Ziua Mondială a vederii, sărbătorită pe 13 octombrie 2016 sub sloganul ”Stronger together”
Anul acesta marchează prima ediție în care Ziua Mondială a Vederii se aniversează în România simultan cu celelalte state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ce au aderat la Planul de Acțiune Globală (PAG), document ce vizează îmbunătățirea sănătății vederii la nivel mondial („Universal Eye Health”) pentru următorii patru ani.
Azi este momentul să acordăm vederii importanța cuvenită, simțul vizual asigurând evoluției noastre mai mult de 83% din informațiile necesare intregrării noastre în mediu.
Ochii au mai mult de 2 milioane de părți componente, situându-se pe locul secund în topul celor mai complexe organe ale corpului uman, primul loc fiind ocupat de creier. Funcția primară a sistemului oftalmologic este vederea, abilitate finită și neregenerabilă.
Ziua mondială a vederii (World Sight Day – WSD) este marcată anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie și reprezintă o manifestare ce vizează toți partenerii implicați în prevenirea problemelor de vedere, anul acesta fiind marcată la 13 octombrie.
Ziua mondială a vederii are drept scop de a atrage atenția, la nivel mondial, asupra pacienților care suferă din cauza lipsei totale a vederii, asupra numărului crescut de probleme oculare și asupra pacienților care au nevoie de ajutor.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii, la nivel mondial, aproximativ 285 milioane de oameni au vederea afectată parțial sau total. Dintre aceștia, 39 de milioane sunt orbi și 246 de milioane au afecțiuni oculare moderate sau severe, 90% dintre nevăzători trăiesc în țări cu venituri mici. Cu toate acestea, 80% din afecțiunile oculare pot fi evitate, în sensul că sunt ușor tratabile sau pot fi prevenite. Numărul de persoane nevăzătoare din cauze infecțioase s-a redus semnificativ în ultimii 20 de ani.
Se estimează că 19 milioane de copii suferă de afecțiuni oculare, iar aproximativ 65% dintre toate persoanele care au deficiențe de vedere sunt în vârstă de 50 de ani sau peste. Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii recomandă ca acțiunile desfășurate la nivel global să se concentreze pe necesitatea accesului tuturor persoanelor la serviciile medicale pentru îngrijirea ochilor.
Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii a fost înființată în 1975 drept o organizație de coordonare, pentru a conduce eforturile internaționale în activitățile de prevenire a orbirii. Prima sa realizare majoră a fost de a promova un program pentru prevenirea orbirii, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana