Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi sărbătorită în aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este sărbătorită astăzi şi în aşezămintele sociale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, care oferă servicii pentru persoanele cu dizabilităţi.
Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă încearcă prin activitatea social-filantropică pe care o desfăşoară să fie şi în sprijinul semenilor noştri suferinzi şi cu dizabilităţi. În prezent sub oblăduirea Arhiepiscopiei se află două case de tip familial pentru 24 de copii cu dizabilităţi, trei locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi cu 32 de beneficiari, un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru 20 de persoane cu dizabilităţi, un aşezământ social care oferă servicii de zi persoanelor cu dizabilităţi şi un birou de asistenţă şi consiliere a persoanelor cu dizabilităţi. Aceste servicii sunt derulate în parteneriat cu autorităţile publice judeţene şi locale.
Aşezământul social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie” Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Alba Iulia şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Acesta oferă gratuit servicii de orientare profesională, recuperare – ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială pentru 40 de persoane cu handicap.
Biroul de asistenţă socială şi consiliere a persoanelor cu handicap Alba funcţionează din anul 2007 în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi are un număr de aproape 400 de beneficiari, copii, femei şi bărbaţi.
Un număr de 32 de persoane adulte cu dizabilităţi sunt ocrotite în trei locuinţe protejate, două la Tiur, în cadrul Aşezământului Social „Sfântul Nectarie”, şi una la Pianu de Jos în cadrul Aşezământului Social „Sfânta Elena”.
La Sebeş funcţionează din anul 2012 un serviciu de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, singurul de acest gen acreditat în Sebeş. Serviciul are 20 de beneficiari cu vârsta între 9 şi 70 de ani cărora le oferă hrană zilnică, asistenţă medicală, transport, servicii de menaj şi îngrijire.
În Alba Iulia 24 de copii cu dizabilităţi multiple şi severe sunt ocrotiţi în cadrul caselor de tip familial „Sfânta Ana” şi „Sfânta Maria”. Copiii provin în mare parte din fostul Leagăn de copii din Alba Iulia, care în anii 2000 a fost desfiinţat în cadrul procesului de reorganizare a sistemului de asistenţă socială din România. Cele două case de tip familial funcţionează în cadrul unui parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Filiala Filantropia Ortodoxă Totoi, Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
„Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este sărbătoarea celor care poartă crucea grea a unor mari suferinţe. Această cruce purtată cu demnitate, cu răbdare, cu credinţă şi cu speranţă este o cruce care sfinţeşte pe cel care o poartă şi pe cei care îi sunt alături. Mântuitorul Iisus Hristos i-a spus Sfântului Apostol Pavel, care îl rugase să-l vindece de boala pe care o avea: „Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”, auzind acest lucru marele apostol a exclamat: „De aceea mă bucur în slăbiciune…căci, când sunt slab, atunci sunt tare.” (II Cor 12, 9-10). Această zi de sărbătoare este cel mai potrivit prilej de a recunoaşte „măreţia” şi „tăria” celor care zi de zi şi clipă de clipă biruiesc greutăţile de neimaginat ale handicapului, trăindu-şi viaţa cu nădejde, speranţă şi credinţă” a spus părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a