Rămâi conectat

Curier Județean

Zeci de automate de vânzare directă a laptelui crud, amplasate în județul Alba: Metoda prin care crescătorii își pot valorifica munca, fără intermediari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zeci de automate de vânzare directă a laptelui crud, amplasate în județul Alba: Metoda prin care crescătorii își pot valorifica munca, fără intermediari

În județul Alba, în ultimii ani, a crescut numărul automatelor de vânzare directă a laptelui crud. Prin acestea, crescătorii de animale își pot valorifica bine munca, iar consumatorii pot beneficia de lapte proaspăt, de la animale de pe raza județului Alba.

Automatele reprezintă o modalitate de vânzare directă de la fermier la consumator, fără intermediari. În prezent, în județul Alba, sunt 90 de automate de vânzare directă a laptelui crud. Numărul acestora a crescut în ultimii ani: de la 66 de automate în 2020, la 79 în 2021, 81 în 2022, 85 în 2023 și 89 la finalul anului 2024.

Dintre cele 90 de automate de vânzare, 58 funcționează în mediul urban, iar 32 în mediul rural. În Alba Iulia, municipiul reședință de județ, funcționează 22 de automate, fiind zona cu cele mai multe din județ.

În Alba Iulia și comunele din împrejurimi funcționează 27 de automate. În Blaj și comunele învecinate – 12 automate. În Aiud și împrejurimi – 7; în Sebeș și împrejurimi – 12, în Ocna Mureș și împrejurimi – 4; Cugir și împrejurimi – 8; Teiuș și împrejurimi – 8; Câmpeni și împrejurimi – 12.

Pentru crescătorii de animale, aceste automate au devenit o alternativă foarte bună de valorificare a laptelui după închiderea majorității centrelor de colectare. Laptele este adus din exploatații de pe raza întregului județ, alimentarea unui automat se efectuează numai cu lapte crud provenit de la un singur operator, producător de lapte crud, iar laptele este verificat prin analize de laborator.

Astfel, pentru a asigura protecția consumatorilor, sunt prelevate probe din exploatație (pentru Aflatoxina M1, pentru antibiotice – betalactamice, pentru examen fizico-chimic), dar și de sanitație (de la fiecare dozator). De asemenea, prelevarea laptelui se realizează și pentru stabilirea numărului total de gemeni și a numărului total de celule somatice. Aceste analize se efectuează pentru a ne asigura că laptele comercializat respectă standardele de siguranță alimentară și este valorificat în condiții de igienă.

Ordinul nr. 55 din 14 iunie 2010 prevede condițiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor; condițiile pentru echipamentele automate de vânzare a laptelui crud; condițiile aplicabile laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor; condițiile aplicabile exploatației de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor; dar și condițiile aplicabile ambalajelor în care acesta se vinde.

Spre exemplu, operatorii din sectorul alimentar care comercializează lapte crud prin intermediul automatelor trebuie să se asigure că automatele sunt prevăzute cu sisteme de răcire care să permită menţinerea laptelui crud la o temperatură de până la maximum +4°C şi minimum 0°C. Automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să prezinte descrierea produsului și specia de la care acesta provine; denumirea exploatației de origine a laptelui crud care face obiectul vânzării directe și data mulgerii.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să fie obţinut de la animale care nu prezintă niciun simptom de boală contagioasă. Exploataţiile de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor trebuie să deţină document de înregistrare sanitar-veterinară pentru vânzarea directă de produse de origine animală.

Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se alimentează cu lapte zilnic. Laptele crud nevândut de automat în ziua în care are loc realimentarea trebuie să fie dus în exploataţia de provenienţă, respectând condiţiile de igienă şi temperatură, şi depozitat într-un rezervor separat. Laptele crud nevândut poate fi folosit la fabricarea brânzeturilor cu o perioadă de maturare de cel puţin 60 de zile.

Automatele de vânzare a laptelui crud reprezintă o soluție eficientă pentru fermieri, care pot astfel să își valorifice munca și să obțină un preț corect pentru produsele lor. În același timp, consumatorii beneficiază de lapte proaspăt, având garanția că provine de la animale crescute pe raza județului Alba. Această modalitate de vânzare directă contribuie la susținerea economiei locale.

Foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Valea Bucerdea, regularizată și consolidată: Investiție de peste 23 de milioane de lei. Stadiul lucrărilor începute în 2024

Lucian Daramus

Publicat

în

Valea Bucerdea, regularizată și consolidată: Investiție de peste 23 de milioane de lei. Stadiul lucrărilor începute în 2024 Autoritățile locale și județene și directorul de la Apele Române Mureș, ing. Sorin Vlad, au efectuat o vizită în teren pentru verificarea stadiului lucrărilor de regularizare și consolidare a Văii Bucerdea. Lucrările au început în anul 2024. […]

Citește mai mult

Curier Județean

UPDATE FOTO | INCENDIU la o anexă gospodărească la Măhăceni: Peste 40 de pui de găină nu au putut fi salvați, în ciuda intervenției prompte a pompierilor

Lucian Daramus

Publicat

în

UPDATE INCENDIU la o anexă gospodărească la Măhăceni: Peste 40 de pui de găină nu au putut fi salvați, în ciuda intervenției prompte a pompierilor Detașamentul de pompieri Aiud intervine, în după amiaza zilei de luni, 7 aprilie 2025, pentru stingerea unui incendiu in satul Măhăceni. Este vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea