Virgil NARIŢA: RMGC-ul între promisiuni şi fapte
Odată cu venirea investitorului speranţa celor mulţi a fost continuarea mineritului şi preluarea din mers a firmei de stat, bunăstare pentru comunitate, locuri de muncă stabile şi bine plătite, construirea unei localităţi noi, respectarea întocmai a legislaţiei româneşti, europene, a normelor de mediu precum şi a voinţei majorităţii comunităţii din Roşia Montană şi Munţii Apuseni, toate stabilite prin înţelegeri.
După 14 ani realitatea de la Roşia Montană este una discutabilă, nu se ştie dacă RMGC nu vrea sau nu poate să dezvolte acest proiect, concluzia o trage fiecare, noi spunem următoarele:
– nici vorbă de preluarea minei de stat (închisă peste noapte în 2006)
– nici vorbă de negociere, strămutare şi relocare într-o singură etapă
– nici vorbă să se respecte perimetrul protecţie şi exploatare conform hotărârii consiliului local pentru PUG 2002
– nici vorbă de bunăstare, locuri de muncă stabile şi bine plătite (în cea mai mare parte salariul minim pe economie, angajat pe 4-6 luni)
– nerespectarea protocolului şi înţelegerii între companie şi autorităţile locale, între companie şi comunitate
Nu avem nevoie de reclame, sponsor cu dedicaţie, să ne umilim pentru un loc de muncă şi să acceptăm orice neavenit, mercenar şi nespecialist, care să ne spună cum să trăim, cum să facem minerit, cum să ne pierdem identitatea şi făcând în continuare promisiuni populiste şi fără acoperire, neavând la bază soluţia specialistului.
Noi credem că acest proiect trebuie reanalizat şi adaptat conjuncturii actuale, specialiştii în domeniul tehnic şi economic să-şi spună părerea, autorităţile să ia hotărârea care să ţină cont de părerea comunităţii.
Liniştea şi bucuria sărbătorilor de iarnă să vă dea înţelepciunea, puterea şi speranţa unui an nou mai bun şi cum îl doriţi.
Virgil NARIŢA, preşedinte „Barajul Apuseni”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii6 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii