Ziua Minerului la Roşia Montană sărbătorită de mii de moţi
Muzica, voia-bună şi amintirea perioadei mineritului au animat Stadionul Minerul
Comunitatea locală aşteaptă începerea proiectului minier pentru dezvoltarea zonei
Roşia Montană, 3 septembrie 2012. Peste 4.000 de moţi şi vizitatori din toată ţara au participat duminică, 2 septembrie, la cea mai importantă sărbătoare a Roşiei Montane: Ziua Minerului, ce păstrează vie tradiţia minerească de aproape două mii de ani a locului. Stadionul Minerul a fost animat toată ziua de muzică, voie-bună şi amintiri ale vremurilor când mineritul făcuse din Roşia Montană cea mai prosperă localitate din zonă. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Roşia Montană, în parteneriat cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
„Ca şi în anii trecuţi, am sărbătorit Ziua Minerului aşa cum se cuvine, cu gândul la tradiţiile minereşti ale localităţii noastre. Suntem mândri să fim una dintre cele mai vechi comunităţi miniere ale Europei, cu o istorie de aproape 2.000 de ani, şi ne dorim să ne întoarcem la bunăstarea pe care o aduce mineritul”, a declarat primarul Roşiei Montane, Eugen Furdui. Acesta le-a amintit guvernanţilor de la Bucureşti că Roşia Montană îi aşteaptă să avizeze proiectul minier, singura şansă reală de revitalizare şi dezvoltare a zonei, care va aduce locuri de muncă şi un nivel de trai mai bun pentru comunitate.
Programul Zilei Minerului a început cu un mini-campionat de fotbal, urmat de Cupa Ardealul la rugby, un sport tot mai iubit de roşieni. Sărbătoarea a continuat cu o petrecere în stil mineresc, unde atmosfera a fost întreţinută de o pleiadă de cântăreţi de muzică populară şi uşoară. Au cântat pentru minerii din Apuseni şi prietenii lor Mirela Petrean, Tinu Vereşezan, Adi Balint, Mirela Mănescu, Nelu Șopterean, Grupul Instrumental „Dor”, „Copiii de Aur”, Corul Minerilor, Deepcentral şi rapperul Puya, iar seara s-a încheiat cu un grandios foc de artificii.
Pe parcursul zilei, câteva sute de persoane au participat la vizitele ghidate gratuite în Roşia Montană, organizate de Roşia Montană Gold Corporation. Traseele au inclus cariera Cetate, staţia pilot de epurare a apelor acide din Roşia Montană, galeria Cătălina-Monuleşti şi câteva dintre casele deja restaurate de companie sau aflate în curs de restaurare din centrul istoric.
Vizitele au reprezentat un prilej pentru foştii mineri, dar şi pentru turiştii din toată ţara, să-şi amintească de perioada exploatărilor de la Roşia Montană, când şomajul era aproape inexistent şi familiile de aici aveau un trai bun, şi să-şi exprime speranţa că începerea proiectului minier va face localitatea să se dezvolte.
„Ne dorim ca acest proiect minier să demareze cât mai repede, vrem ca aici, în inima Apusenilor, să ne mândrim cu o mină modernă, prin care să putem avea şi mediul curat, şi cultura, şi tradiţiile, şi patrimoniul puse în valoare. Este ceea ce spunem de ani de zile: mineritul, activitatea tradiţională care defineşte identitatea zonei, trebuie să continue şi de acum înainte, pentru a asigura Roşiei Montane dezvoltarea economică, socială şi culturală de care are nevoie”, a mai arătat Eugen Furdui.
###
Ziua Minerului este un eveniment sărbătorit anual în comunităţile din zonele unde există sau au existat exploatări miniere. În 2009, la Roşia Montană a fost stabilit un record mondial, omologat de Guiness Book: cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul – peste 100 de persoane au luat parte la stabilirea recordului mondial.
COMUNICAT DE PRESĂ RMGC
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată