Rămâi conectat

Actualitate

Vor confisca sau nu profesorii telefoanele mobile ale elevilor? Explicațiile unui părinte: „E complicat și nu există sancțiuni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vor confisca sau nu profesorii telefoanele mobile ale elevilor? Explicațiile unui părinte: „E complicat și nu există sancțiuni”

Începând din anul școlar 2024-2025, telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs. Cu câteva excepții: elevii le pot folosi în pauză, în scop educativ, cu acordul profesorului de la clasă, dar și în spații special amenajate în acest sens. Iar cine nu se conformează va avea telefonul confiscat până la finalul zilei.

Însă, tocmai acest lucru îi va face pe mulți profesori să „închidă ochii” și să evite ridicarea dispozitivelor, a declarat pentru Adevărul Dan Tita, președintele Asociației Părinților din sectorul 2 al Capitalei. Mai mult, potrivit acestuia, măsura, care a fost introdusă în noul Statut al Elevului, vine la pachet și cu o mare contradicție.

În noul Statut al Elevului se arată că, pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor vor fi depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă. La acest spațiu vor avea acces, pe lângă elevi, dirigintele, directorul unității de învățământ și profesorul de serviciu.

Citește și: Sala de detenție pentru elevi, introdusă în școlile din România din septembrie 2024: Ce prevede noul Statut al Elevului

Ce se întâmplă cu elevii care nu se conformează? Rămân fără telefoane. Mai exact, profesorul care îi prinde cu telefonul la oră, le poate confisca dispozitivul. Acesta va fi predat directorului care îl va returna la sfârșitul orelor de curs din ziua respectivă. „Iar aici intervine marea contradicție. Pe de-o parte se spune că elevii au acces la telefon în pauze, în spații special amenajate și la clasă cu acordul profesorului, pe de altă parte telefonul confiscat se returnează la sfârșitul zilei”. Și dacă după ce i se confiscă telefonul elevul are nevoie de el la clasă? La următoarea oră de curs, în scop educațional? „Deci, ai sau nu ai acces cu telefonul în școală?” se întreabă retoric părintele.

Dan Tita a mai spus că această regulă de a confisca telefonul pe tot parcursul zilei, de a preda dispozitivul conducerii școlii, va duce la un fenomen inversat. „Vor exista mulți profesori care vor evita să confiște telefoanele mobile ale copiilor, odată ce i-au prins cu ele la ore. E complicat să faci asta pentru că ar trebui întocmit un proces-verbal de primire-predare. Căci una e să iei telefonul și să-l ții pe catedră până la finalul orei, când îl înapoiezi, și alta e să-l duci la secretariat, iar dispozitivul să stea acolo toată ziua”.

„Fără sancțiuni nu disciplinezi pe nimeni”

Pe de altă parte, dacă elevul nu vrea să predea telefonul, ce se întâmplă? „Școlile ar trebui să prevadă sancțiuni”, este de părere părintele. Sancțiuni care, deocamdată, nu există. „Profesorul ar putea să zică: te-am prins, ți-l iau și vine părintele la sfârșitul zilei să-l recupereze. A doua oară când te-am prins, ți-l iau din nou, dar primești și o mustrare. A treia oară ți se scade nota la purtare. Doar așa ar funcționa, cu adevărat, această măsură. Ce dacă i-l iei? Îl recuperează și cu asta basta! Deocamdată nu există sancțiuni. Iar fără sancțiuni concrete nu disciplinezi pe nimeni. Acestea ar trebui să fie stabilite la nivelul fiecărei unități de învățământ. Și, la fel, fiecare școală ar trebui să aibă propriile sale reguli. Să se descentralizeze sistemul acesta”.

O măsură veche, aplicată în școli de multă vreme

Această regulă sau interdicție era și înainte respectată. „Am impus această regulă în urma unei ședințe cu părinții elevilor de clasa VIII-a”, a declarat pentru „Adevărul” Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L.Caragiale din București.

„La ședința respectivă au participat și profesorii care predau materiile de examen și care au spus clar: ei nu-i pot pregăti pe copii așa cum se cuvine pentru că elevii stau tot timpul cu ochii în telefon”, spune cadrul didactic.

Propunerea a fost votată de părinți, iar în scurt timp elevilor li s-au pus la dispoziție niște casete metalice unde își lasă peste zi dispozitivele mobile. „Aceste casete sunt încuiate. Când se termină orele de curs, cutiile sunt deschise, iar elevii își iau device-urile”, explică directoarea liceului. „Acolo unde s-a vrut, s-a putut”, comentează Dan Tita. „La școala copilului meu, de exemplu, de doi ani de zile există cutii unde elevii depozitează telefoanele”, a mai spus acesta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

25 august 2024 | COD GALBEN de caniculă și disconfortul termic ridicat în Alba și alte zone din țară. Alte 11 județe și capitala sub cod portocaliu

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 august 2024 | COD GALBEN de caniculă și disconfortul termic ridicat în Alba și alte zone din țară. Alte 11 județe și capitala sub cod portocaliu ANM a emis duminică dimineața o avertizare cod galben de caniculă pentru Alba și alte zone din țară. Capitala și alte 11 județe se află sub cod portocaliu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea