Vorbiți în șoaptă! REDUCEREA volumului vocii SCADE riscul de infectare cu coronavirus
Descoperire complext neașteptată a oamenilor de știință. Zonele cu zgomot redus din spaţiile închise cu risc ridicat, precum spitalele şi restaurantele, ar putea ajuta la diminuarea posibilităţii de infectare cu noul coronavirus, au constatat oamenii de ştiinţă în urma unui studiu conform căruia scăderea volumului vocii poate contribui la limitarea răspândirii bolii COVID-19, relatează joi Reuters, conform Agerpres.
O reducere de 6 decibeli a volumului mediu al vocii poate avea acelaşi efect ca dublarea capacităţii de ventilare într-un spaţiu închis, a notat o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite.
”Rezultatele sugerează că autorităţile din domeniul sănătăţii publice ar trebui să ia în considerare implementarea ‘zonelor de linişte’ în mediile închise cu risc ridicat, precum sălile de aşteptare din spital sau zonele de servit masa”, au concluzionat şase cercetători de la Universitatea din California.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a modificat îndrumările în iulie recunoscând posibilitatea transmiterii coronavirusului prin aerosoli, cum ar fi în restaurante ori săli de sport sau în timpul cântatului în cor.
Picăturile microscopice expulzate în timpul vorbirii se evaporă şi lasă în urmă particule suficient de mari pentru a purta virus viabil, se arată în lucrarea ştiinţifică.
O creştere de aproximativ 35 de decibeli a volumului vocii, sau diferenţa dintre şoptit şi strigat, măreşte rata de emisie de particule de 50 de ori.
Volumul normal al unei conversaţii depăşeşte nivelul de 10 decibeli, în timp ce zgomotul ambiental din restaurante este de aproximativ 70 de decibeli.
”Nu toate spaţiile închise sunt similare în ceea ce priveşte riscul de transmitere prin aerosoli”, a declarat cercetător principal William Ristenpart. ”O sală de clasă aglomerată, dar cu un volum de zgomot redus este mult mai puţin periculoasă decât un bar karaoke care nu este aglomerat, unde clienţii respectă distanţarea fizică, dar vorbesc şi cântă în timp ce volumul muzicii este ridicat”, a adăugat el.
Numărul deceselor la nivel mondial provocate de noul coronavirus a depăşit miercuri 900.000, în timp ce numărul cazurilor de infectare la nivel mondial a trecut de 27,7 milioane, potrivit unui bilanţ Reuters. În medie, peste 5.600 de persoane mor în fiecare zi, conform calculelor Reuters.
sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol Românii se numără printre europenii care în anul 2024 nu și-au permis nici măcar o săptămână de vacanță departe de casă. În clasament suntem desupra grecilor și bulgarilor. Citește și: O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de […]
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]