Vreme foarte bună de schi, în 20-26 ianuarie, la Șureanu și Arieșeni. Turiștii, aștepți pe pârtii în minivacanța de Ziua Principatelor Române
Vremea se menține foarte bună, iar zăpada este excelentă pentru schi, în minivacanța de Ziua Principatelor Române, pe pârtiile de la Șureanu și Arieșeni.
Datorită ninsorilor abundente din ultimul timp, zăpada este proaspătă, perfectă pentru schi pe pârtiile din Alba, iar despre zonele de off-piste, la Șureanu stratul depășește 100 cm. La Arieșeni există zăpadă din belșug pe ambele pârtii, iar instalațiile funcționează zilnic (inclusiv nocturna). Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
– pentru perioada extinsă 20 – 26 ianuarie 2017 –
Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Evaluare generală: pârtii impecabile, zăpadă enormă, drum accesibil și, mai ales, vreme superbă. Iată, deocamdată, cum stau lucrurile pe Domeniul Schiabil Șureanu, pentru perioada extinsă 20-26 ianuarie 2017, care practic va cuprinde mini-vacanța oferită cu ocazia zilei libere de 24 ianuarie. Să sperăm doar că drumul se va menține la fel de bun, cum este acum. Prin urmare vă așteptăm la schi, pe unul dintre cele mai înalte și vaste domenii schiabile din țară: Șureanu. Pentru informații adiționale, intrați pe site-ul www.schisureanu.ro
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.
Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): a fost deszăpezit și prezintă numeroase refugii. Este, însă, absolut necesar să vă montați lanțurile, altfel veți rămâne blocați și veți crea ambuteiaje.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele 8 pârtii, sunt deschise 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), iar stratul de zăpadă bătătorită măsoară peste 60 cm. Datorită ninsorilor abundente din ultimul timp, zăpada este proaspătă, perfectă pentru schi pe toate pârtiile menționate mai sus. Cât despre zonele de off-piste, aici stratul depășește 100 cm. În concluzie, se poate schia în condiții excelente la Șureanu, cu atât mai mult cu cât vremea va fi splendidă pentru toată perioada 20-26 ianuarie 2017. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă vântul va sufla cu peste 60km/h, telescaunul va fi oprit.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu urmează acea încălzire pe care ne-am dorit-o cu toții. Vor fi zile întregi cu cer senin, soare strălucitor și temperaturi care nu vor scădea sub -10 grade Celsius. Vor fi câteva înnorări în cursul zilelor de marți, miercuri și joi, dar ele nu vor afecta vizibilitatea pe pârtii. De asemenea, o scădere a temperaturilor se va înregistra doar joi, 26 ianuarie (-16 grade Celsius).
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
- Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: zile senine, soare din plin și pârtii bune de schi se anunță și la Arieșeni, pentru perioada 20-26 ianuarie 2017. Și aici, ca și la Șureanu, sezonul continuă cu succes, marcând o iarnă bogată în zăpadă și, bineînțeles, în turiști.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: există zăpadă din belșug pe ambele pârtii de la Arieșeni, iar instalațiile funcționează zilnic (inclusiv nocturna). Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), nu va mai ninge la Arieșeni, în schimb urmează zile senine, cu mult soare. Se va încălzi pe timpul zilei, cu toate că nopțile și diminețile vor fi foarte reci (până la -16 grade Celsius). Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
sursa:
Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi” din Munții Șureanu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]