Ziua Culturii Naționale 2022: Expoziții, spectacole și recitaluri, organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba
Ziua Culturii Naționale 2022: Expoziții, spectacole și recitaluri, organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba
Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, o serie de evenimente cultural-artistice pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale. Manifestările cuprind expoziții de artă și de fotografie, lansări de carte, spectacole de teatru și recitaluri.
Galeria de artă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia) găzduiește, în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, două expoziții, respectiv expoziția de grafică „UNIVERS EMINESCIAN” și expoziția de pictură „JOCUL CULORILOR”. În cadrul celor două expoziții își prezintă lucrările cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a CCAB, coordonați de Ioana Raica.
Tot în perioada 15 – 30 ianuarie 2022, spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” va găzdui expoziția de artă fotografică „PRIN OCHII CĂRȚII”, în cadrul căreia expun lucrări cursanții clasei de artă fotografică din cadrul centrului (coordonator Vasile Sârb).
La ora 11:00, la Sala Unirii din Alba Iulia, este programată lansarea de carte „Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române”, volum semnat de istoricul Răzvan Mihai Neagu.
La ora 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, este programat spectacolul „CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen. Adaptarea și regia sunt semnate de Oana Leahu, scenografia de Hristina Nedeva – Mladenovic, iar muzica de Cari Tibor. Teatrul de Păpuși „Prichindel” găzduiește de la ora 18:00 și un RECITAL DE LIED, susținut de soprana Lorena Puican și pianistul Péter Kolcsár. În program sunt incluse lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss. Ambele spectacole se desfășoară cu public, dar cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare.
Ziua Culturii Naționale se va încheia cu spectacolul „RECITAL CAMERAL LA PALAT”, care va începe la ora 19:30 și va fi transmis online de la Centrul Cultural „Castel Sâncrai”. Recitalul va fi susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba, alături de soliștii Alexandru Pal la nai și Dan Liviu Cernat la vioară. În program sunt incluse lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.
Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție. De asemenea, participarea este permisă doar pentru persoanele care îndeplinesc una dintre următoarele condiții: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS- COV-2, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, nu mai vechi de 48 de ore.
Ziua Culturii Naționale este marcată, în fiecare an, la data de 15 ianuarie, ziua de nașterea a marelui poet național Mihai Eminescu. Ziua este sărbătoare națională din anul 2010, când a fost adoptat un proiect de lege. Inițiatori motivau această decizie prin faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”. Ziua Culturii Naționale este marcată în multe alte țări europene prin evenimente culturale care omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. De menționat că și în Republica Moldova, autoritățile au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.
Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat cel mai important poet din literatura română. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la București.
ZIUA CULTURII NAȚIONALE – PROGRAM
Galeria de artă a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziția de grafică ,,UNIVERS EMINESCIAN”
Expoziția de pictură ,,JOCUL CULORILOR”
– expun cursanții clasei de arte plastice (grafică și pictură) din cadrul CCAB, coordonator Ioana Raica
– expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022
Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” (str. Mihai Viteazul nr. 2, Alba Iulia)
Expoziția de artă fotografică PRIN OCHII CĂRȚII
– expun cursanții clasei de artă fotografică din cadrul CCAB, coordonator Vasile Sârb
– expoziție permanentă în perioada: 15 – 30 ianuarie 2022
ora 11:00 – Sala Unirii din Alba Iulia
Lansare de carte: ,,Familia Chețianu în slujba bisericii și națiunii române” semnată de istoricul Răzvan Mihai Neagu
ora 12:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia
Spectacolul ,,CRĂIASA ZĂPEZII”, după Hans Christian Andersen
Adaptarea și regia: Oana Leahu
Scenografia: Hristina Nedeva – Mladenovic
Muzica: Cari Tibor
– SPECTACOL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitar
ora 18:00 – Sala 67 a Teatrului de Păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia
RECITAL DE LIED
Lorena Puican – soprană
Péter Kolcsár – pian
În program lucrări din creația universală de lied a compozitorilor: Tiberiu Brediceanu, Felicea Donceanu, Eduard Caudella, Marțian Negrea, Frédéric Chopin, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Richard Strauss.
– RECITAL CU PUBLIC, cu respectarea măsurilor organizatorice și sanitare
ora 19:30 – transmisiune online de la Centrul Cultural ,,Castel Sâncrai”
RECITAL CAMERAL LA PALAT
Orchestra de cameră a Județului Alba
Soliști:
Alexandru Pal – nai
Dan Liviu Cernat – vioară
În program lucrări din creația compozitorilor: Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók și Alexandru Pal.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bărbat din Alba, condamnat la închisoare pentru agresiune sexuală și viol, depistat de polițiști și depus la Penitenciarul Aiud
Bărbat din Alba, condamnat la închisoare pentru agresiune sexuală și viol, depistat de polițiști și depus la Penitenciarul Aiud La data de 13 noiembrie 2024, polițiștii Secției 5 de Poliție Rurală Blaj au identificat și reținut un bărbat de 65 de ani, din municipiul Alba Iulia, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Sport22 de ore ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”