Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Virozele de sezon fac ravagii: Peste 100.000 de cazuri într-o singură săptămână

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Virozele de sezon fac ravagii: Peste 100.000 de cazuri într-o singură săptămână

Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că, la nivel național, numărul infecțiilor respiratorii acute a ajuns, între 12 și 18 decembrie, la 101.059, cu aproape 40.000 de cazuri mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Gripele și virozele nu au iertat pe nimeni, nici măcar de Crăciun. 25 decembrie, cartierul Titan din București. Coadă la una dintre puținele farmacii deschise în Capitală. Oamenii cumpără mai ales medicamente contra febrei, tusei, durerilor de cap și musculare. Rafturile sunt mai mult goale. La rând este și un părinte cu copilul de mână, care cere Augmentin, un antibiotic ce lipsește din farmacii. Nici înlocuitorul recomandat de medicul de familie nu este de găsit, îl informează farmacista, plus că pentru eliberare i-ar trebui și rețetă. Părintele nu are, astfel că farmacista îl invită din nou la farmacie doar după ce o obține, măcar în format electronic, prin e-mail.

Cinci focare cu intensitate medie
Valul de viroze și gripe este în creștere accelerată, iar trendul se va păstra până în ianuarie, atrag atenția specialiștii. Potrivit medicului Octavian Jurma, la fel ca în cazul COVID-19, majoritatea celor spitalizați acum din pricina gripei – copii și adulți – sunt nevaccinați, deși vaccinul antigripal se potrivește bine cu variantele de virus care circulă în acest sezon și poate fi luat administrat simultan cu vaccinul bivalent BA5 anti-COVID-19.

Ultimele date ale Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, INSP, publicate în 22 decembrie arată că, în săptămâna 12-18 decembrie, morbiditatea prin infecții respiratorii acute (raportul dintre numărul bolnavilor și întreaga populație) a depășit nivelul mediu calculat pentru acest sezon.

Gripa a evoluat cu intensitate medie mai ales în județele Brașov, Cluj, Sibiu, Ilfov și municipiul București și sporadic în alte județe. „S-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivității pentru același tip de virus gripal la cazurile testate a fost de peste 10%)”, potrivit aceleiași surse.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute, respectiv gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare, IACRS și pneumonii, a fost de 101.059, comparativ cu 95.083 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 37.770 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Datele mai arată o variație în plus de 17,4% față de media calculată de 86.055 de cazuri a 5 sezoane pre-pandemice (2015-2019).

Numărul de cazuri de gripă clinică raportate la nivel național a fost de 1.644, comparativ cu 1.002 cazuri, săptămâna anterioară, și 57 de cazuri, în aceeași perioadă a anului trecut. În creștere este și numărul infecțiilor respiratorii acute severe, respectiv 24, cu 10 mai multe decât în săptămâna precedentă și cu 16 mai multe față de anul trecut, în aceeași perioadă.

În același interval de timp, au fost raportate 63 de cazuri confirmate cu gripă, dintre care 17 cu virus AH3, 7 cu virus AH1, 37 cu virus gripal A nesubtipat și 2 cu virus gripal B. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, până acum.

Medicația inhalatorie, în pași simpli
Numărul mare de viroze respiratorii de sezon a afectat mai ales copiii. Conf.dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici primari pediatri din București, a avertizat asupra obsesiei părinților care, la primele secreții nazale ale copiilor, le administrează medicație inhalatorie cu ajutorul unui nebulizator. Potrivit specialistului, medicația inhalatorie trebuie prescrisă în urma unui consult medical, iar părinții trebuie să se asigure că aceasta ajunge acolo unde trebuie. „Adică în căile aeriene inferioare, în cele mai fine țevi care transportă aerul spre plămânii noștri”, explică medicul.

Pentru aceasta, recomandarea este să se urmeze câțiva pași simpli. Primul pas este acela de a deschide flaconul presurizat, numit popular „spray”, după care urmează agitarea lui, cât se poate de viguroasă. „Fixăm flaconul într-o cameră de inhalare (Babyhaler, Optichamber sau improvizații), dăm tot aerul afară din plămâni (cât se poate) și fixăm buzele pe camera de inhalare, ca și cum am bea apă din sticlă, orientând camera ușor ridicată, spre tavan”, explică medicul pediatru.

Apoi, „dăm un puf și inhalăm lent și adânc (nu ne grăbim și încercăm să tragem atâta aer cât să umplem bine plămânii), după care ținem respirația cât se poate (5-10 secunde), ca să se depună particulele inhalate de medicament cât mai adânc în căile aeriene. Ultimul pas este să exhalăm și clătim bine gura”, scrie medicul pe pagina de socializare a Spitalului virtual pentru copii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea