Viza de flotant 2025 – acte necesare, taxe și valabilitate. Ce implică pentru proprietar
Viza de flotant 2025 – acte necesare, taxe și valabilitate. Ce implică pentru proprietar
Viza de flotant este înscrierea reşedinţei în actul de identitate, adică în cartea de identitate, în cazul persoanelor care locuiesc la o adresă pentru mai mult de 15 zile.
Viza are valabilitate timp de un an, după care ea trebuie reînnoită la Evidenţa Populaţiei.
În esenţă, procedura nu este deloc complicată. Trebuie să completați o cerere pentru stabilirea reşedinţei, care trebuie depusă la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei.
Dacă stați în chirie, trebuie să mergeți cu proprietarul şi să ataşați contractul de închiriere.
Dacă cineva decide să găzduiască o altă persoană pentru mai mult de 30 de zile, aceasta este obligată să anunţe fie Poliţia, fie Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din localitatea în care are imobilul. Atenţie! Dacă viza de flotant este acordată în baza unui contract dovedit ca fals, atunci aceasta este legal anulată.
Acte necesare şi taxe pentru obţinerea vizei de flotant
Dacă vreți neapărat să aveți viză de flotant în Bucureşti, de exemplu, şi aveți un prieten care locuieşte acolo, atunci trebuie să îl convingeți să completeze o cerere de luare în spaţiu.
Nu e nevoie să aveți un contract de închiriere, ci doar să locuiți acolo pentru mai mult de 15 zile. Nu stă nimeni să verifice dacă chiar ați stat cele 15 zile… Însă, pe de altă parte, fără viză, dacă aveți vecini „binevoitori”, s-ar putea să vă treziți cu Poliţia la uşă şi cu o amendă…
Apoi, trebuie să mai achitaţi o taxă la Poştă şi să mergeți la Evidența Populației cu persoana care vă ia în spaţiu pentru a solicita viză de flotant. Este necesar să aveți o copie a buletinului, dar şi buletinul, în original, la dvs. Restul este doar o formalitate.
Citește și: Vrei să obții viză de muncă în Marea Britanie? Guvernul britanic crește pragul salarial necesar obținerii vizei
Dacă persoana care vă ia în spaţiu nu poate veni cu dvs. la Evidenţa Populaţiei, aceasta poate da o declaraţie de primire în spaţiu cu cel mult 90 de zile înainte ca dvs. să mergeți la autorităţi şi să solicitaţi viză de flotant şi, dacă este în străinătate, cu cel mult şase luni înainte.
În acest ultim caz, dacă documentul este în altă limbă decât limba română, şi probabil aşa va fi, atunci sunteți obligat să veniți cu el atât în original, cât şi cu o traducere legalizată, făcută în baza normelor legale aflate în vigoare la momentul în care faceți solicitarea.
De mai bine de un an, Poliţia e cu ochii pe cei care iau în spaţiu prieteni pentru viză de flotant şi a impus un număr maxim de persoane care pot figura la aceeaşi adresă, dar şi un număr minim de zile pe lună pe care solicitantul vizei trebuie să le petreacă la locuinţa secundară, adică cea pe care cere viză.
Astfel, Poliţia cere ca solicitantul de viză de flotant să declare pe propria răspundere că locuieşte la respectiva adresă mai mult de 15 zile lunar. Această declaraţie va fi consemnată pe cererea de viză în faţa funcţionarului de la Evidenţa Populaţiei.
Totodată, va trebui declarat şi motivul sau scopul pentru care se solicită această reşedinţă secundară.
Dacă poliţiştii constată că solicitanţii sau beneficiarii vizelor de flotant de la o anumită adresă nu locuiesc efectiv acolo, atunci cererile lor vor fi respinse sau, după caz, viza va fi anulată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic
Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]
CONTROALE ANPC la furnizorii de energie electrică în întreaga țară: Ce verifică inspectorii
CONTROALE ANPC la furnizorii de energie electrică în întreaga țară: Ce verifică inspectorii În perioada 17 aprilie – 16 iunie 2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară o amplă acțiune de control la nivel național, având ca scop verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a […]
FOTO | „Raliu” în Sâmbăta Mare 2025: Tânăr de 22 de ani prins conducând cu viteza de 240 km/h pe autostradă. Ce sancțiuni a primit
„Raliu” în Sâmbăta Mare 2025: Tânăr de 22 de ani prins conducând cu viteza de 240 km/h pe autostradă. Ce sancțiuni a primit Un tânăr de 22 de ani din Giurgiu a fost prins de poliţiştii din Călăraşi în timp ce circula cu 240 km/h pe Autostrada 2, pe sensul către Constanţa, alegându-se cu sancțiuni […]
BANI pentru tineri și studenți: 3 milioane de lei alocați concursului național de proiecte 2025
Bani pentru tineri și studenți: 3 milioane de lei alocați concursului național de proiecte 2025 Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale organizează, în perioada 15 aprilie – 14 mai 2025, Concursul naţional de proiecte de tineret și studenți 2025. Bugetul total alocat Concursului naţional de proiecte de tineret și studenți este de 3.000.000 lei, […]
Părintele Constantin Necula, de Paște 2025: „Când spunem Adevărat a Înviat avem nevoie să ne aducem aminte de toate ale zorilor de zi în ziua cea dintâi a săptămânii. Pentru că de atunci toate zilele noastre sunt Duminică!”
Părintele Constantin Necula, de Paște 2025: „Când spunem Adevărat a Înviat avem nevoie să ne aducem aminte de toate ale zorilor de zi în ziua cea dintâi a săptămânii. Pentru că de atunci toate zilele noastre sunt Duminică!” „Hristos-Domnul Cel Înviat. Este „personajul” deseori uitat de exegeți. El Este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Nu […]