Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI: Fetească Regală cu Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc? Ce spune specialistul Ioan Buia

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Gospodarii au început deja să comande mustul de la Jidvei pentru vinul de casă pe care îl vor face și în această toamnă. Fie că aleg mustul obținut din soiul Sauvignon Blanc, fie că optează pentru cupajul Fetească Regală și Muscat Ottonel, românii care cumpără must de la Jidvei au garanția că primesc un produs de calitate, autentificat, precum și sfaturi din partea celui mai mare producător de vin din țara noastră.

O parte dintre gospodarii care comandă must de la Jidvei au, în fiecare an, o mare provocare: ce soiuri să aleagă, care sunt caracteristicile lor și, implicit, cum va fi vinul pe care îl vor obține — mai parfumat, mai sec, mai catifelat sau, dimpotrivă,  robust și sobru.

Specialistul care ne poate oferi cele mai bune informații despre soiurile de struguri din care se obține mustul comercializat de Jidvei este inginerul Ioan Buia, Directorul de vinificație de la Jidvei, producătorul român de vinuri care deține o suprafață de 2.500 de hectare de viță-de-vie.

„Toate cele trei soiuri din care se produce mustul de la Jidvei au o valoare deosebită, și le recomandăm celor care doresc să își facă vin de casă de cea mai bună calitate. Astfel, referindu-ne la Sauvignon Blanc, la Fetească Regală și la Muscat Ottonel, trebuie să subliniem că fiecare dintre aceste soiuri își are specificul, tipicitatea sa”, explică specialistul Ioan Buia.

Directorul de vinificație este nu doar un expert desăvârșit în procesul de vinificație, dar are și meritul de a fi printre puținii specialiști care cunosc toate secretele unui vin produs în propria gospodărie.

*Must de la Jidvei: cupaj Fetească Regală și Muscat Ottonel

„Feteasca Regală este un soi ce prezintă, în general, o aciditate mai ridicată, o aromă ce nu este pronunțată, dar în schimb este de o înaltă finețe. Din acest soi se pot obține, de obicei, vinuri ușoare, vinuri care sunt în favoarea sănătății tocmai prin gradul alcoolic nu prea ridicat pe care îl au, multitudinea de compuși și de microelemente pe care le conțin. De cealaltă parte, Muscatul Ottonel este cunoscut peste tot în lume pentru caracterul lui deosebit de aromat. Adică Muscatul Ottonel este unul dintre soiurile care conțin cei mai mulți compuși de aromă, compuși care sunt, de obicei, de natură terpenică. Acești compuși de aromă foarte intensă se găsesc în jur de 1mg pe litru, la perioada de maturitate deplină sau înaintea maturității depline, dar pot crește până la 2-3 mg pe litru sau poate chiar mai mult atunci când strugurii depășesc maturitatea deplină și intră în supramaturare. Aș sublinia și un alt aspect foarte important: Muscatul Ottonel este un soi care are două tipuri de aromă: o aromă liberă și o aromă legată. Aroma liberă este cea pe care o simțim noi, prin miros, iar aroma legată este aroma pe care nu o percepem decât atunci când reușim să o transformăm din legată în liberă. Și aceasta se face în perioada de fermentație alcoolică, în perioada de păstrare a vinului”, explică Ioan Buia.

*Must de la Jidvei: Sauvignon Blanc

Cea de-a doua opțiune pe care o au gospodarii pentru mustul de la Jidvei din acest an este soiul Sauvignon Blanc. „Este un soi foarte recunoscut în lume. Se pare că, la suprafețele plantate, este pe locul doi în lume. În funcție de clona din care este obținut, în funcție de terenul pe care este plantat, în funcție de microclimatul în care se dezvoltă, Sauvignon Blanc poate să primească arome și gusturi foarte plăcute. Totul este să existe pasiune din partea omului”, spune Directorul complexului de vinificație din județul Alba.

*Ultimele zile pentru a comanda must de la Jidvei

Și în acest an, gospodarii pot comanda must de la Jidvei pentru a-și produce singuri vinul de casă de cea mai bună calitate. Campania „Vin de casă din must de la Jidvei” a început din 10 august, iar ultima zi pentru înscriere este vineri, 1 septembrie. Comenzile se realizează prin completarea formularului de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro, telefonic la numărul 0755.70.60.00 (apel cu tarif normal) sau prin completarea și trimiterea gratuită prin Poșta Română a formularului de comandă distribuit în localitățile din cele 12 județe unde se face livrarea mustului: Alba, Sibiu, Mureș, Cluj, Brașov, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Covasna și Prahova (până la Comarnic).

În privința transportului, compania Jidvei precizează că toate comenzile de minimum 100 kg vor fi preluate din puncte fixe de distribuție din localitățile vizate, în timp ce comenzile de minimum 250 kg vor fi livrate la adresa de livrare precizată de cumpărător în comandă, în măsura posibilităților.

Mustul de la Jidvei se transportă în recipiente speciale, urmând ca fiecare client să fie pregătit cu propriile vase în care se va realiza transferul. Toate cantitățile vin însoțite de un certificat de calitate, iar mustul este deja limpezit (deburbat), pentru a facilita procesul de obținere a vinului de casă.

Prețul unui kilogram de must de la Jidvei este de 4,5 lei și include TVA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la un autotren pe autostrada A10, sensul de mers Aiud – Alba Iulia: Transporta mase plastice

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU la un autotren pe autostrada A10, sensul de mers Aiud – Alba Iulia: Transporta mase plastice Un incendiu a aizbucnit în noaptea de luni spre marți la un autotren care transporta mase plastice, pe pe autostrada A10, km 34, sensul de mers Aiud – Alba Iulia. Citește și: INCENDIU izbucnit la o autoutilitară pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea