Ziua Minerului: Mii de oameni din peste 50 de comunități din Apuseni sunt așteptați duminică la Roșia Montană
Roșienii și localnicii din comunitățile învecinate își prețuiesc tradițiile și așteaptă ca guvernanții și parlamentarii să dea undă verde mineritului modern la Roșia Montană, care să creeze locuri de muncă și să aducă bunăstare zonei. Marea majoritate a localnicilor din zonă își demonstrează astfel susținerea pentru minerit.
„Cei care protestează la București împotriva mineritului, deși nici nu au fost la Roșia Montană, își bat joc de noi și de viitorul nostru”, susţine Eugen Furdui, primarul comunei.
Cu o tradiție de 2000 de ani în minerit, comunitatea din Roșia Montană sărbătorește și în acest an „Ziua Minerului”, duminică, 8 septembrie 2013, începând cu ora 12.00, pe stadionul „Minerul” din localitate. Roșienii așteaptă cu disperare ca meseria tradițională a moților – mineritul să redevină o realitate, așa cum a fost dintotdeauna.
„Suntem una dintre cele mai vechi comunități miniere ale Europei, cu o tradiție în minerit de peste 2000 de ani. Tot ce ne dorim este să ne reîntoarcem la bunăstarea pe care o aduce mineritul. Ne dorim repornirea mineritului în Apuseni pentru că mineritul aduce locuri de muncă, pune o pâine pe masă familiilor de moți, care îşi pot creşte copiii liniștiți. Guvernanții trebuie să ia decizia corectă rapid, fără alte amânări, și să dea undă verde proiectului minier propus aici fără să se lase influențați de protestele celor care nu au fost niciodată la Roșia Montană, nu știu care este situația aici și nu le pasă dacă localnicii de aici trăiesc în sărăcie.
Este dreptul nostru ca cetățeni europeni să cerem să avem un loc de muncă decent la noi acasă, iar zona să se dezvolte. Am avut un referendum în Apuseni, iar localnicii din Roșia Montană și din alte localități miniere s-au pronunțat categoric în favoarea mineritului – peste 70% au votat DA pentru minerit, acum cei care ne conduc trebuie să țină cont de voința comunității”, declară Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană.
Programul de Ziua Minerului va începe cu o serie de manifestări sportive: Cupa „Sindicatul Viitorul Mineritului” la fotbal care se va juca începând cu ora 12.00 pe terenul sintetic din Cărpeniş, meciuri demonstrative de rugby ale echipelor de fete și băieți ale CS Gold Roşia Montană (ora 12.00, pe Stadionul „Minerul” din Roşia Montană) și demonstraţii de mini-golf pe toată durata evenimentului (stadionul „Minerul” din Roşia Montană). Ceremonia de premiere a activităţilor sportive va avea loc la ora 14.00 pe Stadionul „Minerul” din localitate.
Sărbătoarea va continua cu o petrecere în stil mineresc. Pe scenă vor urca: Corul Minerilor, Grupul „Copiii de Aur” din Roşia Montană, Majoretele de la HCC Abrud-instructor Alina Oaida, Cătălina Bichiu, Izabela Sicoe, Ansamblul folcloric „Brădeana” din Sohodol, Georgiana Şuluţiu, Alexandra Vădan și alți artiști talentați din zona Munților Apuseni. Din program nu va lipsi nici demonstaţia de karate a CS Gold Roşia Montană şi Trupa Zoomer (zumba), coordonată de antrenoarea Viviana Pripon.
Invitații speciali ai evenimentului vor fi artiștii de muzică populară Zorica Savu, Ionela Pascu, Maria Butilă și Nelu Şopterean. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra condusă de Alin Joldeş.
Pentru cei care iubesc muzica ușoară, organizatorii au pregătit concerte ale renumitei cântărețe Andreea Bănică și a trupei Proconsul. Ziua se va încheia cu un foc de artificii.
Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Roşia Montană în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, compania Roşia Montană Gold Corporation și Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roșia Montană.
„Comunitatea noastră are nevoie urgentă de minerit, care este susținut de mii de oameni, din peste 50 de comunități. Mineritul înseamnă locuri de muncă. Dacă reporneşte mineritul putem să aducem bunăstare în zonă, dacă nu, riscăm să murim de foame sau zona să se depopuleze complet. Ziua Minerului vrem să rămână o zi de sărbătoare, nu să ajungă o zi în care doar să ne amintim zilele bune de altădată”, a mai spus primarul Eugen Furdui.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara Ioan Hădărig, scriitor și eseist originar din municipiul Aiud, județul Alba, a fost distins miercuri, 20 noiembrie 2024, cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, pentru volumul „ASTĂZI CERUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată