Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Vinul ar putea fi scumpit: Producătorii estimează o majorare a prețului de minim 50%

BONTEA Alexandru

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024
Vinul ar putea fi scumpit: Producătorii estimează o majorare a prețului de minim 50%

Toate categoriile de vinuri vor suferi o majorare a prețului de minimum 50% în cursul acestui an, estimează producătorii. Recolta de struguri a fost redusă de secetă, iar, totodată, costurile de producție au crescut considerabil comparativ cu anii precedenți.

Producătorii spun că producţia de vin din acest an va înregistra o scădere faţă de anul trecut, seceta afectând puternic culturile de viţă de vie. În plus, şi costurile de producţie au crescut, motiv pentru care şi vinul se va scumpi, spune producătorul de vinuri Cristian Bogdănescu, citat de Rador.

„Anul acesta vom ajunge la minimum 50%, o creştere a preţului la vin; toate substanţele care se folosesc în plantaţie, inclusiv motorina şi personalul. După ce ne facem costurile, după ce tot vinul o să ajungă în cramă, sub 50 de lei la sticlă nu cred. În judeţul Giurgiu sunt pe rod aproximativ 500 de hectare de viţă de vie, cu diverse soiuri pentru vin”, transmite producătorul, citat de Rador.

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 31,48% în august 2022 faţă de august 2021, şi energia termică – plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,34%, uleiul comestibil – 49,68% şi făina – 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 33,91%, apă, canal salubritate – 21% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,94%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna august din acest an faţă de august 2021.

De la lună la lună, în august cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian – 23,89%, zahăr cu 9,90%, untul cu 6,81% şi laptele de vacă – 5,56%.

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume, cu 1,18% şi mălaiul, cu 0,02%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% şi la abonamentele de televiziune cu 0,06%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariul minim crește din 1 ianuarie 2025: Cât va fi salariului minim european și ce modificări apar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salariul minim crește din 1 ianuarie 2025: Cât va fi salariului minim european și ce modificări apar Plenul Senatului a adoptat, luni, 7 octombrie 2024, cu 99 de voturi ‘pentru’ și 3 abțineri, proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim adecvat (salariul minim european). Legea de modificare a Codului Muncii urmează să fie transmisă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea