Zilele Cetăţii Sebeş au reînviat atmosfera medievală a vechiului Muhlbach
La sfârşitul săptămânii trecute, la Sebeş a avut loc o sărbătoare de excepţie – Zilele Cetăţii Sebeş, manifestare care a debutat vineri, 12 august şi s-a desfăşurat timp de 3 zile. Prima zi a evenimentului a cuprins o paradă a personajelor medievale, ocazie cu care am admirat cavaleri, domniţe, trubaduri şi menestreli, care au reînviat atmosfera medivală a urbei. Ei au fost întâmpinaţi de localnicii prezenţi pe străzile municipiului cu aplauze şi urale. Personajele medievale au pus în scenă apoi un moment istoric – sosirea saşilor la Sebeş, stabilirea lor pe râul cu acelaşi nume, ridicarea Cetăţii Sebeş şi înfiinţarea Gărzii medievale. Întreaga asistenţă a admirat apoi oaspeţii din vremurile demult apuse: cavalerul Emil Hartmann – magister în arta cavalerismului, Garda de la Bistriţa, cu demonstraţiile sale de lupte medievale, Grupul Nosa – care a prezentat dansuri medivale şi menestrelul Pat O’Mahoney.
După-amiaza, la orele 17.00, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Cetăţii Sebeş, pe scena mică amplasată în vecinătatea primăriei. La eveniment au participat, alături de primarul Mugurel Sârbu, viceprimarul Adrian Bogdan, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, senatorul PDL Alexandru Pereş, parlamentarii PDL Nicolae Dobra şi Clement Negruţ, consilieri locali şi alţi invitaţi. În mesajul său, primarul Mugurel Sârbu a amintit că prin manifestările derulate în aceste zile se doreşte o cât mai bună promovare a municipiului Sebeş, „prin prezentarea tradiţiilor ce s-au născut din convieţuirea românilor, saşilor şi maghiarilor pe aceste meleaguri”. Programul celor 3 zile a fost destinat atât celor mari, cât şi copiilor, cu participarea unor nume importante din lumea folk-ului, rock-ului şi cântecului popular românesc. „Ne dorim ca, prin ceea ce promovăm, această manifestare să devină permanentă, fiind un punct de atracţie pentru turiştii care vizitează Transilvania şi, de ce nu, România. Ne sunt alături delegaţiile oraşelor înfrăţite Komarom, din Ungaria şi Komarno, din Slovacia, cărora le mulţumim pentru că împărtăşesc împreună cu noi bucuria acestor zile”.
În semn de respect pentru cei care au dus mai departe numele oraşului, Consiliul Local Sebeş a acordat mai multe distincţii. Au primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sebeş: lpost mortem, Dorin Lădaru, care şi-a dedicat activitatea, timp de 40 de ani, Fabricii de Ciorapi din Sebeş, iar în perioada 1996 – 2000 a fost ales consilier local; lBransch Karl, absolvent al Academiei de Agricultură din Germania şi al Academiei de Arte Frumoase din Cluj-Napoca, stabilit în anul 1934 în Sebeş, unde a fost „maestru de desen şi caligrafie” la Gimnaziul Evanghelic; s-a remarcat prin rafinamentul cu care a redat peisajele în mai multe lucrări care au ca subiect Sebeşul şi împrejurimile sale; lGheorghe Crăciun, născut la Sebeş, absolvent al Institutului de Studii Economice Braşov, care şi-a dedicat 37 de ani din viaţă dezvoltării Fabricii Căprioara; lDumitru Capră, absolvent cu diplomă de merit a două instituţii de învăţământ superior, pentru munca depusă, timp de 33 de ani, la Întreprinderea de Ciorapi Sebeş, acum Ciserom; lAda Emilia Moldovan, născută la Focşani, absolventă a două instituţii de învăţământ superior, care în anul 2008 a obţinut titlul de golgheter al ligii naţionale feminine de handbal şi a rămas o prezenţă constantă a lotului naţional de handbal. A fost acordat, de asemenea, un premiu special pentru absolvirea examenului de bacalaureat, cu media 10, elevei Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Paula Mădălina Damian. După ce primarul Mugurel Sârbu a declarat deschise Zilele Cetăţii Sebeş, a avut loc un concert de muzică medievală susţinut de trupa Bordo Sarkany, iar apoi, la Grădina Muzeului Municipal Sebeş, Clubul Rotary Sebeş a organizat o seară medievală. Muzica folk a fost şi ea prezentă, pe scena mare au urcat Our Band, Alergic, Adi Mitescu, Vali Şerban &Ziua de mâine, Florin Săsărman, Ovidiu Mihăilescu, Pasărea Colibri, Play&Win şi Speak Floyd; momentul folk s-a încheiat cu un impresionant spectacol de lasere.
Ziua de sâmbătă, 13 august, a început cu lansarea monografiei „Călătorie prin Terra Sebus”, de Constantin Damian, apoi personajele medievale au intrat din nou în scenă şi a urmat un spectacol de teatru oferit de trupa Anonimii, cu piesa „Ultima vrăjitoare albastră”. A venit rândul rock-ului, pe scena mare urcând Non profit, Day One, PhenomenOn, Vodoo, Riff, Gyuri Pascu&Band, Viţa de vie şi Phoenix.
Duminică, 14 august, au fost premiaţi elevii merituoşi din municipiul Sebeş, iar apoi iubitorii de muzică şi poezie au urmărit spectacolul Cenaclului literar „Lucian Blaga” Sebeş, dar şi alte momente artistice oferite de tinerii şi elevii din municipiul Sebeş. Au urmat personajele medievale, cavaleri, galeşe domniţe, trubaduri, menestreli şi scutieri. Concertul de muzică tradiţională irlandeză a atras melomanii. Teatrul a fost şi el prezent, în ultima zi a manifestării, cu piesa „Infidelitate conjugală sau farsele amorului” (Trupa Anonimii). Cimpoaiele şi tobele trupei Bordo Sarkany au încheiat programul medieval. Iubitorii de folclor au avut ocazia să fredoneze melodii îndrăgite alături de Mariana Anghel, Ansamblul folcloric „Felician Fărcaşiu” al Centrului Cultural „Lucian Blaga”Sebeş, Adina Hada, Ioana Socaciu, Dumitru Fărcaş, Maria Lia Bologa, Ansamblul folcloric „Junii Cetăţii” din Rupea, Camelia Cosma Stoiţă, Daniel Rusalim, Robert Târnoveanu, Sergiu Cipariu şi Veta Biriş, în acompaniamentul Orchestrei „Felician Fărcaşiu” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Impresionantul spectacol al artificiilor a încheiat sărbătoarea Zilele Cetăţii Sebeş din acest an, o manifestare reuşită care a oferit ocazia participanţilor să se întoarcă în timp în vremurile demult apuse, când a fost ridicată cetatea.
Adriana DURIGĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii