Zeci de militari din Alba Iulia au donat sânge, în urma campaniei organizate de Ministerul Sănătății
Cadrele militare și soldații Batalionului 136 Geniu ”APULUM” nu au privit pasiv la campania organizată de Ministerul Sănătății privind lipsa sângelui din spitale. La inițiativa comandatului, timp de o săptămână, militarii vor îmbrăca hainele de civil și vor dona sânge la Centrul de Transfuzie din Alba Iulia.
Din fericire, Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia nu a rămas fără rezerve, însă aportul conjudețenilor este foarte important, au precizat astăzi, reprezentanții instituției spitalicești, care au precizat că în această perioadă numărul donatorilor a crescut considerabil.
Întrebați de ce nu au ales să-și toarne gheață în cap, pentru a susține campania din SUA, în solidaritate cu bolnavii de scleroza, militarii au răspuns: ”noi nu suntem vedete”.
Joi, cinci miniștri din actualul Guvernau au donat sânge: miniştrii Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de Externe, Titus Corlăţean, Finanţelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Donarea de sânge în scopuri terapeutice este un gest umanitar, benevol, neremunerat și anonim. Cu acordul donatorului sângele va fi testat pentru a afla grupa sanguină și se face screening pentru infecții. Dacă testele revelează o problemă de sănătate, donatorul va fi informat și îndrumat spre consult de specialitate. La o donare, se prelevează 5-7 ml/kg corp greutate donator, dar nu mai mult de 450 ml.
După donarea de sânge, se recomandă menținerea poziției orizontale pentru încă 10-15 de minute, pentru a evita apariția efectelor adverse postdonare. Se recomandă evitarea efortului fizic și consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]