii lor, spre detenţie. Suntem aici în faţa dumneavoastră pentru a învăţa din greşelile altora, pentru ca dumneavoastră să fiţi conştienţi că a greşi este firesc şi omenesc, dar anumite greşeli, actele infracţionale se plătesc scump. (…) Astăzi s-au spus cuvinte cheie – anturaj, droguri, alcool, bani, chefuri şi toate astea unde au dus? În detenţie, dacă nu au fost controlate, nu au fost cu limită. (…). Fugiţi din preajma lor şi nu le încercaţi niciodată”,

Interesul deosebit manifestat de tineri şi aprecierile exprimate de cadrele didactice participante faţă de organizarea şi desfăşurarea acestui moment inedit ne determină să luăm în considerare continuarea acestor activităţi de educaţie juridică, care sperăm să contribuie efectiv şi la prevenirea activităţii infracţionale în rândul tinerilor.

Această acţiune este organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia este adusă în atenţia publicului european.

Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Publicat

în

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Noaptea Muzeelor la Aiud, un eveniment de excepție, a reunit peste 250 de vizitatori de toate vârstele, care au făcut cunoștință și cu Expoziția temporară „Samuel Fenichel, explorator aiudean”, dincolo de vizitarea celor trei săli de expoziție permanentă, cu piese din colecțiile: minerale, roci si fosile; animale nevertebrate, pești amfibieni și reptile; păsări și mamifere.

În cadrul evenimentului, Muzeul de Științele Naturii a premiat câștigătorii concursului „Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU” despre Muzeul de Științele Naturii Aiud, moment foarte apreciat de elevii școlilor participante. De remarcat că au participat 18 echipaje (peste 70 de elevi) de la instituțiile de învățământ din Aiud, dar și din Ocna-Mureș si Unirea.

Noaptea muzeelor a însemnat de asemenea și un act de curaj și inițiativă din partea a 18 elevi care au reușit să ghideze (în română și maghiară) pe parcursul zilei vizitatorii prezenți, experimentând ce înseamnă să fii muzeograf pentru o zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ineditul zilei l-a reprezentat vizitarea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde prin amabilitatea părintelui Gavriil, cei prezenți au aflat detalii foarte interesante despre viitorul muzeu care va lua ființă la Râpa Robilor și care va cuprinde spații destinate cinstirii memoriei martirilor morți în temnițele comuniste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Luni, 16 mai| Primăria Aiud va începe distribuirea pachetelor alimentare pentru persoane defavorizate: PROGRAM

Publicat

în

Luni, 16 mai| Primăria Aiud va începe distribuirea pachetelor alimentare pentru persoane defavorizate: PROGRAM

Începând cu data de luni, 16 mai 2022, se vor distribui ajutoarele constând în pachete cu produse alimentare acordate prin Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate POAD 2018 – 2021, a anunțat Primăria Aiud.

Conform OUG 84/21.05.2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării POAD, art. 3, alin (1), lit. a) și lit. b) pot beneficia de ajutoare constând în pachete cu produse alimentare distribuite în cadrul POAD 2018 – 2021, următoarele categorii:

a) membrii familiilor și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social) acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) membrii familiilor beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările si completările ulterioare;
Se vor acorda pachete cu produse alimentare persoanelor mai sus menționate, cu dosare aflate în plată la data distribuirii ajutoarelor. Persoanele care se încadrează la ambele categorii de beneficii vor ridica pachete cu produse alimentare pentru o singură categorie din care fac parte la data distribuirii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pachetele se vor distribui la depozitul autorității locale din Aiud, str. Ostaşilor, nr. 1A, jud. Alba, după următorul program:

  • Luni, Marți, Joi: Ora 09:00 – 15:00
  • Miercuri: Ora 09:00 – 17:00
  • Vineri: Ora 09:00 – 13:00

Ridicarea pachetelor cu produse alimentare se va face de către titularul beneficiului acordat pe baza documentului de identitate în original.

Informații suplimentare se pot obţine la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Aiud, str. Unirii, nr. 8A, jud. Alba, telefon 0258/862.313


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Val de infracțiuni rutiere, în weekend, pe șoselele din Alba. Șoferi beți sau la volanul unor mașini neînmatriculate, prinși de polițiști

Publicat

în

Val de infracțiuni rutiere, în weekend, pe șoselele din Alba. Șoferi beți sau la volanul unor mașini neînmatriculate, prinși de polițiști

Drumurile din județul Alba au fost pline, în cursul weekend-ului, de șoferi inconștienți, care erau la volanul autoturismelor sub influența alcoolului sau care au prezentat acte expirate.

*La data de 13 mai 2022, în jurul orei 10.15, polițiștii din Mogoș au depistat un bărbat, de 56 de ani, din comuna Ponor, în timp ce conducea, pe DJ 107I, pe raza comunei Mogoș, un autoturism ce avea autorizația de circulație provizorie expirată.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 13 mai 2022, în jurul orei 19.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 40 de ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea, pe DJ 107C, pe raza localității Teleac, un autoturism ce avea autorizația de circulație provizorie expirată.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat.

*La data de 13 mai 2022, în jurul orei 22,30, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau cu polițiștii Serviciului Rutier Alba, au depistat un bărbat, de 53 de ani, din Cluj Napoca, județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, pe strada București din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

*La data de 14 mai 2022, în jurul orei 10.00, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni depistat un bărbat, de 41 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

*La data de 15 mai 2022, în jurul orei 01.20, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au depistat un bărbat, de 35 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare