Rămâi conectat

Actualitate

Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”

Publicat

în

Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din organigramele instituțiilor publice locale.

Măsura vizează inclusiv reducerea personalului din cabinetele aleșilor locali, în încercarea de a eficientiza cheltuielile și de a optimiza structura funcțională a administrației publice. Potrivit ministrului, această reformă administrativă are ca obiectiv creșterea performanței și responsabilizarea aparatului bugetar, în concordanță cu nevoile reale ale comunităților.

„O măsură importantă urmărește să crească capacitatea financiară a UAT-urile. Azi avem 374 din 3228, exact o pătrime, care pot să susțină din venituri proprii cheltuieli cu salarii, nu vorbim de cele de funcționare.
Deci o pătrime au atâtea venituri încasate încât pot să susțină cheltuielile cu salariile din cadrul primăriei.

(…) Dar dacă ne uităm de ce avem această situație – ele nu dispun de pârghii eficiente pentru a-și încasa veniturile așa că noi, pe partea a doua, venim cu măsuri de creștere a capacității și e subsumată unei idei de justiție și dreptate socială”, a explicat ministrul la Antena 3 CNN.

Astfel, Cseke Attila a anunțat că Guvernul va impune reguli noi pentru toți cei care au datorii la stat. Anumite servicii publice vor fi condiționate de achitarea datoriilor către autoritățile locale.

De asemenea, Cseke Attila a spus că subvenția pe care o primesc de la stat primăriile va fi redusă „proporțional” cu sumele pe care nu le-au colectat.

O altă măsură pregătită de Guvern, care vizează autoritățile locale, este revenirea la un principiu stabilit anterior prin lege, dar ignorat, susține ministrul: acolo unde populația a scăzut, vor fi reduse și posturile din primării sau consilii locale.

Încercăm să revenim la o proporționalitate totuși cu numărul de locuitori. În 2012 s-a introdus acest principiu pentru că există diferențe între local și central. La local există niște plafoane de posturi care dau o anumită proporționalitate. Dacă creștea populația aveai dreptul la un număr de posturi mai ridicat, dacă scădea populația trebuia să reduci.

Partea a doua cu reducerea a fost eliminată. Unde s-a redus numărul de locuitori nu s-a mai redus numărul de posturi. S-a considerat un drept câștigat. Trebuie să revenim la acel principiu”, a explicat ministru Cseke Attila la Antena 3 CNN.

Dispar zeci de mii de posturi de la autoritățile locale

Așadar, vor fi eliminate zeci de mii de posturi de la autoritățile locale doar prin reducerea organigramei.

V-am spus că revenim la această proporționalitate care înseamnă zeci de mii de posturi care dispar din autoritățile locale. Nu e vorba de funcții, ci de organigramă care va fi mai mică prin lege. Legea nu va mai permite să ai 100 de posturi pentru anumite organigrame.

Aici nu aș avansa, avem mai multe modele, am vrea să le discutăm cu autoritățile locale. Se va face o analiză și aici, vom avea o discuție inclusiv legat de cabinetul aleșilor locali.

Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar. Primarul poate să aibă un cabinet, dar poate că la un viceprimar de comună și oraș să avem consilier. Până la urmă, alesul local are o responsabilitate față de comuntiate și trebuie să știe să gestioneze activitatea.Nu întotdeauna un viceprimar a avut consilier, s-a introdus de câțiva ani dezile. Cred că în actualul context bugetar putem să restrângem”, a spus ministrul.

Cseke Attila a mai spus că și suma forfetară a parlamentarilor poate fi redusă. „Dacă parlamentul decide, legea trebuie aplicată fără probleme”, a precizat ministrul.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat joi, în direct la Antena 3 CNN, că în noul pachet de măsuri, „primarii vor putea decide dacă autorizează sau nu activitatea jocurilor de noroc”, lucru care momentan nu este permis de lege.

Ministrul Dezvoltării, criticat de primarii comunelor mici

Luna trecută, primarii și-au exprimat nemulțumirea cu privire la propunerea ministrului de a fi desființată funcția de viceprimar în comunele cu populație redusă, întrucât aceștia sunt indispensabili în comunitățile unde personalul este deja limitat.

Primarul comunei Ciocârlia, Eugen Voicilă, declară că viceprimarul îl sprijină în mod constant în derularea proiectelor. Comuna avea 806 locuitori la ultimul recensământ, iar numărul acestora a scăzut în ultimii ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sume considerabile pentru românii care dețin și vând terenuri agricole. Cu cât se vinde un hectar

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sume considerabile pentru românii care dețin și vând terenuri agricole. Cu cât se vinde un hectar Terenurile agricole sunt din ce în ce mai căutate, iar cei ce le vând pot încasa sume din ce în ce mai mari. Cererea este uriașă pentru parcele fertile și bine poziționate. În 2025, proprietarii pot obține sume considerabile […]

Citește mai mult

Actualitate

Consiliile județene și primăriile vor putea obține gratuit extrase de carte funciară pentru informare şi extrase din planul cadastral de pe platforma MyEterra

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Consiliile județene și primăriile vor putea obține gratuit extrase de carte funciară pentru informare şi extrase din planul cadastral de pe platforma MyEterra Începând cu 21 iulie 2025, consiliile județene și primăriile se vor putea înscrie pe platforma MyEterra, pentru a obține gratuit, online, extrase de carte funciară pentru informare şi extrase din planul cadastral, […]

Citește mai mult

Actualitate

România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea