Ziua nu a avut mereu 24 de ore: Fenomenul care influențează rotirea Pământului în jurul propriei axe
Știm de ceva vreme că zilele Pământului devin tot mai lungi, pe măsură ce Luna continuă să se îndepărteze de noi într-un ritm oarecum amețitor.
A existat, totuși, o perioadă în care această zi în creștere a fost pusă pe pauză. Cu aproximativ 2 miliarde de ani în urmă, până acum 600 de milioane de ani, ziua avea 19,5 ore.
Oamenii de știință au găsit motivul: Soarele exercită o influență proprie asupra atmosferei planetei pentru a contracara efectul de tracțiune al Lunii.
Luna joacă un rol esențial
Dacă nu ar fi acest efect, ziua Pământului ar dura în prezent mai mult de 60 de ore și ar trebui să luăm în considerare acest lucru atunci când dezvoltăm modele în ceea ce privește impactul schimbărilor climatice, este de părere o echipă condusă de astrofizicienii Hanbo Wu și Norman Murray, de la Universitatea din Toronto din Canada.
În momentul în care s-a format Luna, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, lungimea zilei Pământului, definită de viteza cu care se învârte pe axa sa, era mult mai mică. Estimările o plasează la doar câteva ore.
Înregistrările geologice arată că ziua s-a lungit în timp. Acest lucru se datorează faptului că Luna se îndepărtează treptat cu o rată de aproximativ 3,78 centimetri pe an, de Pământ.
Influența gravitațională a Lunii guvernează, în mare măsură, mareele oceanelor Pământului.
Deoarece influența Lunii a fost mult mai puternică decât cea a Soarelui, în cea mai mare parte a istoriei Pământului, încetinirea a dominat.
Mai mult, a existat o perioadă stabilă în cronologia Pământului. Echipa a descoperit, prin modelarea computerizată, că temperatura producea valuri care se sincronizau cu lungimea zilei. Ziua era de aproximativ 20 de ore, în acea perioadă.
Efectul de accelerare al acestui joc atmosferic asupra vitezei de rotație a Pământului a contracarat apoi efectul de încetinire al Lunii în retragere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun