Rămâi conectat

Actualitate

Zăpadă bună pentru schi la Șureanu și Arieșeni în primul weekend din Decembrie. Starea pârtiilor din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

muntii-sureanu-zapada02A început sezonul de schi la Șureanu și Arieșeni. Datorită vremii prielnice și a ninsorilor din ultimele zile, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura în perioada 2-4 decembrie de un strat satisfăcător de zăpadă pe pârtiile din Munții Șureanu, respectiv din stațiunea montană Arieșeni.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 4 (A_3; A_2; C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: sosirea rapidă și fermă a iernii a făcut ca pârtiile de la Șureanu să fie complet acoperite de zăpadă, la final de noiembrie, și să determine cea mai timpurie deschidere de sezon de până acum, la Șureanu: vineri, 2 decembrie 2016. Deși încă nu toate pârtiile sunt perfecte pentru schi, din cauza viscolului care a spulberat zăpada așternută, totuși, începând cu ziua de 2 decembrie, se va schia la Șureanu. În plus, va ninge tocmai în cursul zilei de vineri. Vă așteptăm, cu mic, cu mare, pe toți cei care, de câteva luni încoace, ați așteptat cu înfrigurare acest anunț! Pentru informații adiționale și actualizate în timp real, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate, însă începând de la Șugag prezintă o mulțime de porțiuni cu zăpadă și gheață, suficient de periculoase în cazul în care veți circula cu o viteză mai mare decât cea recomandată în asemenea condiții.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este acoperit în totalitate de zăpadă proaspătă, fiind deszăpezit și netezit. Prezintă, pe alocuri, porțiuni cu gheață și gropi, dar pot fi abordate de către orice tip de autovehicul. Recomandăm montarea lanțurilor la lacul Oașa.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe doar câteva dintre cele 8 pârtii de la Șureanu (în mod cert A_3, posibil A_2, C_1 și C_3). Starea pârtiilor este remarcabil de bună pentru această perioadă timpurie, date fiind ninsorile abundente care au asigurat o bază solidă de omăt pentru pârtii. Există aproximativ 30 cm de strat de zăpadă, prin urmare pârtiile menționate sunt aproape perfect practicabile. Nu recomandăm zonele de off-piste, întrucât zăpada nu este suficientă. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura”  și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge vineri, ceea ce va îmbunătăți considerabil starea pârtiilor. Sâmbătă și Duminică nu va mai ninge, dar vor înregistra o răcire bruscă a vremii. Din păcate, însă, vineri este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de ninsoare și nori. Temperaturile se vor încadra între -12 și -6 grade Celsius.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: având în vedere ninsorile și răcirea vremii din ultimele zile, starea pârtiilor de schi de la Arieșeni sunt deschise și își așteaptă turiștii! Deși zăpada care acoperă pârtiile este artificială, totuși se poate schia în condiții foarte bune, remarcabil de bune pentru această perioadă a anului.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: ninsorile din ultimele zile, vremea rece și tunurile de zăpadă au asigurat un strat satisfăcător de zăpadă, cu o grosime de 25-30 cm pe Vârtop 1 și Vârtop 2. Atenție, însă, zonele de off-piste sunt încă inaccesibile. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camerele web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), vineri sunt așteptate ninsori puternice, care vor îmbunătăți starea pârtiilor. Sâmbătă și Duminică nu va mai ninge, însă vor scădea semnificativ temperaturile (minim -18, maxim -5 grade Celsius). Sunt șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată în special vineri.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariul minim brut se majorează începând de astăzi, 1 iulie 2024. Câți bani primesc angajații în mână

Bera Larisa

Publicat

în

Salariul minim brut se majorează începând de astăzi, 1 iulie 2024. Câți bani primesc angajații în mână Începând de astăzi, 1 iulie 2024, angajații din România vor beneficia de o majorare a salariului minim pe economie, conform noilor măsuri adoptate de guvern la începutul lunii iunie. Noul salar minim brut este de 3.700 de lei. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea