Rămâi conectat

Cultură Educație

VINERI: Scriitorul Ion Brad va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Vineri, 29 noimebrie, la ora 10.00, în Sala Senatului Universităţii   „1 Decembrie 1918” Alba Iulia va avea loc festivitatea de decernare a titlului „Doctor Honoris Causa”  scriitorului şi diplomatului Ion Brad, conjudeţean sustţinător şi promotor constant al valorilor culturii judeţului Alba pretutindeni în lume.

 Ion Brad s-a născut  în data de 8 noimebrie 1929, în satul Pănade, comuna Sâncel. A absolvit  Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca în anul 1952 , iar între anii 1973 şi 1982 a fost ambasadorul ţării noastre la Atena. Între 1982 şi 1984 a fost director în Ministerul Afacerilor Externe, cu misiuni speciale în Republica Federală Germania, Belgia, Olanda, Anglia şi la Vatican, iar în 1985 a fost ales deputat în Marea Adunare Naţională a Republicii Socialiste România. Între 1950 – 1955, a fost secretar al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, funcţie pe care a deţinut-o în 1962 şi la nivelul USR, iar din 1966 a fost adjunct al şefului Secţiei de Cultură şi Artă a Comitetului C.C., coordonând activitatea teatrelor, cinematografiei, muzicii şi artelor plastice, în 1968 fiind numit vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Artă şi Cultură. Între 1984 – 1990 a fost directorul Teatrului „Constantin Nottara” din Bucureşti.

 În decursul a 50 de ani de activitate literară a scris peste 200 de articole în peste 40 de ziare şi reviste, a publicat 33 de volume de poezii, a scris 9 romane, 10 lucrări memorialistice şi 3 volume de dramaturgie.

Din 1999 este cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj. A fost laureatul unor premii importante: Premiul „Almanahului literar” pentru amplul poem epic „Cincisutistul” – 1951, Diploma de onoare pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului – 1953, Premiul Academiei Române pentru volumul de poezii „Cu timpul meu ” – 1959, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru placheta „Cele patru anotimpuri” – 1972 şi Premiul pentru poezie „Transilvania” al Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” – 1999. A scris, a colaborat sau a condus care redactor-şef sau redactor-şef adjunct numeroase reviste literare: „Almanahul literar”, „Cravata roşie”, „Luceafărul”, „Scânteia tineretului”, „Gazeta literară”, a înfiinţat şi condus Editura „Demiurg”.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea

Unirea Ziarul

Publicat

în

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea