VINERI: Ioan Vlaşin îşi lansează oficial cartea „Competenţa”, la UAB Alba Iulia
Vineri, 1 noiembrie, ora 17.00, la Universitatea „1 Decembrie 1918”, amfiteatrul A9, are loc lansarea oficială a cărţii „Competenţa. Participarea de calitate la îndemâna oricui”, autor Ioan Vlaşin. Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba şi al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia. Invitaţi speciali la eveniment sunt prof. univ. dr. Mircea Miclea şi scriitorul clujean Miron Scorobete.
Toţi cei interesaţi sunt invitaţi la prezentarea şi la discuţii pe marginea unei cărţi care priveşte competenţa dintr-o nouă perspectivă, integrată, cultural diferită, de pe nivelul cinci, cel mai înalt după clasificarea lui David Logan (explicaţii pot fi găsite în prezentarea lui de pe siteul www.ted.com).
„Până acum s-a vorbit despre competenţă de pe poziţia unei culturi dominatoare, ca exigenţă din partea unui sistem autoritar. Este timpul să analizăm competenţa dintr-o perspectivă partenerială şi să răspundem la nevoia tuturor oamenilor de a avea o participare de calitate la propria natură, la relaţii şi la comunitate.
Nu este altă cale de a se cunoaşte oferită omului decât alături de semeni, nici în rai nu-i era bine singur. De aceea între nevoile omului contemporan, nevoia de competenţă îşi dispută primul loc cu cea de autonomie. Este normal, ea este o măsură a lucrării şi a puterii relaţionale a omului, a integrării sale în sisteme supraindividuale. Competenţa stă astfel chiar la baza stimei de sine a omului şi asigură sănătatea funcţională a acestuia, fiind practic mijlocul prin care se exprimă valoarea personală.
Viaţa împlinită este un proces dinamic, nu un rezultat. Învăţat până acum să alerge după rezultate omul ratează prezentul, controlul lui, şi relaţia, iubirea autentică. Secole la rând ideologii diferite au încercat să tragă focul vieţii la oala lor, făcând omul să alerge după rezultate specifice şi astfel i-au sabotat accesul la o viaţă împlinită. Este momentul să redescoperim cultura, ştiinţa, filosofia şi religia de dincolo de ideologii, ca să ne putem bucura de minunatele daruri pe care ni le oferă spre împlinire.
Educaţia este un produs cultural, poartă pecetea vremurilor şi amprenta ideologiilor. Descoperirile recente despre om şi interacţiunile sale ne obligă să privim cu mult mai multă răspundere modul în care pregătim copiii. Dezvoltarea competenţei ar trebui abordată altfel decât se face predarea contemporană deoarece acum, prin faptele noastre, mai mult stricăm decât ajutăm, distrugând creativitatea şi relaţionarea. Elementele de bază ale oricărei relaţii – acordul, buna dispoziţie (în sens profund) şi claritatea, lipsesc astăzi aproape cu desăvârşire din educaţie. Dar competenţa se bazează pe relaţie, se materializează prin armonia vieţii şi succesul împreună cu ceilalţi.
Par aceste lucruri utopice, imposibile, incredibile? Accesând pe internet, la adresa http://www.neweducation.ro/competenta/, cartea publicată în acest an de Editura Unirea, puteţi să vă convingeţi că nu sunt afirmaţii fără acoperire”, transmit organizatorii, care vă invită cu drag la lansarea ei şi vă aşteaptă cu convingerea că împreună vom lua parte la un eveniment cultural cu totul deosebit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Scriitor din Alba, despre incidentul petrecut într-un club din Alba Iulia, în care o tânără apare în ipostaze indecente: „Unde este empatia noastră?”
Scriitor din Alba, despre incidentul petrecut într-un club din Alba Iulia, în care o tânără apare în ipostaze indecente: „Unde este empatia noastră?” Recent, în mediul online au apărut imagini cu o tânără în ipostaze indecente într-un club din Alba Iulia. În scurt timp, filmulețele au devenit virale pe internet și au stârnit un val […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată