Ziua nu a avut mereu 24 de ore: Fenomenul care influențează rotirea Pământului în jurul propriei axe
Știm de ceva vreme că zilele Pământului devin tot mai lungi, pe măsură ce Luna continuă să se îndepărteze de noi într-un ritm oarecum amețitor.
A existat, totuși, o perioadă în care această zi în creștere a fost pusă pe pauză. Cu aproximativ 2 miliarde de ani în urmă, până acum 600 de milioane de ani, ziua avea 19,5 ore.
Oamenii de știință au găsit motivul: Soarele exercită o influență proprie asupra atmosferei planetei pentru a contracara efectul de tracțiune al Lunii.
Luna joacă un rol esențial
Dacă nu ar fi acest efect, ziua Pământului ar dura în prezent mai mult de 60 de ore și ar trebui să luăm în considerare acest lucru atunci când dezvoltăm modele în ceea ce privește impactul schimbărilor climatice, este de părere o echipă condusă de astrofizicienii Hanbo Wu și Norman Murray, de la Universitatea din Toronto din Canada.
În momentul în care s-a format Luna, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, lungimea zilei Pământului, definită de viteza cu care se învârte pe axa sa, era mult mai mică. Estimările o plasează la doar câteva ore.
Înregistrările geologice arată că ziua s-a lungit în timp. Acest lucru se datorează faptului că Luna se îndepărtează treptat cu o rată de aproximativ 3,78 centimetri pe an, de Pământ.
Influența gravitațională a Lunii guvernează, în mare măsură, mareele oceanelor Pământului.
Deoarece influența Lunii a fost mult mai puternică decât cea a Soarelui, în cea mai mare parte a istoriei Pământului, încetinirea a dominat.
Mai mult, a existat o perioadă stabilă în cronologia Pământului. Echipa a descoperit, prin modelarea computerizată, că temperatura producea valuri care se sincronizau cu lungimea zilei. Ziua era de aproximativ 20 de ore, în acea perioadă.
Efectul de accelerare al acestui joc atmosferic asupra vitezei de rotație a Pământului a contracarat apoi efectul de încetinire al Lunii în retragere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]