Rămâi conectat

Actualitate

Vouchere de energie 2025 | Aplicația informatică testată de STS, aflată în fază avansată de lansare și aplicare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vouchere de energie 2025 | Aplicația informatică testată de STS, aflată în fază avansată de lansare și aplicare

Aplicația informatică destinată acordării voucherelor de energie, lansată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, se află într-u stadiu avansat de dezvoltare și va fi operațională înainte de termenul de 60 de zile stabilit prin legislație.

„Procesul de dezvoltare a aplicației informatice destinate acordării voucherelor de plată a facturilor la energie (EPIDS) se află într-un stadiu avansat, urmând să fie operaționalizată înainte de termenul de 60 de zile stabilit prin legislație. În cursul acestei săptămâni, echipa de dezvoltare a STS a primit acces pentru a integra o parte dintre serviciile electronice ale instituțiilor responsabile de verificarea identității și a contractelor la locurile de consum de energie. Pe măsură ce va exista acces pentru toate interconectările stabilite prin legislație și necesare verificării condițiilor de eligibilitate, va fi posibilă testarea de performanță și de securitate, iar apoi lansarea aplicației”, se menționează în răspunsul transmis de STS la solicitarea AGERPRES.

Citește și: Carduri de energie 2025 | Când vor putea accesa românii vulnerabili aplicația prin care primesc vouchere pentru factura la curent

Potrivit sursei citate, EPIDS este dezvoltată sub forma unei aplicații web, care presupune accesarea unui link, fără a fi necesară descărcarea sau instalarea. Aplicația poate fi utilizată de pe orice dispozitiv cu browser – calculator, laptop, smartphone sau tabletă.

Actul normativ ce reglementează condițiile acordării mecanismului de sprijin financiar a fost aprobat în data de 30 iunie 2025, fiind stabilit termenul de 60 de zile pentru dezvoltarea sistemului informatic.

„Astfel, Serviciul de Telecomunicații Speciale dezvoltă aplicația într-un timp extrem de scurt, nefiind înregistrate întârzieri. Precizăm că aplicația dezvoltată de către instituția noastră va permite înscrierea tuturor persoanelor eligibile. Verificarea, validarea și stabilirea beneficiarilor de vouchere se realizează automat prin interogarea bazelor de date puse la dispoziție de autoritățile stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 35/2025 privind introducerea unui mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică aflați în situația de sărăcie energetică”, precizează sursa citată.

Cererile de obținere a voucherului vor putea fi depuse online de către titular sau un membru al familiei în aplicația EPIDS. De asemenea, solicitările vor putea fi depuse și prin intermediul reprezentanților oficiului poștal ori al reprezentanților primăriilor unde solicitantul declară locul de consum.

Potrivit legislației, acordarea sprijinului financiar nu este condiționată de emiterea tichetului în format tipărit întrucât, prin automatizările realizate de aplicație, datele aferente beneficiarilor sunt preluate automat din aplicația EPIDS în sistemul electronic de plată a facturilor, subliniază reprezentanții STS.

OUG 35/2025 stabilește măsuri de protecție socială acordate consumatorilor casnici de energie electrică afectați de sărăcie energetică, ulterior expirării mecanismelor de sprijin prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, pentru consumul de energie electrică.

Măsuri de protecție sub formă de tichet electronic

Măsurile de protecție socială se aplică în perioada 1 iulie 2025-31 martie 2026 și constau în acordarea unui sprijin financiar consumatorilor casnici care îndeplinesc condițiile legale, sub forma unui tichet electronic de energie ce poate fi utilizat de beneficiar numai pentru a efectua plăți pentru consumul de energie electrică înregistrat la locul de consum pentru care se acordă acest sprijin.

Beneficiază de sprijin sub forma tichetului electronic de energie următoarele categorii de persoane și familii: persoana singură cu un venit net lunar de maximum 1.940 lei; familiile cu un venit net lunar/membru de maximum 1.784 lei.

Sprijinul este în valoare de 50 lei/lună și se acordă la solicitarea persoanei singure sau a unui membru al familiei care este major. Solicitarea se depune online, în aplicația EPIDS. Tichetul electronic de energie se acordă pentru un singur loc de consum, indiferent dacă solicitantul este sau nu este titular al contractului de furnizare de energie electrică, iar datele de identificare ale membrilor familiei declarați de solicitant nu se regăsesc înregistrate la alt loc de consum.

Solicitările de acordare a sprijinului se înregistrează începând cu data operaționalizării aplicației. Pentru a beneficia de sprijin începând cu luna iulie 2025, solicitanții au obligația de a se înscrie în aplicație în termen de 30 de zile de la data operaționalizării aplicației. După expirarea acestui termen, sprijinul se va acorda din luna depunerii solicitării în aplicația EPIDS, dacă sunt îndeplinite condițiile de acordare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Titularizare 2025 | Candidații din Alba, tot mai nepregătiți: Fără 10 în 2025, doar 24,8% au trecut de 7

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Titularizare 2025 | Candidații din Alba, tot mai nepregătiți: Fără 10 în 2025, doar 24,8% au trecut de 7 Rezultatele de la examenul de titularizare 2025, publicate marți, 22 iulie, arată o situație îngrijorătoare pentru județul Alba. Citește și: Rezultate Titularizare 2025: S-au afișat NOTELE înainte de contestații, pe edu.ro Doar 24,8% dintre candidații care au terminat studiile anul […]

Citește mai mult

Actualitate

Primarii din România încep să strângă cureaua. Doi primari renunță la sărbătoarea „Zilele orașului”, din rațiuni economice 

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primarii din România încep să strângă cureaua. Doi primari renunță la sărbătoarea „Zilele orașului”, din rațiuni economice Sărbătoarea „Zilele orașului” este o tradiție în țara noastră, iar bugetul pentru organizarea evenimentelor ce au loc, an de an, este tot mai mare. Unele primării cheltuiesc sute de mii de euro pentru aceste zile, invitând cântăreți cunoscuți […]

Citește mai mult

Actualitate

Românii, pe ultimul loc în Europa la vechimea în muncă: Cât muncește în medie un bărbat și cât o femeie

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii, pe ultimul loc în Europa la vechimea în muncă: Cât muncește în medie un bărbat și cât o femeie Românii muncesc mai puțin decât restul europenilor – cel puțin când vine vorba de anii petrecuți în câmpul muncii. Potrivit datelor Eurostat, în 2024 durata medie a vieții profesionale în România a fost de doar 32,7 ani, față de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea