VINERI: Vernisajul expoziției “Ștefan cel Mare din istorie în veșnicie”, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Vineri, 30 noiembrie 2018, ora 19.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziției Ștefan cel Mare din istorie în veșnicie.
Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să readucă în atenția publicului pe marele voievod al Moldovei, ostaș neînfricat, bun diplomat și mare ctitor.
Deși în zilele noastre avem puține obiecte care să fie legate direct de persoana lui Stefan cel Mare și a familiei sale, în expoziție este prezent stindardul liturgic dăruit de Stefan cel Mare Mănăstirii Zografu, cea mai importantă și valoroasă piesă din timpul domniei sale care a fost păstrată până astăzi.
Printre piesele remarcabile ce pot fi admirate în expoziție se mai numără panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău și fragmentul din racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Vor mai fi expuse, de asemenea, pisania Bisericii „Sfântul Procopie” de la Milișăuți (jud. Suceava) – ctitorită de Ștefan cel Mare și distrusă în timpul Primului Război Mondial în timpul confruntărilor ruso-austriece – , documente și manuscrise datând din a doua jumătate a secolului XV.
Pentru o imagine cât mai complexă a epocii lui Ștefan cel Mare, expoziția conține peste 300 de obiecte descoperite în cursul cercetărilor arheologice de la Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Hârlău, Botoșani, Târgu Trotuș, aparținând secolelor XV-XVII: arme, obiecte de podoabă, monede, vase, cahle pentru sobă și textile arheologice.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Bucovinei Suceava și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Muzeele partenere în acest proiect sunt: Muzeul Național de Artă al României București, Muzeul Național al Literaturii Române București, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Muzeal Județean Neamț, Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Muzeul Județean Botoșani.
Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în perioada 30 noiembrie – 17 decembrie 2018, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun