YouthBank Alba duce tradiția mai departe. Al patrulea an al programului și noua echipă de liceeni, lansate astăzi
Astăzi, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia (Sala oglinzilor) a avut loc conferința de presă de lansare a anului VI de Program YouthBank Alba și de prezentare a noii echipe YB, cea care va gestiona programul în anul școlar 2014-2015.
La conferința de presă au participat cei 12 liceeni care alcătuiesc echipa YouthBank 2014-2015, staff-ul fundației și reprezentanți ai board-ului, membri ai Alumni YB, reprezentanți ai Consiliilor Școlare ale Elevilor din mai multe licee din municipiu, ai unor ONG-uri locale, directorul instituției gazdă a evenimentului – Casa de Cultură a Studenților și, bineînțeles, mass-media județeană.
Liceenii din YouthBank Alba au prezentat, rând pe rând, etapele programului în acest an școlar și anume: formarea noii echipe, acțiuni de teambuilding, training-uri, campania de mobilizare de resurse pentru Fondul YouthBank Alba, cercetarea locală și aflarea domeniilor considerate prioritare de către liceenii din Alba Iulia, concursul de proiecte, acordarea de granturi proiectelor câștigătoare, implementarea lor, evaluarea finală și participarea la tabăra națională YB.
Echipa YouthBank Alba și-a propus să constituie, până la începutul lunii februarie 2015, un fond de cel puțin 20.000 lei, din care să finanțeze apoi proiectele liceenilor din Alba Iulia. Jumătate din acest fond va fi strâns de voluntarii YouthBank prin organizarea mai multor acțiuni și evenimente de strângere de fonduri, cealaltă jumătate urmând a fi oferită ca matching de Fundația Comunitară Alba și partenerii ei.
Prin programul YouthBank, Fundația Comunitară Alba crește lideri pentru comunitate. YB este administrat de către un grup de tineri liceeni, selectați și instruiți, care, prin administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de în comunitate de alți liceeni investesc, în fapt, multă energie și încredere în generația lor. Cei 12 entuziaști care vor implementa anul VI al unui program extrem de ofertant pentru liceeni, dar prin intermediul căruia oferă extrem de mult comunității sunt: Irina Baciu, David Bratiloveanu, Georgiana Costea, Andra David, Simona Fara, Cătălin Ioaniciu, Florina Marină, Ioana Morar, Oana Murar, Ligia Novăcean, Simona Năsui și Rebeca Rusu.
În cei cinci ani de program (2009-2014), Fundatia Comunitara Alba a acordat 47 de granturi tinerilor liceeni, în valoare totală de peste 81.000 lei, inițiativele în comunitate finanțate având peste 20.000 de beneficiari direcți și indirecți.
YouthBank dă ocazia tinerilor de a face ceva bun cu timpul lor, dezvoltându-și în același timp abilități importante pentru viitoarea lor carieră și dezvoltând comunitatea. Programul YouthBank pornește de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică în mod practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și utilizarea unui fond care susține inițiativele tinerilor.
Programul YouthBank Alba a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educație din județul Alba, atât în anul 2012, cât și în 2013, în cadrul Galei Voluntarilor, câștigând și premiile pentru cel mai bun coordonator de voluntari și cei mai buni voluntari la secțiunile educație și junior. La nivel național, YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”, o confirmare în plus că YouthBank este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.
Programul este implementat în Alba de către Fundația Comunitară Alba, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.
Partenerii Fundației Comunitare Alba în cadrul programului YouthBank, anul școlar 2014-2015, sunt Consiliul Local și Primăria Municipiului Alba Iulia, Dacia Market și Giro (principali parteneri locali), Ancău Company, Restaurant Appetit, Centrul Medical „Terra Aster”, Cofetaria Corina, Clinica „Remarc Dent”, Pensiunea „Casa Traiana” și Argilă Algo (finanțatori), Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Tipo-Rex, Mira Caffe, Art Deco, Societatea de Transport Public S.A., Corona, Alba Mall, Impact Design și Olimpia Todea Photography (parteneri). Fundația Comunitară Alba beneficiază de sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in CEE și Romanian-American Foundation, în cadrul programului „Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat și PACT.
Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale. Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-‐Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 15 comunități.
[nggallery id=2556]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii