Ziua Mondială a Educației a trecut, problemele din sistem rămân
Continuând o frumoasă tradiție, PNL Alba a organizat și în acest an un frumos eveniment pentru a marca, alături de cadrele didactice din județ, Ziua Mondială a Educației.
Ne-am bucurat alături de dascăli, dar dincolo de bucuria momentului, discuțiile, inevitabile, pe subiectul educație, ne-au arătat, din nou, că nu suntem în cea mai fericită situație sub guvernarea PSD.
Până la urmă, despre ce discutăm? Statisticile arată că modul în care actualul Guvern PSD înțelege să susțină sistemul de învățământ, îi determină pe circa 80% dintre tineri să considere că sistemul de învățământ actual nu îi pregătește suficient pentru piața muncii. De asemenea, din păcate, în jur de 250.000 de români sunt analfabeți, oficial, chiar dacă în sistemul de educație sunt foarte multe cadre didactice dedicate, care își fac meseria cu vocație. Dar, fără a fi ipocriți, în România anului 2015, un dascăl nu-i poate călca pe urme domnului Trandafir, când vede că salariul său întreg abia dacă-i ajunge să plătească o rată la bancă. Dedicația și dragostea de copiii uneori pur și simplu nu pot fi de ajuns.
Pe lângă salariile foarte mici, uneori și condițiile de lucru sunt grele. Conștient de situație, Partidul Național Liberal a propus și a obținut votarea în Camera Deputaților a proiectului prin care naveta dascălilor să fie decontată de la bugetul de stat. Este un pas mic se va spune, dar este o victorie, o rază de speranță într-o mare roșie de nereușite.
Și care sunt acele nereușite? Iată doar două dintre ele, dar care sunt atât de importante încât l-ar face pe orice premier serios să se gândească bine dacă ar mai trebui să rămână în funcție:
– există copii în România condusă de guvernul Ponta care încep școala fără a avea manual; situația s-a tot repetat în ultimii ani, cu un „vârf” al penibilului în 2014, când cei mici nu au avut luni bune după ce studia;
– există sute și mii de școli în România condusă de guvernul Ponta care încep școala fără a avea autorizații sanitare.
Și din păcate, în aceste condiții, cum poți, ca guvern, să oprești declinul educației românești? Mai degrabă, în unele zone, acest declin chiar s-a accentuat. Și care sunt rezultatele? Iată unul dintre ele – România condusă de guvernul Ponta continuă să piardă tineri de valoare (inclusiv din sistemul de educație), care în loc să contribuie la bunăstarea României sunt nevoiți să plece peste hotare.
Iar când lucrurile nu merg, ideea ar fi că ar trebui să schimbi ceva. Ei bine, gura târgului vorbește că acest fapt îl încearcă și Guvernul PSD, care pare-se că pregătește o nouă Lege a Educației (a câta?!). Personal, nu sunt extrem de optimist cu privire la această soluție din cel puțin două motive:
– discuția ar fi inițiată ca urmare a unei propuneri făcute dinspre Consiliul Național al Rectorilor (CNR), o structură care, dincolo de pregătirea profesională a membrilor săi, a dovedit, nu doar o dată, faptul că este o structură mai degrabă recunoscută pentru conservatorism;
– în acest proces este puternic implicată doamna Ecaterina Andronescu (PSD), care, pe de o parte, are o puternică influență în CNR, iar, pe de altă parte, deja a arătat ce poate, fiind ministrul Educației postdecembrist care a ocupat pentru cel mai mult timp această poziție, cu rezultate nu din cele mai fericite (a se vedea, de exemplu, cazul, total nefericit, al desființării școlilor profesionale).
Partidul Național Liberal, conștient de rolul său istoric, de la Spiru Haret încoace, a arătat, și nu de puține ori, că orice evoluție în educație trebuie să se bazeze pe valori și principii, nu doar pe schimbare de dragul schimbării. O evoluție sănătoasă a educației românești poate fi făcută atât prin alocări financiare cel puțin decente (iar în acest sens PNL a susținut alocarea către Educație a acelui atât de mult discutat 6%), cât și prin schimbări care să reflecte în mult mai mare măsură dorințele părții reformiste a societății românești, iar nu ale părții (cu carnet roșu de partid) care vrea să mai schimbe pe ici pe colo ca să mai satisfacă niște interese personale sau de grup.
Oare guvernanții de azi înțeleg toate acestea?
Prof. Adrian SIMION,
Vicepreședinte PNL Alba Iulia,
Presedinte Comisia Națională de Educație a TNL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis
Publicitate electorală | Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis Președintele PNL, Nicolae Ciucă, cere demisia premierului Marcel Ciolacu, în urma anchetei publicate de G4Media care demonstrează legături scandaloase între liderii PSD și dezvoltatorul imobiliar Nordis, acuzat de multiple înșelăciuni. Citește și: Publicitate electorală | Dorin Nistor: […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii