Weekend plin de evenimente în Alba. Jandarmii asigură ordinea publică la Alba Iulia, Blaj, Lopadea şi Presaca Ampoiului
La sfârşitul acestei săptămâni Jandarmeria Alba va asigura măsurile de ordine pe timpul manifestărilor comemorative organizate la Blaj, Lopadea Nouă şi Presaca Ampoiului, cu ocazia aniversării a 166 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare de la 1848 şi sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Sâmbătă, 15 martie, echipajele de jandarmi vor asigura buna desfăşurare a „ Alba Iulia City Race ” , competiţie de semi-maraton şi cros, organizată în municipiul Alba Iulia. Totodată, sâmbătă, 15 martie şi duminică, 16 martie, instituţia va asigura măsurile de ordine pe timpul meciurilor de baschet feminin din cadrul turneului Final Four al Ligii Europei Centrale. Conform programului oferit de organizator, în fiecare dintre cele două zile se vor desfăşura câte două partide, începând cu ora 15.00, respectiv 18.00. Jocurile sportive vor fi găzduite de sala de sport “ Universitatea 1 Decembrie 1918”.
Potrivit ofiţerului de informare, maior Jurcoveţ Cosmin, “pentru prevenirea incidentelor, al Jandarmeriei Alba recomandă celor care vor participa la aceste manifestări să respecte normele de convieţuire socială, indicaţiile jandarmilor şi ale reprezentanţilor organizatorului, să nu consume alcool în exces, să nu deţină arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente. În plus, readucem în atenţie că se impune supravegherea îndeaproape a comportamentului copiilor şi acordarea unei atenţii sporite modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale. Totodată, indicăm ca pentru aplanarea unor incidente să se apeleze cu încredere la ajutorul jandarmilor prezenţi la evenimentele amintite. Intervenţia acestora poate fi solicitată şi la numărul unic de urgenţe – 112.
Având în vedere evenimentul sportiv organizat la sala de sport “ Universitatea 1 Decembrie 1918” şi necesitatea asigurării unui climat de normalitate pe timpul celor 4 jocuri sportive, aducem la cunoştinţa celor interesaţi câteva aspecte privitoare la prevederile Legii 4/2008, modificată, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.
Spectatorilor le este interzis:
– să pătrundă în arena sportivă, în stare vădită de beţie, manifestată prin vorbire incoerentă, mers sinuos şi dificultăţi de orientare temporal-spaţială. Legea prevede ca sancţiune amenda de la 250 la 750 de lei, sau prestarea a 100-150 de ore de muncă în folosul comunităţii, la care se adaugă sancţiunea complementară de interzicere a accesului pe stadioane pe o perioadă de 6 luni.
– să provoace ori să participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive. În acest caz cuantumul amenzii este cuprins între 500-1500 lei sau prestarea a 120-200 de ore de muncă în folosul comunităţii, la care se adaugă sancţiunea complementară de interzicere a accesului pe stadioane pe o perioadă de 1 an.
Pătrunderea pe suprafaţa de joc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an şi interzicerea accesului pe stadioane pe o perioadă de la 1 an la 2 ani.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani, deţinerea, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie.
Organizatorul competiţiei sportive are obligaţia să stabilească şi să aducă la cunoştinţa spectatorilor locurile unde este permisă amplasarea materialelor de publicitate vizuală. În caz de nerespectare a acestei prevederi, organizatorul riscă o amendă între 10.000 şi 30.000 lei.
Interzicerea accesului sau participării la unele competiţii sau jocuri sportive este o măsură de siguranţă, inclusiv provizorie, dispusă de instanţa de judecată sau de către procuror, ori sancţiune contravenţională complementară, dispusă de către agentul constatator, prin care se impune unei persoane interzicerea accesului/participării la unele competiţii sau jocuri sportive, desfăşurate în ţară ori în străinătate, de genul celor la care aceasta a săvârşit fapte de natură contravenţională sau penală.
În cazul în care o persoană, cu ocazia desfăşurării unei competiţii sau a unui joc sportiv ori în legătură cu acesta, a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, instanţa de judecată sau, după caz, procurorul ia faţă de aceasta măsura de siguranţă a interzicerii accesului la competiţiile sportive de genul celor la care fapta a fost săvârşită.
Pe parcursul urmăririi penale, măsura de siguranţă a interzicerii accesului la competiţiile sportive de genul celor la care fapta a fost săvârşită se ia faţă de făptuitor în mod provizoriu în momentul începerii urmăririi penale. Durata măsurii de siguranţă dispuse în cursul urmăririi penale este de până la 6 luni. Termenul curge de la data primirii/comunicării rezoluţiei de către/către învinuit, iar dacă la împlinirea acestui termen dosarul penal nu a fost soluţionat, procurorul dispune prelungirea măsurii de siguranţă cu un nou termen. Luarea măsurii de siguranţă pe parcursul urmăririi penale este obligatorie pentru organul de urmărire penală, indiferent de gravitatea faptei, de pedeapsa aplicabilă în cazul acestei infracţiuni sau de comportamentul ori atitudinea învinuitului faţă de fapta săvârşită sau faţă de urmărirea penală. Persoanele faţă de care s-a dispus măsura interzicerii accesului sub forma măsurii de siguranţă de natură penală au obligaţia ca, pe timpul desfăşurării jocurilor sportive pentru care s-a dispus măsura, să se prezinte la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră. Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră pe timpul desfăşurării unui joc sportiv pentru care s-a dispus măsura interzicerii accesului, precum şi identificarea celui în cauză într-un alt loc decât cel comunicat monitorului de securitate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 120-200 de ore activităţi în folosul comunităţii.
Interzicerea accesului sau participării la unele competiţii ori jocuri sportive, indiferent dacă a fost dispusă sub forma unei măsuri de siguranţă sau sub forma unei sancţiuni contravenţionale complementare, se aplică atât competiţiilor şi jocurilor sportive desfăşurate în ţară, cât şi celor desfăşurate în străinătate.
De remarcat că, la această dată, nicio persoană din Alba nu este interzisă pe stadioane, ca măsură complementară stabilită de agentul constatator sau ca măsură de siguranţă dispusă de instanţa de judecată sau de procuror, în condiţiile Legii 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Indemnizația de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și accentuat, amânată pentru ianuarie 2026
Indemnizația de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și accentuat, amânată pentru ianuarie 2026 Potrivit OUG 156/2024, intrată în vigoare pe 31 decembrie 2024, acordarea indemnizației de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și accentuat, ale căror pensii au rămas neschimbate după recalcularea din 31 august, a fost amânată […]